Als je een kind verwacht, staat het kiezen van een (of meer) mooie voornamen waarschijnlijk hoog op je to do-lijstje. Je geeft je kind toch een naam mee die het waarschijnlijk de rest van diens leven draagt, dus is het logisch om daar de nodige aandacht aan te besteden. Bij de keuze voor de achternaam van een kind staan veel toekomstige ouders minder (lang) stil. Oké, er zijn natuurlijk wat minder mogelijke opties (je kind twee achternamen meegeven is in Nederland helaas nog steeds niet toegestaan, tenzij je bijvoorbeeld ook de Spaanse nationaliteit hebt), maar toch. Ik vind persoonlijk dat ook de keuze voor de achternaam van je kind een bewuste zou moeten zijn. Ik vertel je graag waarom!
Achternaam kind kiezen: de regels in Nederland
Twee achternamen kiezen mag dus helaas niet. Dat betekent dat als er twee ouders in het spel zijn je een keuze moet maken. Wist je dat de naam van de moeder kiezen pas sinds 1998 mag? Daarvoor kon het alleen als je niet getrouwd was en je de vader het kind niet liet erkennen. Zó ouderwets! De huidige standaardregels zijn nog steeds een beetje gebaseerd op dat uitgangspunt: als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader. Als dat niet het geval is, krijgt het kind de achternaam van de moeder. Meer details (en hoe het zit bij twee vrouwen, twee mannen of meer ouders) vind je op de site van de Rijksoverheid.
Maar er is ook goed nieuws: je kunt gewoon van deze automatische achternamen afwijken. Gewoon even tijdens de zwangerschap samen naar het gemeentehuis gaan en laten vastleggen voor welke achternaam jullie gaan, en dan kun je daarna lekker in het kraambed blijven liggen als net bevallen vrouw terwijl je partner de geboorte-aangifte gaat doen.
Hoewel, ik heb ook al wat verhalen gehoord waarbij de computersystemen of de medewerkers van de burgerlijke stand tóch een tikje in de war raakten van moderne ouders die een “afwijkende” keuze maakten, dus zorg ervoor dat degene die de aangifte gaat doen even goed alert blijft. En ja, dan golden die issues bij afwijkende keuzes uiteraard alleen bij stellen waarbij het kind de achternaam van de moeder moest krijgen… Lees bijvoorbeeld maar hoe het bij Emmy verliep.
Welke achternaam kies je voor je kind?
In de praktijk zie je dat de meeste kinderen de achternaam van de vader krijgen. De redenen? Tja, het is een soort traditie en de keuze om het anders te doen vergt toch wat lef. Zo zijn er de nodige mensen die hardop vragen of een man wel de vader van het kind is als de keuze op de achternaam van de moeder viel. Society sucks sometimes.
Toch vind ik het best problematisch, dat eergevoel dat vaak bij vaders in spe speelt. Zelf vind ik dat je best een beetje pragmatisch kunt zijn in de keuze voor de achternaam. Zo was er in mijn omgeving iemand van wie een aantal favoriete kindernamen ab-so-luut niet matchten bij de achternaam van de vader. Toen ik suggereerde dat ze ook voor de achternaam van de moeder konden kiezen, kréég ik me toch een blik toegeworpen… Dat vind ik echt jammer.
Achternaam van de vader of moeder? Onze keuze
Maar welke achternaam krijgen onze kinderen nou? Je denkt misschien: zo’n hardcore feminist als Audrey, die heeft gewoon haar eigen achternaam doorgedrukt. Maar zo ging het niet. Want sowieso: feminisme betekent wat mij betreft juist dat je de vrijheid hebt om elke keuze te maken. Als je er bewust over hebt nagedacht, dan is een traditionele keuze op geen enkele manier “minder” dan een moderne.
Hoe het bij ons ging? Nou, Vriend O. heeft dus best een bijzondere achternaam. Eentje die weinig voorkomt – iedere achternaamgenoot in Nederland is ook familie. Hij is er zelf erg blij mee en trots op. En ik… tja, ik moest er nogal aan wennen in het begin van onze relatie, omdat-ie best opvallend is. Zeker als je in een ‘doe maar normaal’-provincie als Limburg woont.
Mijn eigen achternaam is een stuk minder opvallend, al valt-ie ook niet in de categorie ‘De Vries’ of ‘De Boer’. Ik heb er niet zo heel veel mee. Of ja, beter gezegd: ik heb niet zoveel met de meeste familieleden die ‘m ook dragen. Voor mezelf is-ie deel van mijn identiteit, maar ik vond het niet heel belangrijk om hem door te geven. Als ik nou toevallig mijn moeders achternaam had gehad, dan was de kans groter geweest dat ik die graag had willen doorgeven aan onze kinderen.
Dat is uiteindelijk de op één na belangrijkste reden geweest om voor onze kinderen de achternaam van mijn vriend te kiezen: hij heeft veel meer met de zijne dan ik met de mijne. Wat dan de belangrijkste reden was? Dat hij zei het desondanks ook helemaal oké te vinden als ik voor mijn achternaam had willen kiezen. That’s my boy(friend)!
Naam van je man aannemen na het huwelijk: is dat ouderwets?
Mijn vriend en ik zijn niet getrouwd. Al op date nummer twee vroeg hij hoe ik dacht over het huwelijk. En nee, dat was geen verkapt aanzoek. Hij was namelijk erg blij met mijn antwoord: “ik vind het een bijzonder ongunstig contract”. Tja, ik ben niet zo’n romantische ziel. Ik heb nooit gedroomd van sprookjesachtige taferelen en witte jurken. En in een samenlevingscontract (plus testament) kun je óók alles goed regelen. Sterker nog, ik vind dat dat beter kan, omdat je dan ook – daar zijn ze weer – bewuste keuzes maakt over hoe je die dingen dan precies wil regelen.
Maar als je het hebt over het kiezen van een achternaam voor je kind(eren), dan komt vaak ook de vraag naar boven of het ouderwets is om de achternaam van je man aan te nemen na het trouwen. Wederom: dat moet je op zich lekker helemaal zelf weten, maar ik ben heel erg vóór een bewuste keuze maken. Ik moet toegeven dat ik er persoonlijk soms wel een beetje kriegelig van word. Dan zie ik hoe veel vrouwen van mijn leeftijd op Facebook of LinkedIn een dubbele of nieuwe achternaam hebben, en dan betrap ik mezelf toch op de gedachte ‘waarom???’. Er zullen best vrouwen zijn die er heel bewust over hebben nagedacht, maar als je kijkt naar de hoeveelheid mensen die een minder traditionele keuze maken, vermoed ik dat een groot deel dat niet heeft gedaan.
Het doet me ook terugdenken aan alle films, boeken en series waarin vrouwen zitten weg te dromen bij een aanstaand huwelijk met hun love interest. Weet je nog, hoe Bridget Jones alvast zwijmelde bij het idee dat ze Mrs. Darcy zou worden? Of erger nog: Mrs. Mark Darcy. Dat klinkt alsof je écht alleen maar een aanhangsel van je man bent, vind ik. Ik vind het echt tof als een man de achternaam van zijn vrouw aanneemt. Ook heel cool: gewoon elkaars achternaam aannemen. Hoe gelijkwaardig is dat?
Eens in de zoveel tijd laait er op social media een discussie op over dit onderwerp. Ik blijf de reacties dan boeiend vinden. Een veel aangedragen (drog)reden door vrouwen: “ik wil graag dat iedereen in ons gezin allemaal dezelfde achternaam heeft”. Nou, news flash: daarvoor hoef je de naam van je man niet aan te nemen. Als hij de jouwe aanneemt, kan dat namelijk alsnog.
Nou ja, zoals ik al zei: elke keuze die voor jou goed voelt is prima, maar doe mij – en vooral: jezelf – een plezier en denk er eens bewust over na voor je de gebaande paden op achternaam-gebied volgt.
8 december 2021 om 07:34
Mooi om jouw/jullie gedachten te lezen over deze keuze. Ik kan me voorstellen dat bij de keuze ook nog mee zou kunnen spelen dat je misschien de laatste in de familie bent met een bepaalde achternaam en dat die zou verdwijnen als je die niet doorgeeft aan je kind(eren). Als je veel waarde hecht aan je achternaam, lijkt me dat echt wel ‘een ding’.
Naomi postte onlangs…De G van…
8 december 2021 om 10:08
Ik denk dat het vooral goed is om bewust na te denken over wat je allebei wilt. Er is niks mis met het aannemen van de achternaam van je man of deze aan je kinderen geven, zolang je daar allebei achter staat. Ik wordt altijd een beetje kriebelig van het type feminist dat per se haar eigen achternaam wil doorgeven om een statement te maken en daarbij (naar mijn mening) het hele punt van feminisme mist, namelijk dat je gelijkwaardig bent. En dat betekent dat je over dit soort dingen moet praten en een keuze moet maken waar je je allebei fijn bij voelt, óók de man.
Blog by Linda postte onlangs…Dagboekje november 2021 ☾ véél herfstfoto’s & véél spontane beslissingen
8 december 2021 om 10:41
De zogenaamde stadaard keuze was alsnog niet stadaard. Mooi doordacht en ik herinner me de ellende nog wel bij het aangeven. Zo’n stotterende kersverse vader, zo leuk!
8 december 2021 om 11:20
Mooi artikel. Ik ben in 98 geboren, grappig dat ik toen in principe de achternaam van mijn moeder had kunnen krijgen. Maar draag de achternaam van mijn vader. Wat ik ook prima vind.
Ilona Wielinga postte onlangs…Wallpaper wednesday: Winterse achtergronden voor je telefoon
8 december 2021 om 14:00
Ik heb het ook nooit begrepen, die gewoonte dat vrouwen hun achternaam maar moeten wijzigen als ze trouwen. Terwijl nu in je paspoort gewoon je eigen naam staat, met als optie de naam van je partner erbij.
Ach, mijn oma moest stoppen met werken (en geld verdienen, dus) toen ze trouwde en dat is intussen ook achterhaald. Dus dat met die achternamen zal ook wel een weg vinden.
Voor mij maakt het verder ook niet uit. Als er kinderen bij komen kijken, dan wordt het denk ik wel een ander verhaal. Je sluit dan bij voorbaat een van de ouders uit, als niet iedereen dezelfde achternaam heeft. Dan wordt het lastig bijvoorbeeld als één van de ouders met de kids reist en niet dezelfde achternaam heeft. Dat er dus meer opties moeten komen, voor families, dat lijkt me duidelijk.
9 december 2021 om 08:48
Als ICT-er betrokken bij het account aanmaak proces ben ik groot voorstander van het blijven hanteren van de eigen achternaam. Sommige dames wisselen vaker van achternaam dan ik van… euh…
Laat maar.
Wij hebben het er ooit wel eens over gehad; welke achternaam. Vooral omdat er aan zijn kant al drie stamhouders waren geboren, en aan mijn kant nog geen directe (voor mijn vader dan).
Maar ja, 1994 en om alles een beetje soepel te regelen toch maar getrouwd.
Zoon is er niet minder stamhouder van geworden. Het zit in de genen.
Koffie Digitalix postte onlangs…F*k it. Ik ga ontmoeten
9 december 2021 om 11:21
Wij zijn getrouwd, maar uiteraard onder huwelijkse voorwaarden. De achternamen van de kinderen zijn de mijne geworden. Omdat mijn achternaam stukken minder vaak voorkomt dan die van mijn vrouw: onze halve province draagt haar achternaam, of toch in ieder geval in deze buurt.
Mijn schoonzusje wilde juist per se dat zij haar achternaam kwijtraakte. Haar familie heeft een typische, zoals zij zelf zegt, woonwagen-naam (en daar komen ze ook vandaan) en daar heeft zij mee gebroken.
9 december 2021 om 15:34
Mooi geschreven artikel! Ik heb een dubbele achternaam (Spaanse nationaliteit) en daarom ook getwijfeld voor onze baby. Wat bij mij de doorslag gaf, was de achternaam van zijn broers. Ik wilde heel graag dat ons kindje dezelfde achternaam zou krijgen en dat is dus de achternaam van mijn vriend.
10 december 2021 om 12:05
Wat interessant om te lezen! En mooi omschreven ook. Ik had daar eigenlijk nooit zo bij stil gestaan, maar het is inderdaad erg goed om er kritisch over na te denken. Wat is praktisch? Wat matcht goed bij de namen die jullie kiezen? Ik vind het wel tof dat je vriend zo’n unieke achternaam heeft en dat jullie daarvoor kiezen om deze aan de kinderen te geven en dat je dat dan kiest vanwege de naam en niet “omdat het zo hoort”. Ik had achteraf liever de achternaam van mijn moeder gehad, maar dat kon destijds nog niet. Nu is de achternaam die ik nu heb ook wel prima, vooral kort en praktisch, maar die van mijn moeder klinkt gewoon net wat mooier.
Meaghan postte onlangs…Huisupdate 4: De schilder is geweest! [Video + artikel]
10 december 2021 om 13:00
Interessant om hierover na te denken en interessant standpunt dat je neemt! Ik zei vroeger al lachend tegen mijn man: jij krijgt de achternaam en ik de voornaam. :p Uiteindelijk hebben we wel samen de voornaam gekozen, hoor. 🙂
Tamara postte onlangs…Het controlegesprek bij de neurospecialist
10 december 2021 om 13:44
Zeker heel goed om over na te denken! Mijn vriend en ik hebben allebei een opvallende achternaam (zijne Spaans (dus dubbel!) en mijne a la Monica Lewinsky maar dan anders gespeld ;-)). Het leek hem heel leuk om mijn achternaam te geven, maar ik heb drie broertjes die (als ze willen) de achternaam al kunnen doorgeven. En hij niet. Dus ik vond het heel belangrijk dat de jongens zijn achternaam kregen. We hebben heel even overwogen om dus zijn en mijn achternaam te doen (wat dus idd niet kan), maar die werd zo wel héél lang en ingewikkeld om te spellen, haha.
10 december 2021 om 13:53
Mooi om jouw gedachten en jullie overwegingen te lezen hierover en wat de keuze is geworden. Goeie ook trouwens wat je schrijft over feminisme: ‘feminisme betekent wat mij betreft juist dat je de vrijheid hebt om elke keuze te maken’, dat is precies ook wat het zou moeten zijn.
Giovanna Jansen postte onlangs…10 redenen om te schrijven
10 december 2021 om 21:31
Ik gebruik mijn eigen achternaam ‘zakelijk’geen gedoe met naamswijziging bij de ICT. Verder is het privé de achternaam van mijn man, allemaal dezelfde achternaam. Waarbij voor mij meespeelt dat het me niets uitmaakt dus waarom breken met traditie.
10 december 2021 om 23:49
Joh! Ik wist niet eens dat dat kon! Komt misschien omdat ik alleen was dus er viel niet veel te kiezen. Ik vind het ook wel leuk dat ik mijn bijzondere achternaam doorgegeven heb.
11 december 2021 om 10:38
Goed dat jullie daar zo bewust over hebben nagedacht! Het lijkt mij ook nog best een lastig dilemma, maar waarschijnlijk merk je vanzelf dat het ene of het andere fijner voelt. Ik snap heel goed dat jullie uiteindelijk voor de achternaam van je vriend zijn gegaan, ook vanwege de waarde die zijn naam voor hem heeft. Maar zoals je zelf ook zegt, wel heel fijn om te weten dat jouw achternaam ook een optie was geweest.
Ik heb er zelf ook weleens over nagedacht voor als Bart en ik over een aantal jaar hopelijk kinderen mogen krijgen. Hij heeft zelf niet zoveel met zijn achternaam; ik vind zijn naam persoonlijk mooier dan die van mij (mijn achternaam moet ik áltijd spellen, die van hem is lekker makkelijk). Ach, beide zijn op zich prima opties, dus daar gaan we nog wel een keer ons hoofd over buigen 🙂
11 december 2021 om 13:53
Leuk om dit te lezen! dat er veel keuzes zijn wist ik zeker, ook als je trouwt qua naam. Zelf heb ik mijn eigen achternaam laten vallen en de achternaam van mijn partner aangenomen. Uiteraard heeft Noa deze zelfde achternaam.
12 december 2021 om 10:05
Inderdaad goed om hierover na te denken en niet zomaar klakkeloos te doen wat de meeste mensen doen.
Zo simpel is dan geluk postte onlangs…Beste Hugo
15 december 2021 om 10:00
Dat van die achternaam overnemen als je trouwt, zie ik de laatste tijd precies wel minder. Of misschien trouwen er gewoon minder mensen haha. Heb dat ook altijd héél raar gevonden.
Lesley postte onlangs…EUH JA #59
15 december 2021 om 11:44
Volgens mij is dat bij jullie in België sowieso wel wat minder? Tenminste, ik zie de achternamen met streepjes nooit bij mijn Vlaamse collega’s.
15 december 2021 om 13:29
Ja, ik ben wel benieuwd wat het in de toekomst voor mijn kinderen gaat worden. Qua trouwen zou ik sowieso mijn eigen naam willen houden, maar voor de kinderen is het nog wel lastiger. De achternaam van mijn vriend komt veel voor, die van mij is bijzonderder. Maar wel eentje die je altijd moet spellen. Maar goed, voorlopig is er nog geen kind, dus we hebben nog even de tijd om erover na te denken!
16 december 2021 om 14:53
Jouw achternaam is echt te cool om niet door te geven! Dus als je niet droomde van kinderen die Bob, Bowie of Bibi heten: go for it!
19 december 2021 om 08:50
Binnenkort mag het misschien wel!
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-baby-tien-opties-voor-de-dubbele-achternaam-een-nieuw-wetsvoorstel-maakt-het-mogelijk~ba364bca/