Mijn 10 favoriete musicals

| 10 reacties

Ik ben dol op musicals. Sinds ik 6 jaar geleden de musical-tag invulde, heb ik er dan ook nog heel wat op mijn lijstje kunnen bijschrijven. Hoewel het daardoor ook steeds lastiger wordt om mijn favoriet(en) te kiezen, ga ik toch nog eens een poging wagen. Zonder er een rangorde in aan te brengen, deel ik vandaag mijn 10 favoriete musicals met jullie.

theater

Pff, 10 musicals kiezen is moeilijk! Miss Saigon, Ciske de Rat, Annie M.G. en Billy Elliot heb ik al moeten laten sneuvelen, moet je je indenken. En dan heb ik de musicals die ik al 100 keer in filmvorm op tv heb gezien (Grease, Annie en The Sound of Music) nog niet eens meegenomen… Nou, hier zijn dan mijn 10 favorieten.

Next to Normal

Ooo, Next to Normal. Ook als dit lijstje niet in willekeurige volgorde had gestaan, had deze sowieso de top 3 gehaald. Ik schrijf deze blogpost terwijl het Amerikaanse castalbum op een weinig subtiel volume door de woonkamer schalt. Deze musical heeft alles: een indrukwekkend verhaal over een moeder met een bipolaire stoornis, sarcastische humor én een heerlijke score. Het is een rockmusical waarbij de muzikanten ook gewoon op het podium staan. De Nederlandse versie (met Simone Kleinsma én Freek Bartels) was fantastisch – ik heb ‘m niet voor niks 3 keer gezien – maar het Amerikaanse origineel is uiteraard ook heerlijk. En Natalie en Henry zijn echt mijn favoriete musicalkoppel OOIT.

Ik vind bijna alle nummers geweldig: Just Another Day, Better than Before Light, Superboy and the Invisible Girl, Maybe, I’m Alive, de Hey’s en Perfect For You… Maar als ik dan toch één favoriet moet aanduiden, dan is dat toch wel de combi You Don’t Know/I am the one. Zeker de reprise komt elke keer weer keihard binnen.

Soldaat van Oranje

Ook Soldaat van Oranje – de enige originele Nederlandse musical die dit lijstje heeft gehaald – hoort zeker in mijn top 3. Ook deze heb ik inmiddels al drie keer gezien, en ik sluit niet uit dat ik ooit nog een laatste keer ga om afscheid te nemen. En als al die verlengingen blijven doorgaan, kan mijn toekomstige kind hem ook nog zien, haha.

Zonder dollen: Soldaat van Oranje vertelt een enorm belangrijk verhaal, en dat in een méér dan spectaculaire setting. Dit moet écht iedereen zien, ook al hou je niet van musical. Soldaat van Oranje is zó veel meer dan dat!

Matilda

Matildaaaa! <3 Ik ben dol op de film, ik ben dol op het boek, en de musical op West End in Londen zien was voor mij echt het summum. Tim Minchin, die de tekst en muziek schreef, is echt een genie en voegt een extra dimensie toe waar je u tegen zegt. In mijn recensie van Matilda kun je nog meer lezen over mijn ervaring met deze musical.

Kinky Boots

Uit dit lijstje is Kinky Boots de musical die ik het meest recent zag. Hij verraste me echt! Ik had natuurlijk wel wat gelezen over het verhaal en een paar liedjes gehoord waardoor ik enthousiast werd, maar de uitvoering zelf vond ik echt nog véél toffer dan verwacht. Deze musical is echt een groot feest.

Joseph

Of Joseph (and the Amazing Technicolor Dreamcoat) deels om sentimentele redenen in dit lijstje staat? Guilty! Objectief gezien is dit niet een van de allerbeste musicals die bestaat, maar ik heb er zó veel leuke herinneringen aan. Het was de eerste professionele én de eerste amateurmusical die ik ooit zag – als je goed bedoelde groep 8-musicals buiten beschouwing laat.

Ik vind de muziek van Joseph ook echt heerlijk en zing het liefst alle personages tegelijk mee. Ik vrees dat ik het hele Nederlandse castalbum nog steeds woord voor woord kan meezingen. De vertaling van Martine Bijl (<3) is zo heerlijk… En ik weet dat veel musicalliefhebbers gruwelen van de megamix op het einde, maar het is mijn ultieme guilty pleasure.

Urinetown

Urinetown – oftewel Zeikstad de Musical – is typisch zo’n show die heel erg leuk is voor de doorgewinterde musicalfan. Deze onwijs grappige musical spot met alle bestaande musicalwetten en bevat enorm veel grappige verwijzingen naar andere musicals. Geen idee of-ie ooit nog terug komt naar Nederland, maar ik weet zeker dat ik dan weer een kaartje koop. Al kan er onmogelijk een betere Kleine Eefje komen dan Suzan Seegers.

Wicked

Wicked was de eerste musical die ik zag in het Circustheater, en ik weet nog dat ik behoorlijk onder de indruk was van hoe de grootte van de zaal gebruikt werd voor de hele show. Ook van deze show kende ik al redelijk wat muziek, maar ging ik er qua verhaal redelijk blanco in. Ik vond ‘m echt heel gaaf! Enne, als je Wicked zegt, zeg je natuurlijk Willemijn Verkaik, die de rol van groene heks Elphaba in maar liefst vier lande speelde.

RENT

Nog een musical waar ik blanco in ging – ik kende alleen het prachtige Seasons of Love. Dat lied is overigens niet direct een afspiegeling van de hele muzikale score, want deze rockmusical heeft ook behoorlijk wat stevige, knallende tracks. Dat is ook precies waarom ik RENT zo heerlijk vond – en de Nederlandse versie uit 2015/2016 in het bijzonder.

Les Miserables

Deze musical is een beetje the odd one out in dit lijstje, omdat het de enige is die ik nog nooit live heb gezien. Beschamend, I know… Les Mis is zo’n beetje dé musicalklassieker, en ik vind de muziek en filmversie fantastisch. Ook deze musical vind ik echt heerlijk om mee te zingen. On My Own is toch wel mijn favoriet – oké, samen met One Day More dan.

Mamma Mia

Weer een musical waarvan ik de filmversie zó fantastisch vind dat-ie niet in dit lijstje mag ontbreken, maar deze zag ik in de zomer van 2019 wél live in het theater. Ik moet zeggen dat ik een beetje huiverig was voor de Nederlandse versie, maar dat bleek écht onterecht. Oké, ik zing nog steeds liever de Engelse versie, maar ik vond de theaterversie met vertaalde liedjes echt veel leuker dan ik had verwacht.

Hou jij van musicals? Welke is jouw favoriet?

10 reacties

 1. Musicals zijn zó fijn! Ik had het er pas nog met mijn zusje over dat het weer eens tijd werd en nu krijg ik helemáál de kriebels. Laten we hopen dat we snel weer naar musicals kunnen met z’n allen. Ik heb trouwens bijna alle musicals die ik heb bezocht (minstens) twee keer bezocht. Gewoon, je weet wel;).

 2. Ik vind musicals de max! Maar meestal ga ik naar musicals in het buitenland zoals Londen of in New York (ok ok, eigenlijk Londen vooral dus :p). Ik deed af en toe weleens een Nederlandstalige musical maar ik vind die toch niet zo super.

 3. Mijn eerste gedachte was dat ik niet zo’n musical fan ben, maarrr als ik er wat langer over nadenk zijn musicals voor mij toch wel echt jeugdsentiment. Van jouw lijstje heb ik alleen Soldaat van Oranje gezien, maar mijn favorieten van vroeger zijn toch wel Annie, Peter Pan en Ja Zuster, Nee Zuster.

 4. Ik ben niet zo van de musicals al kan ik de film Mama Mia lipperfect na synchroniseren (tenminste, ooit kon ik dat)…. Maar ik ben he-le-maal weg van The King and I. Ooit de film en de serie verslonden, en ergens rond de eeuwwisseling heb ik de musical in London gezien. The bomb. Daar kan niets tegen op…

 5. Ik houd toch wel erg van de originele Wizard of Oz!

 6. Soldaat van Oranje vond ik ook echt geweldig mooi en zou ik in de toekomst nog een keertje willen zien! Ook Les Miserabels vind ik geweldig! Zelf ben ik nog benieuwd naar Wicked en die zou ik ook wel live willen zien, het liefst op Broadway!

 7. Ohh wat een leuke musicals allemaal! Ik ben al naar zoveel musicals geweest en mijn favoriet blijft denk toch wel Soldaat van Oranje en Sister Act.

 8. Ik ben niet ech fan, maar heb er zeker ook geen hekel aan. Toch ga ik zelden naar musicals. Het komt er gewoon niet van. Mijn voorkeur gaat er altijd naar uit om er een moeder-dochter-ding van te maken met dochterlief. Dan kan Mathilda wel op de lijst!

  Wij hebben (uiteraard!) De Kleine Zeemeermin samen gezien. Die vond ik erg leuk. En de Lion King hebben we in Londen gezien. En gek genoeg kan ik me daar helemaal niks van herinneren. Zal vast leuk geweest zijn… 🙂

 9. Ik heb ook nog niet zoveel musicals gezien maar wel zo blij dat ik ‘The Phantom of the opera’ gezien heb (2 keer eigenlijk).
  Prachtig verhaal, de sfeer en setting, kostuums en de prachtige muziek… <3

 10. Ik heb eigenlijk twee favorieten, Sweeney Todd en the Phantom of the Opera. Die tweede vooral omdat ik die gezien heb in Londen, de eerste door de film. Verder vind ik het lastig om er meer te noemen, behalve Grease natuurlijk! Maar vaak vind ik het eerder vervelend wanneer er in een film wordt gezongen dan dat het voor mij iets toevoegt. Een musical zoek ik dus ook niet zo snel op.. ?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge