Vakantie op Texel: mijn tips!

| 2 reacties

In juni was ik voor het eerst op Texel. Een mini-vakantie op een van onze eigen Waddeneilanden stond al langer op mijn wishlist. Het werd Texel, omdat dat het enige eiland is waar je als bezoeker je auto mee naartoe kan nemen zonder daar een kapitaal voor uit te geven. Een retourtje Texel kost namelijk maar 37 euro met een auto (en alle inzittenden), of 25 euro als je heenreis op dinsdag, woensdag of donderdag is. In verband met de wisseldagen van huisjes is dat laatste vaak geen optie, maar dan nog: 37 euro in plaats van de 150-200 euro voor Vlieland of Terschelling is een koopje.

De goedkope (en korte – met 20 minuten ben je er) overtocht is mooi meegenomen, maar er zijn véél meer redenen waarom vakantie vieren op Texel een heel goed idee is. Ik deel mijn foto’s, praktische tips én grootste aanraders vandaag met je.

Vakantie op Texel, waddeneiland, praktische tips, aanraders

Parkeren op Texel

Sinds 2017 zijn de mogelijkheden om gratis te parkeren op Texel helaas aardig ingeperkt. Op alle strandslagen geldt betaald parkeren, net als voor vrijwel alle parkeerplaatsen in de centra van de dorpen. Gelukkig is het nog steeds niet duur: met een Texelvignet betaal je voor een dagkaart €7,50, maar voor een week (8 dagen) 15 euro en voor een heel kalenderjaar 20 euro. Je kunt online een Texel e-vignet kopen zodat je ter plekke niks meer hoeft te regelen. Als je je vignet wel offline koopt, kan dat trouwens bij elke willekeurige parkeerautomaat. Ook dan voer je overigens je kenteken in, dus je vignet doorverkopen zit er niet in.

Vakantie op Texel, waddeneiland, praktische tips, aanraders, Den Burg

Leuke huisjes in Den Burg

Overnachten

Op Texel kun je qua overnachtingen alle kanten op: campings, huisjes, hotels of, zoals ik, in een Airbnb. Wel willen de kleinere en goedkopere huisjes (en de huisjes waar honden zijn toegestaan!) nogal eens snel weg zijn. Ga dus ruim op rijd op zoek naar een accommodatie, zeker als je maar met één of twee personen gaat.

Al is Texel niet groot, het is toch handig om te bedenken waar je wil zitten. Vanaf de pont rij je met de auto in een half uurtje helemaal naar de andere kant van het eiland, dus op zich ben je nooit echt ver weg van waar je naar toe wil. Ook fietsend kun je het eiland prima verkennen. Ik wandel echter heel graag, dus ik vond het erg prettig om in een klein half uur naar het strand te kunnen lopen. Als je in Den Burg of in De Waal gaat zitten, wordt dat wat lastiger. Stel dus vooraf je prioriteiten.
Vakantie op Texel, waddeneiland, praktische tips, aanraders

Juttersmuseum Flora

Slecht weer, of gewoon even zin in wat anders? Dan is het Juttersmuseum Flora (Pontweg 141 A, Den Burg) een van de leukste uitjes om te maken. In een aantal schuren vind je de meest uiteenlopende vondsten die jutters vanaf het strand hebben meegenomen. Sla ook zeker de film niet over, waarin de jutter vertelt over zijn avonturen. Met die verhalen in je achterhoofd is het daarna nog leuker rondlopen. Ook voor kinderen is het hier echt top, met allerlei activiteiten, een speeltuin en een reddingscapsule. Pluspunt: honden mogen aangelijnd mee.
Vakantie op Texel, waddeneiland, praktische tips, aanraders, Den Burg

Roedelwandeling

Met je hond op Texel? Doe dan zeker mee aan de roedelwandeling die elke dinsdag om 13.30 plaatsvindt. Met tientallen honden en hun baasjes lekker over het strand wandelen: ik vond het echt een heel leuke ervaring.
Vakantie op Texel, waddeneiland, praktische tips, aanraders, roedelwandeling, honden, met hond naar Texel

Het startpunt van deze grote hondenwandeling is het parkeerterrein bij Paal 9. Daar moet je sowieso – met of zonder hond – geweest zijn. De weg naar dit mooie strand (mijn favoriet op Texel) is echt prachtig. Met de groene duinen lijkt het net alsof je in een miniversie van Schotland terecht bent gekomen.

Vakantie op Texel, waddeneiland, praktische tips, aanraders

Vuurtoren

Ik weet niet wat het is, maar vuurtorens trekken me altijd. De vuurtoren op Texel is een heel mooie. Je kunt ook naar binnen en genieten van het uitzicht vanaf de top. Vanaf het strand zelf kun je Vlieland trouwens ook zien liggen. Toen ik er was, was het toevallig regenachtig, waardoor ik kon genieten van een privéstrand. Luxe!
Vakantie op Texel, waddeneiland, praktische tips, aanraders, vuurtoren
Vakantie op Texel, waddeneiland, praktische tips, aanraders, vuurtoren

Natuurlijk kan op vakantie lekker eten niet ontbreken. Mijn tips voor de leukste eettentjes van Texel deelde ik al eerder.

Ben jij al eens op Texel geweest?

2 reacties

  1. Wat een leuke tips! Ik ga volgende maand naar Texel, omdat mijn zus, die daar woont, dan trouwt. Ik ga echter maar één nacht. Zou het zeker wel eens leuk vinden om langer naar Texel te gaan, want ben er nog maar één keer (bij mijn zus) geweest en dat was ook maa r één nacht.
    Astrid postte onlangs…Wat ik vroeger wilde worden #30DayBlogChallengeNLMy Profile

  2. We gaan er deze zomer ook naartoe, ik kijk er alvast naar uit en begin mijn reisgidsje aan te leggen met tips en info 🙂 Texel is echt super !

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge