Over energieverspilling en nutteloze spullen

| 11 reacties

Inspiratie voor blogposts vind je overal. In dit geval bijvoorbeeld toen ik ergens op een toilet zat, opeens een gek geluid hoorde en ontdekte dat het de luchtverfrisser was. Een automatisch dingetje dat elke paar minuten wat geparfumeerde lucht de ruimte in spoot. O zo handig. Want ja, in zo’n niet al te druk bezochte horecagelegenheid op het Limburgse platteland moet je natuurlijk voor het handjevol mensen dat daar dagelijks het toilet bezoekt wél zorgen dat het op elk moment van de dag – en misschien ook wel de nacht? – zorgen dat het heerlijk ruikt, toch?

Voor als je het nog niet door had: ik was natuurlijk hartstikke sarcastisch. Steeds vaker vallen me dit soort gekke, luxe uitvindingen me op. Waarom gebruiken we alle technische mogelijkheden die we anno 2020 hebben eigenlijk voor dit soort snufjes voor luie mensen in plaats van voor iets moois dat de wereld echt verder helpt?

Nog zo’n voorbeeld: deze twee vrolijke dudes die regelmatig dansen op het dak van de dorpssupermarkt.

Kost waarschijnlijk een godsvermogen aan energie – die bij de betreffende supermarkt ook nog eens niet wordt opgewekt door zonnepanelen… En waarom? Waarschijnlijk “gewoon omdat het kan”. Het is de enige supermarkt in het dorp, hij is goed zichtbaar vanaf een grote provinciale weg, dus mensen kúnnen er al niet echt omheen. Compleet nutteloos dus.

Minder spullen kopen

Maar nog afgezien van energieverspilling, kosten de vele technologisch nieuwe producten die op de markt ook nog eens kostbare grondstoffen. En als die grondstoffen dan ook nog eens zo samengesmolten en verpakt worden dat ze onmogelijk te recyclen zijn (kuch kuch Apple Airpods), dan vraag ik me helemáál af waar we mee bezig zijn.

Je kunt nog zulke goede keuzes maken voor het milieu op het gebied van voedsel en vervoer (meer vega, minder vliegen), maar let’s face it: we moeten vooral ook minder nieuwe spullen kopen met z’n allen. Kritischer zijn op wat echt wat toevoegt aan je leven, en gewoon wat minder willen.

Eenvoudig leven

Een paar mooie voorbeelden van hoe het ook kan, vond ik in dit artikel van Renée, die eind vorig jaar naar Nieuw-Zeeland is geëmigreerd. Zij vertelt over hoe normaal ouderwetse droogmolens en verpakkingsvrij winkelen daar zijn. Ook schrijft ze over hoe spullen daar veel meer worden opgebruikt. Dat kleding en meubels bijvoorbeeld weliswaar wat gedateerd zijn, maar verder nog prima doen wat ze moeten doen. Hun keuken is naar schatting zeker 40 jaar oud, maar hij functioneert nog prima.

Dat staat in schril contrast met alle Pinterest-perfect plaatjes die veel mensen in Nederland nastreven. En ik geef toe: ik zou een groene seventies-badkamer ook vervangen, net als een te gammele keuken, maar gelukkig is er ook nog een enorm grijs gebied van dingen die gewoon goed genoeg zijn. Niet perfect, maar is dat nodig?

Zo had ik de keuken en badkamer in mijn woning niet precies zo uitgekozen, maar vind ik ze ook zeker niet lelijk. Ze zijn allebei pas een paar jaar oud, dus ik zie ze nog niet veranderen de komende 20 jaar. Mijn toilet beneden is ook een beetje suf en niet bepaald mijn smaak. Maar serieus, een godsvermogen uitgeven aan een ruimte waar ik alleen maar een paar keer per dag mijn behoefte doe? No way.

Bewuste keuzes maken

Nog zoiets: waarom zetten we helikopters in om sneeuw te brengen naar skigebieden, en kijken we niet verder dan geldelijk gewin op de korte termijn? Ik bedoel: hoe mooi zou het zijn als mensen direct zouden kunnen zien waar hun keuzes van vandaag toe leiden? Laat die bergen maar sneeuwvrij zijn, en cancel die ski-vakanties. De ironie is wel weer dat de écht rijke mensen dan weer een tripje overzees kunnen boeken om toch aan hun wintersportbehoeften te voldoen, maar toch.

Natuurlijk: vooral de grote jongens (en meisjes) zijn aan zet. Maar dat betekent niet dat je als consument helemaal machteloos staat. Je kiest nog altijd zelf waar je je geld aan uitgeeft – of juist niet – en aangezien we in een vrij, westers land wonen zonder enge dictators kunnen we ook onze stem laten horen.

Enne: denk de volgende keer nog eens extra bewust na bij de keuzes die je maakt. In wat voor wereld wil je wonen, en wat voor leven wil je leiden? Jij bepaalt.

11 reacties

 1. Zo, dat is een behoorlijke nadenker. Ik ben het wel met je eens. En eh, behalve dat die dansers op de supermarkt vast een hoop energie kosten, vind ik ze ook nog eens spuuglelijk. Sorry supermarkt…

 2. Goed blog, interessant. Was die buiten droogt in het zonnetje ruikt zo lekker. Ook “Kiwikoorts” is een leuke tip.

 3. Helemaal met je eens, goed dat je hierover schrijft!!

 4. Goed blog. Ik denk daar ook regelmatig over na. Zeker tijdens de verbouwing en het aanpassen van mijn huiskamer. Bewust gekozen de slaapkamer verder niet aan te pakken. De slaapkamer mag dan dik 30 jaar oud zijn, alles doet het nog dus…
  Qua kleding ben ik al heel bewust bezig en ook op andere gebieden… Maar het kan allemaal nog veel bewuster weet ik.

  Las vandaag een interessant interview met een trendwatcher die aangeeft dat Corona wel eens voor een veranderende mindset kan gaan zorgen.

 5. Wat een domme dingen op dat dak zeg! Vreselijk, ik zou die supermarkt mailen. Wat denk je van mensend ie een huis kopen, extra lenen om vervolgens de 2 duurste dingen van een huis de badkamer en keuken, eruit te slopen en ongeacht de leeftijd, te vervangen.

 6. Die ventilatoren geven ook nog eens lawaai.

  Wasdrogers en waterbedden vreten behoorlijk wat energie. Ik heb ze dus niet.

  Aan een auto of scooter ben ik nooit begonnen; m’n 2de hands fiets doet het prima.

 7. Mooie post, en inderdaad: waar gaat het allemaal over, als het om spullen gaat. Veel dingen hoeven van mij ook niet. Een vriendin van mijn wil een nieuwe auto kopen, ook omdat het kan. En ze vind het daarbij belangrijk dat ze er wel op vooruit gaat. Ik snap er niets van. Als het wielen heeft en rijdt, dan ben ik tevreden. Onze auto kostte dan ook maar een fractie van de hare.

 8. Mooi geschreven. En je hebt helemaal gelijk.

 9. Mooi artikel! Ik ben er me ook steeds bewuster van… Ook vooral met dingen/kleding voor Noa kopen denk ik even 3x na.

 10. Dit is een artikel om over na te denken, want je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Het lijkt mij ook best wel wat om terug te gaan naar de basics.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge