Gezien: Hemel op aarde

| Geen reacties

Voor mij was de film Hemel op aarde een must-see: (grotendeels) gesproken in het Limburgs dialect en er waren opnames voor geweest hier in de gemeente. Dat gebeurt natuurlijk niet zo vaak, dus ik was erg benieuwd naar het resultaat.

De film gaat over de 13-jarige Bart, die opgroeit in een typisch Limburgs dorp in de Grease-tijd. De tijd dat de katholieke kerk nog veel meer invloed had op het dorpsleven – al begint die invloed al af te brokkelen. Barts oom is pastoor (geweldige rol van Huub Stapel), hijzelf misdienaar. Een goede katholieke jongen met een rotsvast geloof in God. De zoon van een import-Brabander (Jeroen van Koningsbrugge) en een moeder die nog een rotsvaster geloof heeft dan hijzelf (Lies Visschedijk). De komst van een Belgisch gezin dat niet naar de kerk gaat en een veel lossere moraal heeft schudt de boel op. In het dorp, maar vooral in Barts hart.

Hemel op aarde raakte me. Waar dat aan lag? Aan de bekende plekken in de film, of aan het tijdsbeeld dat ik ondanks dat ik het niet zelf meemaakte, herken? Aan het Limburgs of de perfect passende muziek van Rowwen Hèze?

Ik denk dat de redenen waarom deze film zo geslaagd is niet puur chauvinistisch zijn. Ik denk dat iedereen sympathie zal krijgen voor de lieve, eerlijke jongen die zo zijn best doet. Om niemand kwaad te doen, om een goede katholiek te zijn, om te blijven geloven. In God en in de liefde. Als die twee moeilijk samen blijken te gaan, wordt dat steeds lastiger.

Ook de andere karakters weten je stuk voor stuk te raken. De twee jonge Vlamingen die veel vrijer zijn en wel kritisch op het geloof. De ouders van Bart die het moeilijk hebben met zichzelf, elkaar en de wereld. Pastoor Sef die zo’n typisch figuur neerzet.

Mooi is ook hoe de film tegelijk typerend en herkenbaar is, en clichés toch vermeden worden. Ik kan ‘m je zeker aanbevelen. In Limburg draait hij al een paar weken, en vanaf donderdag is hij in heel Nederland te zien.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de trailer:

[bol_product_links block_id=”bol_53c5114be4426_selected-products” products=”9200000021842121″ name=”Koop Hemel op Aarde op Bol.com” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge