Tijd voor een beetje nuance

| 13 reacties

Het lijkt wel alsof er de laatste tijd steeds meer felle meningen en harde oordelen rondvliegen. Is het een korter lontje door corona of een algemene trend? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat ik vaak een beetje nuance mis. Gewoon, een maatschappij van mensen die het toe durven geven dat ze iets niet weten. Of minder weten dan – ik noem maar iets – mensen die ergens voor gestudeerd hebben of simpelweg midden in een bepaalde situatie zitten. Ik vind het wel tijd voor een beetje nuance.

Zou het niet mooi zijn als…

 • We eens wat meer écht luisterden naar een ander, in plaats van dat je stiekem vooral op je eigen spreekbeurt aan het wachten bent?
 • We onze blik eens wat meer open zouden houden en oprechte vragen stellen uit nieuwsgierigheid?
 • We uitgaan van het goede in de mens, en niet enkele negatieve verhalen als representatief voor een hele groep te beschouwen?
 • Iedereen zich kwetsbaar zou durven opstellen?
 • We allemaal wat minder zouden oordelen over de situatie van een ander – je weet wel, zo’n situatie waar je zelf nog nooit in hebt gezeten?
 • Er meer echte gesprekken zouden zijn tussen mensen uit verschillende bubbels?
 • We niet alles en iedereen in hokjes zouden plaatsen als goed en fout, wij en zij en links en rechts?
 • We geen volledige bevolkingsgroepen weg zouden zetten?
 • We mensen die een misdaad begaan niet direct weg zouden zetten als tuig, maar ons zouden realiseren dat iedereen zijn of haar eigen verhaal heeft?
 • Iedereen zich veilig zou voelen om te zijn wie hij/zij/hen is?
 • Mensen niet zo bang zouden zijn om gecanceld te worden dat ze eigenlijk geen enkele vraag meer durven stellen?
 • Iedereen zou beseffen dat het aandacht vragen voor het ene niet betekent dat het andere niet belangrijk is?
 • We ons allemaal zouden realiseren dat tijden veranderen en dat hetzelfde kan gebeuren met meningen?
 • Niemand het gevoel zou hebben te moeten voldoen aan verwachtingen van anderen?
 • Er eens meer vragen zouden zijn dan antwoorden, simpelweg omdat er niet altijd een duidelijk antwoord beschikbaar is?

Want weet je, de wereld is niet zwart-wit.

Je kunt wel roepen dat het belachelijk is dat mensen de Action essentieel vinden en roepen dat het goedkope troep is, maar je kunt ook eens uit je eigen rijke bubbel stappen en bedenken dat het voor mensen met een kleine portemonnee gewoon een heel belangrijke winkel is.

Je kunt wel denken dat succes (whatever that may be) een keuze is, maar je kunt ook beseffen dat niet iedereen dezelfde uitgangspositie en kansen heeft. (Voor wie het nog niet gezien heeft: Klassen is een prachtserie!)

Je kunt wel vinden dat mensen uit een ander land minder belangrijk zijn dan jij, maar je kunt ook bedenken dat je niet kiest waar je wieg staat.

Het is geen toeval dat deze blogpost online gaat nu de stembussen geopend zijn. Ik hoop dat je straks een mooie, genuanceerde keuze maakt in het stemhokje!

13 reacties

 1. Jaaa! Ik ben het helemaal met je eens! Ik hoop heel erg dat we over een paar dagen een mooie, “genuanceerde” verkiezingsuitslag krijgen. Geen extreem gepolariseerde, of dat er vooral gestemd blijkt te zijn op de schreeuwlelijkerds. Maar ik houd mijn hart vast.
  Wendy postte onlangs…Beter ten hele gedwaald dan ten halve geleefd?My Profile

 2. Een blog naar mijn hart! Vooral het oordelen vind ik op het moment echt weer bizar. Iedereen heeft overal maar een oordeel over. Hoe kan dat, als je (in de meeste gevallen) maar een klein beetje van het verhaal kent?
  Naomi postte onlangs…RouwprotocolMy Profile

 3. We gaan het woensdag zien.

  Heel ongenuanceerd vind ik dat er veel te veel splinterpartijen op de lijst staan die met een beetje pech een hoop geschreeuw gaan opleveren. Zowel een na- als een voordeel van leven in een democratie.

  Ondanks dat ben ik het helemaal met je eens.
  Koffie Digitalix postte onlangs…VrolijkMy Profile

 4. Mooi artikel! Vooral het stukje over echt luisteren naar een ander. Toen ik eerder dit jaar bezig was met de opleiding tot professional organizer hebben we het ook uitgebreid gehad over luisteren. Vaak ‘luisteren’ we naar iemand met de gedachte in ons achterhoofd dat we iets terug moeten zeggen. Vaak ben je daar dan meer mee bezig dan echt te luisteren. Dat vond ik wel een eye-opener!
  bychristiana postte onlangs…Een cheetah windlicht stylen in een kleurrijk interieur, zó doe ik dat!My Profile

 5. Heel mooi!! De wereld is niet zwart-wit nee.

 6. Dat schrijf je mooi! Ik vind het soms wel wat makkelijker klinken dan gedaan, maar misschien lees ik het verkeerd. Ik denk soms ‘ja maar’: dat iedereen zich kwetsbaar zou kunnen opstellen (ja maar). Haha het is niet zwart-wit, dat alleszins hè!

 7. Mooi geschreven. Het zou zeker mooi zijn. Ik doe het niet altijd goed. Ik betrap mezelf soms op vooroordelen, op invullen voor een ander, op mensen in hokjes stoppen. Maar ik blijf proberen om dat niet te doen. We moeten meer praten met elkaar, dacht ik. Maar je hebt gelijk: we moeten meer luisteren.

 8. Helemaal mee eens. Hoewel je natuurlijk altijd die schreeuwerds het meest hoort, waardoor het net lijkt alsof ze met heel veel zijn. Ik hoop toch altijd meer dat de grote meerderheid gewoon netjes en vriendelijk en tolerant is.

 9. Wat heb je dit weer mooi opgeschreven. Je bent een prachtig mens. Waren er maar meer mensen als jij…

 10. Ja, helemaal met je eens! Mooi geschreven!
  Anne postte onlangs…Dagboekje 10 • 2021My Profile

 11. Zo mooi dit en je hebt helemaal gelijk! Ik merk dat ik daar zelf erg in gegroeid ben en gewoon heel mild en begripvol naar dingen kijken terwijl ik mijn vriend vaak wijs op sommige dingen die hij zegt. Ik denk zelf ook vaak: ik zit niet in die situatie dus ik mag me daar niet over uitspreken in negatieve zin want ik weet niet wat het is.

 12. Amen. Volgens mij zou de wereld dan een stukje mooier zijn.
  Zo simpel is dan geluk postte onlangs…De ongelovige ThomasMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge