In mijn lange lijst met ‘blogonderwerpen om (ooit) nog over te schrijven’ stond ‘privileges’ al best een tijdje. Het is zo’n onderwerp waar je niet even snel een blogje over tikt, maar waarvan ik het wel heel belangrijk vind om er hier over te schrijven. Inmiddels is het onderwerp actueler dan ooit. Met de lading artikelen die ik de afgelopen tijd heb gelezen over white privilege en racisme in het bijzonder, twijfelde ik nog even wat mijn artikel nog zou toevoegen. Maar: zwijgen is geen optie, en alle beetjes helpen.
Privileges: “maar ik kan er toch niks aan doen dat ik…”
Het is best lastig als iemand je wijst op een bepaald voorrecht dat je hebt: wit zijn, man zijn, hetero zijn, cisgender zijn (oftewel: dat je biologische geslacht overeenkomt met je gender), abled zijn (geen handicap hebben)… Ongemakkelijk ook, want hé: jij kunt er toch óók niks aan doen dat je toevallig bent geboren bent in een wit, gezond lichaam (om maar wat te noemen)? Klopt. Je kunt er niks aan doen. Maar waar je wel voor kiest, is hoe je omgaat met een toevallig voordeel dat je hebt meegekregen.
Maak je wel eens een racistische grap of een denigrerende opmerking over vrouwen? Dan kies je er dus voor om vanuit je bevoorrechte positie – al dan niet bewust – een minderheid verder te onderdrukken. “Nou nou, is dat niet een beetje overdreven?” Nee, natuurlijk hoeft er geen directe relatie te zijn tussen één opmerking en het grote leed in de wereld. Het punt is dat al die kleine “onschuldige” acties die héús niet als bedoeling hadden om iemand te kwetsen bij elkaar wel degelijk een enorm effect hebben. Dat ze racisme, discriminatie en vooroordelen in stand houden en overdragen op nieuwe generaties.
Misschien denk je nu wel: “Maar ik doe dat soort dingen niet, hoor!” Nou, hartstikke mooi. Maar wat doe je als je oom op een familiefeestje zo’n grap maakt? Gniffel je een beetje mee? Rol je met je ogen, maar blijf je stil? Ook dan draag je bij aan het in stand houden van het systeem. Het is niet makkelijk, maar probeer je bewust te zijn van je privileges en je actief uit te spreken tegen racisme en andere vormen van discriminatie.
Kijk daarbij vooral ook naar je eigen kleine acties of gedachten. Een lichte verbazing of even moeten schakelen als je hoort dat iemand gay is. Je tas wat steviger vasthouden als er een groepje zwarte mannen passeert. Ook dát zijn je vooroordelen. Die heb jij, en die heb ik net zo goed. Waarschijnlijk wil je ze zo snel mogelijk wegdrukken. “Zo iemand” wil je niet zijn, toch? Het voelt als een aanval op je eigen zelfbeeld, en dat kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Maar juist door het níét weg te stoppen en je bewust te zijn van je eigen gedachten en gedrag, kun je meer leren over je – vaak onbewuste – vooroordelen en er iets aan leren doen.
Verborgen racisme, vooroordelen en discriminatie
Er zijn genoeg extreemrechtse mensen die met een vlaggetje in hun Twitternaam en een “Zwarte Piet moet blijven”-profielfoto uitgebreid roeptoeteren hoe de wereld er in hun ogen uit moet zien, en welke mensen vooral hun bek moeten houden. Dat is heel handig, want zo kun je hun overduidelijk foute gedrag direct afkeuren. Maar verborgen vooroordelen, die hebben veel meer mensen:
- Ik heb niks tegen homo’s, hoor, maar ze moeten gewoon niet zo overdreven doen
- Hij is een Marokkaan, maar het is een hartstikke aardige jongen, hoor!
- Wauw, ZO knap en inspirerend dat je dit hebt bereikt, ook al zit je in een rolstoel!
In al deze wellicht positief bedoelde opmerkingen zit een oordeel verborgen.
Maar ik heb ook heus geen makkelijk leven gehad!
Nog zo’n typische reactie als iemand je wijst op je privileges: “Tss! Net alsof ik nooit tegenslag heb gehad!” White privilege betekent ook niet dat jij nooit problemen hebt gehad. Het betekent alleen dat het bij jou níét met je huidskleur te maken heeft gehad. Niet meer, niet minder. Het is geen wedstrijd tegen elkaar, wie het zwaarste leed heeft moeten ervaren. Het is een universele strijd die we samen moeten voeren, op naar een gelijkwaardige wereld. Hopelijk komt die er ooit.
Discriminatie versus institutioneel racisme
Vrijwel iedereen heeft ooit een vorm van discriminatie of vooroordelen ervaren. Misschien ben je ooit weggezet als dom vanwege je accent, werd je niet serieus genomen vanwege je leeftijd, mocht je niet meedoen omdat iets voor jongens was (of juist voor meisjes!). Wat het ook was (of nog steeds is): het was ongetwijfeld een heel nare ervaring.
Maar racisme is meer dan individuele discriminatie op huidskleur of ras. Het is een institutioneel probleem, dat door alle lagen van de samenleving speelt. Een systeem dat diep geworteld is in onze maatschappij. En ja, in Amerika is het inderdaad nóg erger, maar ook in Nederland is er institutioneel racisme. De Belastingdienst, de politie, de arbeidsmarkt, de woningmarkt: overal lopen zwarte mensen tegen muren van racisme op.
Intersectionaliteit
Intersectio-watte? Intersectionaliteit houdt in dat je, in welke strijd dan ook, aandacht hebt voor iedereen die onderdrukt wordt. Ga maar na: het is nogal raar als je een overtuigd feminist bent die vindt dat het belachelijk is dat vrouwen als minderwaardig worden gezien, terwijl je er ondertussen geen probleem mee zou hebben dat mensen met een handicap of een donkere huidskleur datzelfde lot treft. Dat je wel vindt dat homoseksualiteit volledig geaccepteerd moet worden, maar dat niet zou gelden voor trans mensen.
Het voelt misschien als een opeenstapeling van problemen die onmogelijk allemaal op te lossen zijn. En nee, het zal ook niet makkelijk zijn, of zo snel gaan als je zou willen. Maar dat is geen reden om je ogen te sluiten en misstanden maar te laten voor wat we zijn. Samen kunnen we écht een verschil maken, daar ben ik van overtuigd.
Meer lezen
Als geprivilegieerd mens is het belangrijk om je uit te spreken en om een goede ally (oftewel bondgenoot) te zijn in de strijd die minderheden voeren. Daarbij is het essentieel dat je niet zelf de hoofdrol speelt, maar vooral ook die minderheden een podium te geven. Daarom deel ik graag enkele lees- en luistertips met je.
- OneWorld: een platform met een diverse redactie dat schrijft over heel veel thema’s, waaronder racisme, validisme en feminisme, maar ook heel veel andere maatschappelijke onderwerpen. Boeiend en leerzaam om op rond te kijken!
- Wit Huiswerk: een overzichtelijke website die een heel handig startpunt is als je meer wil leren over racisme en white privilege.
- Damn Honey podcast met Sylvana Simons: Damn Honey is een feministische podcast die een aanrader is voor elke vrouw én man. Ik vond deze aflevering met Sylvana Simons heel interessant en leerzaam. Het mooie aan deze podcast is dat hij ook heel erg gericht is op leren en vooruitgang, en dat de toon niet veroordelend is. Enne: als je nou denkt ‘ugh, ik vind Sylvana heel irritant, dus ik sla deze even over’, dan moet je júíst luisteren. Punt.
15 juni 2020 om 10:47
Prachtig artikel! Zeker de laatste tijd realiseer ik me veel meer dat vooroordelen echt heel snel in je gedachten kunnen komen. En dan hoef je er niet eens anders uit te zien. Ik merkte op het werk ook vaak dat er bij leerlingen van hoger opgeleide ouders vanuit werd gegaan dat ze hoog zouden scoren en (helaas) ook dat kinderen van lager opgeleide ouders ‘het toch niet zo ver schoppen’. Beide aannames kloppen écht níet. (En toch betrapte ik mezelf er soms ook op. O, broer of zus was zo, dan zal dit kind ook wel… Nee dus.)
15 juni 2020 om 11:14
Ontzettend mooi omschreven. Door de hele black lives matter beweging ben ik me steeds meer gaan realiseren dat ik als witte vrouw echt niet mag klagen. Ondanks dat ik wel eens opmerkingen krijg over het feit dat ik op vrouwen val. Het is toch eigenlijk oneerlijk dat we niet verder (kunnen) kijken dan huidskleur, geslacht of identiteit. Ik zou zo graag willen dat we in een wereld leven waar we gelijk zijn aan elkaar. En ik hoop oprecht dat we daar goede stappen toe kunnen zetten nu de hele wereld in opstand komt.
15 juni 2020 om 17:12
Ik heb je log gelezen. En je heb helemaal gelijk, hoor. Ik weet alleen niet of het probleem ooit opgelost wordt. Door al die demonstraties merk ik bij mezelf vooral een gevoel van ‘Ja, nu weten we het wel’. Da’s vast ook niet de bedoeling. Ik denk dat demonstreren niet helpt. Ik geloof meer in opvoeden. Ik denk dat je bepaalde ideeen voor een groot gedeelte mee krijgt van je ouders en/of de omgeving waarin je opgroeit. Ik denk dat daar een groter voordeel te halen is. Niemand wordt racistisch geboren. Aan de andere kant; misschien zorgen de demonstraties van nu ervoor dat mensen eindelijk hun kinderen op gaan voeden met de gedachte dat ieder mens gelijk is.
15 juni 2020 om 18:43
Zo, zo waar Audrey en zo zo ZO goed omschreven! Hoe vaak maak je geen opmerking met een “verborgen” oordeel om onmiddellijk daarna te denken “shit, dat had ik zo niet bedoeld”. We kunnen er ons maar bewuster van worden, van dat het er is, dat we er allemaal (of ja, de meeste hè) mee worstelen en elkaar zacht verbeteren. Want god nee, de wereld is geen strijd om het meeste leed.
15 juni 2020 om 20:59
Mooi en raak artikel. Ik ben heel erg van ‘wat gij niet wilt dat u geschied …’ en voed mijn kinderen ook zo op. Iedereen is gelijk en we moeten vooral lief zijn voor elkaar. En lief zijn betekent echt niet dat je over je heen moet laten lopen.
Tegelijk vind ik het ook wel lastig dat er ineens ook helemaal niets meer aan ‘ons witte mensen’ lijkt te deugen. Dat vind ik echt heel moeilijk.
15 juni 2020 om 22:05
Top artikel! Goed dat je hier aandacht aan besteedt. Weer even een eyeopener. Tegelijkertijd ben ik ook sceptisch omdat het lijkt alsof we juist steeds verder tegenover elkaar komen te staan doordat er altijd extremisten zullen zijn die haat zaaien naar elkaar. Hoe dan ook, het begint bij jezelf en ik doe mijn uiterste best om zoveel mogelijk liefde rond te zaaien in de hoop dat anderen dat ook gaan of blijven doen.
16 juni 2020 om 09:18
Ik vind het een lastige kwestie. Racisme hoort uiteraard niet, maar op dit moment voelt het soms alsof de verschillen juist worden uitvergroot.
16 juni 2020 om 10:56
Ik voel dat zelf niet zo, ik snap wel wat je bedoelt. Langs de andere kant: er zijn nu eenmaal verschillen. Ik hoor mensen soms zeggen dat wat nu gebeurt net racisme in de hand werkt omdat we zo focussen op het verschil maar dat vind ik net niet. Er verandert niets als niemand zijn mond open doet en het allemaal zo maar laat.
Het is ook makkelijk voor witte mensen om te zeggen dat het wordt uitvergroot, dat het toch niet zo erg is of dat het niet echt nodig is om er nu zoveel aandacht aan te geven, maar wij worden niet systematisch gediscrimineerd. Wij weten niet hoe het voelt om op basis van puur je huidskleur – iets waar je zelf totaal geen invloed op hebt – als minderwaardig gezien te worden, minder kansen te krijgen, … dus is het niet aan ons om te zeggen hoe mensen met een andere huidskleur dan wit moeten omgaan met racisme. We kunnen naar hen luisteren en hen steunen en helpen in deze strijd en daar kan je toch niets op tegen hebben. Vind ik. Dat wou ik even zeggen 🙂 Dit is geen kwade reactie ofzo, ik hoop gewoon dat je het ergens kan begrijpen waarom het nu allemaal zoveel onder de aandacht komt.
16 juni 2020 om 10:50
Wauw dit is echt een top artikel Audrey! Ik heb er ook iets over geschreven maar bijlange zo ‘goed’ niet als jou, haha. Ik vind het wel belangrijk om binnenkort mijn kindje met respect voor iedereen op te voeden. Dat besef ik nu meer dan ooit, dat het echt mijn taak is om een ‘goed’ mens op de wereld te zetten met mooie waarden en normen.
16 juni 2020 om 11:36
Tja, ik ben door m’n ooms heen en heb alleen nog 3 tantes.
Ik heb ondermeer in de USA en Taiwan gewerkt en daar leer je op dit gebied wel wat van. Zo kan een donker iemand het in de USA (terecht) tot president schoppen en had ik nog liever gehad dat Michelle zich voor het presidentschap zou melden. Maar ik weet ook dat een indiaan in dat land niet eens de kans krijgt op een normale baan in een staalfabriek. Die mag in z’n reservaat blijven of in een gokpaleis werken en dan houdt het wel op.
In NL staan zigeuners ook 2 treden lager dan iemand met een kleur. Natuurlijk is het allemaal niet goed, maar ik heb een sterk vermoeden dat BLM niet graag een zigeuner zijn verhaal laat vertellen.
Op dit moment moord Bolsenaro de indianen in het Amazonegebied uit en daar hoor je bitter weinig van. Dwz daar is de corona-uitbraak het grootst. Grote delen van dat gebied zijn kaalgekapt voor het verbouwen van soya. Bolsenaro stimuleert dat en ziet de indianen als lastige oorspronkelijke bewoners die zijn vooruitgang tegen houden. Die soya gaat vooral in onze Nederlandse koeien. Daar mogen we best iets van zeggen, maar het blijft erg stil. De meeste indianen in Noord-Amerika zijn overigens ook uitgemoord door ziektes die de Europeanen daar introduceerden.
In Taiwan was het andersom. Daar wonen Chinezen en de ouderen vonden dat hun kinderen niet met ons Westerlingen om mochten gaan. Wij hebben haargroei als baarden en snorren en te grote neuzen (we stinken ook naar melk) en dat geeft voor hen aan dat we 4000 jaar in evolutie achterlopen. Ze willen niet dat de cultuur via hun kinderen door die barbaren wordt beïnvloed.
Het ergste is op dit moment Mauretanië (uitspraak Moretanie). Daar kwamen onze Sinterklaas ‘Moren’ vandaan. In dat land heb je donkere en lichte Moren en die laatste mogen nog altijd gewoon de donkere Mauretaniërs als slaaf houden en doen dat ook.
Iets wat ik wel doe, is met iedereen een praatje aanknopen. Spreek dus ook mensen met een Turkse of Antiliaanse achtergrond. Heb de indruk dat ik 1 van de weinige ben die dat doet. Dwz mensen blijven toch vooral omgaan met de mensen die familie zijn en in de buurt wonen en tussen die groepen zitten flinke scheidingen.
17 juni 2020 om 19:05
Mooi artikel. Beter dan ik het had kunnen schrijven.
ik ben bang dat het nog lang gaat duren voordat racisme is uitgeroeid, maar bewustwording van je privileges, en je niet verstoppen achter je eigen moeilijke leven, is een belangrijk begin.
28 juni 2020 om 07:35
Ik wil wel zeggen, dat privilege inhoud dat het recht dat iemand heeft wettelijk is vastgelegd, in Nederland gelden alle wetten voor iedereen hetzelfde. Als je die overtreed zit daar een consequentie aan, ongeacht huidskleur, afkomst, geslacht etc