Vijf redenen waarom ik de herfst haat

| 10 reacties

Joehoe, het is eind september, en hoewel niemand meer precies weet wanneer het nou officieel is (iets met meteorologie en astronomie), zal het nu wel zo’n beetje herfst zijn. En anders op zijn minst officieus. In elk geval kan ik vanaf nu mijn artikelen over mijn favoriete bikini’s, picknick-DIY’s, funfruitwaterrecepten, summer hotspots en doelen en bucket lists voor de zomer verruilen voor schrijfseltjes over de leukste herfstactiviteiten, de meest fluffy fleecedekentjes voor op de bank en de nieuwste Yankee Candles en Lush-producten. YAY, ik HOU van de herfst! </sarcasme>

Jongens, ik haat de herfst. Ik kan over elk seizoen wel iets negatiefs zeggen (ook iets positiefs, hoor, zo ben ik dan ook weer), maar over de herfst kan ik he-le-maal losgaan. En omdat ik op Twitter al wat, eh, minder positieve geluiden (hoi Laura, Elsbeth en Aline!) hoorde over alle redenen waarom de herfst superdupermegageweldig is, vind ik het tijd voor wat tegenwicht. Dit zijn de redenen waarom ik een schurfthekel heb aan de herfst.

<insert sfeervolle foto van herfstblaadjes>

Het weer

Ja, het is vast heel sfeervol om regen op je zolderraam te horen tikken. Behalve dat het je ’s ochtends veel te vroeg wekt, en je je nest uit moet terwijl het nog donker is, omdat de zon vindt dat-ie wel weer genoeg heeft zitten shinen. En geen enkele polkadot-paraplu of paar superschattige regenlaarzen maakt het leuk genoeg om door de regen te lopen. Je zult sowieso altijd zien dat je géén paraplu bij je hebt tijdens een stortbui die je onmogelijk kunt ontwijken. En als je dan vrolijk singin’ in the rain loopt te neuriën onder je paraplu, is er altijd wel weer een auto die je trakteert op een half zwembad aan opspattend regenwater. Om over windstoten en halve tornado’s nog maar te zwijgen. Gecombineerd is het double the fun. Hoera voor regendruppels die keihard in je gezicht gelanceerd worden!

Als klap op de vuurpijl vindt iedereen het ook nog eens geweldig om het herfstweer met je te bespreken. De buurman, je oudtante, collega’s en willekeurige voorbijgangers: allemaal vinden ze “goh, wat een weer, hè?” de perfecte manier om een totaal oninteressant gesprek te beginnen.

Kleding

Op zich is het wel fijn om je vetrollen iets meer te kunnen bedekken nu de zomer voorbij is, maar een goede keuze maken ’s ochtends is echt een mission impossible in de herfst. Alles is te warm of te koud. Laagjes, zeg je? Dan loop je de helft van de tijd met 3 kilo aan kleding over je arm/in je tas te zeulen. En als je zo’n lucky bastard bent die elke dag met het openbaar vervoer mag reizen, kun je amper meer over de stapel kleding op je schoot heen kijken. Want in elke bus of trein (of winkel) die je binnenloopt, hebben ze het lekker warm gemaakt, zodat je je de pleuris zweet.

En dan je jas. Je hebt een leuke tussenjas gescoord (geen sarcasme hier, want ik vind het principe van de tussenjas oprecht geweldig), maar die is als je ’s ochtends de deur uitstapt toch wel erg frisjes, terwijl hij 10 minuten later alweer véél te warm is doordat je in beweging bent. O, en waarschijnlijk is dat kreng nog niet waterdicht ook. Een regenjas? Tenzij je de ambitie hebt om een privésauna te beginnen: hell to the no.

Activiteiten

Omdat spinnenwebben maken van kastanjes, satéprikkers en touw geen optie meer is na je twaalfde, en je ook niets meer hoeft mee te nemen voor de herfsttafel op school, heeft het niet echt veel zin om een lekkere herfstwandeling te maken. Lekker naar binnen dus! Je warme huis begroet je door je bril elke keer opnieuw te laten beslaan, en je vloer is niet schoon te houden. In een wanhoopspoging voer je een ‘schoenen uitdoen bij de achterdeur’-policy in, maar daar trekt je buurvrouw zich natuurlijk geen hol van aan. “Joehoe, wil je wat van mijn pompoensoep proeven? Ik zet even een bakje neer aan de andere kant van je huis. O, had je net gedweild?”

Wat natuurlijk wél helemaal geweldig is om te doen in de herfst, is winkelen. Want wie wil nou niet belazerd worden met dé nieuwe herfsttinten in een peperduur palette dat in werkelijkheid amper verschilt van dat van vorig jaar? En natuurlijk geef je met alle liefde tientallen euro’s uit aan geurkaarsen met namen als Halloween HeavenPumpkin Passion en Herfstblad Hoezee. Zo leuk om aan te steken als je dinnetjes langskomen om je zelfgemaakte pumpkin spice latte te proeven bij kaarslicht. Alleen heb je dan nét geen lucifers in huis en blijft je sfeervolle herfstplateau triestig onverlicht.

Herfstbladeren

Over herfstbladeren gesproken, zeg. Ja, hartstikke mooi, hoor, al die kleurtjes. Perfect om outfitfoto’s bij te maken (want binnen fotograferen is nu sowieso officieel onmogelijk). Totdat je al die prachtige herfstkleurtjes van dichtbij mag bewonderen, omdat je bent uitgegleden op die spekgladde rotdingen. En is het niet geweldig dat je elke dag getrakteerd wordt op een verse lading blaadjes in je tuin? Niks is zo heerlijk als ’s ochtends herfstblaadjes uit alle holtes van je auto te peuteren. Bijna net zo fijn als urenlange vertragingen met de trein omdat het voor de NS elk jaar opnieuw een verrassing is dat er wel eens blaadjes op het spoor vallen.

Stomme feestdagen

In Amerika heb je Halloween, wat best leuk is. En hier? Hier mag je het doen met Sint Maarten. Waarbij je een minuut lang schaapachtig glimlachend in de deuropening moet staan, totdat die kids klaar zijn met hun valse gezang. Nee, dan kun je beter hebben dat ze alleen ‘Trick or Treat’ gillen. Scheelt je zo weer een uur van je leven. En dan dat snoep inkopen. Je wil geen kapitalen aan Haribo en mini-Marsjes uitgeven, maar hebt ook niet de ambitie om bekend te staan als dat gemene wijf dat de deur niet opendoet. Of als diegene die met een friggin’ mandarijn aan kwam zetten (zeker als het een zure is met veel pitjes erin). Die stress als er aan het begin van de avond al een stel uit de kluiten gewassen prépubers je schaal halfleeg heeft gegrabbeld (terwijl de helft die achteraan stond niet meezong, maar wel als eerste borstcrawl-achtige bewegingen maakt om in die kom te graaien). Nee, feestdagen waarbij je semi-vrijwillig je eten moet delen, zijn niks voor mij.

Nou, lieve bloglezertjes, houden jullie ook zo van de herfst? Deel je favoriete herfstrecepten, beste plekken om zeiknat te worden en dingen die je kan doen met een pompoen in de comments!

(Psst: in het echt ben ik niet zo boos en genadeloos, hoor. Als je al een blije blogpost hebt gepubliceerd over de herfst (en als een stekker baalt dat IEDEREEN hetzelfde idee had), dan maakt je dat geen slecht mens. Alleen de schrijvers van héle slechte herfstblogjes bekogel ik met pompoenen – als ik ze opgetild krijg, tenminste. Oké doei.)

10 reacties

 1. Whaha, jij hebt bij mij voor de eerste lach van vandaag gezorgd! Stiekem vind ik die frustratieblogjes altijd de allerleukste!
  Wat ook zo erg is aan de herfst is dat het donders lang duurt voordat je zomaar weer een keer een dagje vrij bent. En als dan eindelijk dat moment er is… Dan is dat weer uitgerekend op 1e kerstdag!! Jeuses!
  Tessa | 52druppels.nl postte onlangs…Ode aan de middelmatigheidMy Profile

 2. Hoewel ik hou van de herfst (ja echt!), heb ik wel echt moeten lachen om je heerlijke post haha!
  Celeste postte onlangs…Dingen die je doet in de treinMy Profile

 3. Kijk dit vind ik nu leuk! Een blogger die de herfst niet afschildert als de hemel op aarde en nuchter ook alle minder leuke kanten durft te belichten.
  Heel vermakelijk om te lezen en gelijkertijd heel down to earth!

  Ik heb wel een tip voor je Audrey: je bril beslaat stukken minder als je hem schoonmaakt met water waar je wat afwasmiddel aan hebt toegevoegd!
  Godelieve postte onlangs…Een lief mailtje en een nieuw logoMy Profile

 4. Ik moest hier echt heel hard om lachen. Persoonlijk vind ik de herfst echt geweldig (behalve Sint Maarten, schurfthekel. Licht uit, gordijnen dicht, bel losschroeven. En niet vergeten de auto’s van je eigen oprit af te halen 🙂 En inderdaad, mandarijn WTF??), maar heerlijk geschreven!
  Noortje postte onlangs…We hebben De Vissenkom!!My Profile

 5. Haha wat schrijf je leuk! Ook al ben ik geboren in de herfst (24 sept) geef mij maar de zomer! Heerlijk dat zonnetje!
  Ik wilde voor overmorgen een artikel typen over herfst in je interieur. Ik weet niet of ik dit nog wel durf nu 😉 haha
  Linda postte onlangs…Blogschema op Linlicious-StyleMy Profile

 6. Whaha wat leuk en herkenbaar.

  ‘Herfstblad Hoezee’, hahahaha. Moest je zelf niet hardop lachten toen je het schreef?

  Groetjes!
  Anne

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge