Minder willen

| 11 reacties

Het leven is wat je er zelf van maakt. De wereld ligt voor je open. Je kunt alles worden wat je wilt. Reach for the stars! Grijp die kans, straks krijg je spijt! Het leven is kort, haal alles eruit wat erin zit. O, en maak je dromen waar!

Zomaar wat van de vele clichés waarmee we de laatste jaren worden doodgegooid. We leven in een periode waar bijna alles kan. Waar overal mogelijkheden liggen, klaar voor jou om te grijpen. Een wereld waarin je kunt rondreizen zoveel je wil, waar je kunt vechten voor je droombaan, waar je de gekste dingen kunt kopen… Er is zoveel te kopen en te beleven dat je er best wel eens overweldigd van kunt raken. En dat gebeurt ook. Steeds meer (jonge) mensen krijgen een burn-out, een depressie, een quarter life crisis…

   

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: ik ben er wel een beetje klaar mee, met die aanhoudende druk van de maatschappij. Die drang om niet alleen te presteren, maar vooral ook het leven zo optimaal te leven. Of ja, leven? Meer je Instagram volpleuren met mooie plaatjes van waar je nu weer bent. En dat je die exotische bestemming dan meer door een lens ziet dan met het blote oog, dat is dan maar zo.

Meer of minder

Oké, dat is misschien wat cynisch. Ik geloof heus wel dat de meeste mensen ook echt wel volop genieten van verre reizen. En dat je superblij kan worden van een nieuwe outfit, of dat perfecte meubelstuk voor in je huis. Maar toch vind ik dat het allemaal wel een tandje minder kan. Want wie zal er blijer worden van een reis naar een willekeurige Europese bestemming? Die alleenstaande moeder die er drie jaar voor heeft moeten sparen? Of dat picture perfect gezin met drie schattige kinderen waarvan de ouders nooit thuis zijn omdat ze keihard moeten werken om hun droomhuis en die vier vakanties per jaar te kunnen betalen?

Wat maakt jou echt gelukkig?

De laatste tijd lees ik veel blogs over personal finance. Je zou misschien denken ‘Pff, geld, saai. Ik kan elke maand mijn rekeningen betalen: helemaal prima.’ Maar op deze blogs draait het om veel meer. Om hoe je je leven kunt inrichten op de manier die jou het gelukkigst maakt. En hoe je geld kunt gebruiken om een bijdrage te leveren aan jouw doelen op de lange termijn.

Want waar denk je nu aan terug als je op je sterfbed ligt? Aan hoe mooi je huis was en hoe vol je kledingkast? Aan het feit dat je wel honderd landen hebt bezocht, of eerder aan die ene heel speciale reis? Wil je een luxe levensstijl met dure spullen, of liever minder werken om tijd door te brengen met je familie en vrienden? Renee van Porterenee schreef een mooi stuk over jezelf belonen met spullen. En lees vooral ook wat Adine van Lekker Leven Met Minder over ontspullen en minimalisme te zeggen heeft.

Consuminderen

En hoewel minimalistisch nou niet bepaald het juiste woord is om mij te omschrijven – Marie Kondo zou spontaan in janken uitbarsten als ze mijn huis zag – ben ik de laatste tijd wel bewuster bezig met waar ik mijn geld aan besteed. Ik gooi bijvoorbeeld niet meer achteloos mijn winkelkarretje vol bij de Action, maar denk bij alles dat me aanspreekt bewust na over of ik het nodig heb en waarom ik het graag zou willen hebben. En ja, daarbij vraag ik soms ook mompelend aan mezelf of het joy sparkt. En dat werkt aardig goed voor mij. Een no-buy year zoals Sanne heeft ingevoerd is het niet voor mij, maar het is absoluut inspirerend om te lezen wat haar ervaringen tot nu toe zijn.

Dromen, durven en druk

Ook onder Romy’s blogpost over het verschil tussen dingen niet willen of niet durven las ik een aantal interessante reacties, waarbij vooral de reactie van Josephine er voor mij uitsprong. Want ook als je iets (misschien) wel durft, is het de vraag of je iets echt belangrijk vindt om te bereiken. Josephine stelt de terechte vraag of bepaalde dingen je leven wel echt verrijken, of dat ze gewoon interessant klinken. En daar ben ik het helemaal mee eens.

In een tijd waarin veel mensen de meest exotische vakantiebestemmingen opzoekt, wordt het bijna gênant om te zeggen dat je voor het tweede jaar op rij thuis blijft in de zomer. Zoals ik doe. En daarbij voel ik geen centje pijn. Ik ben onwijs blij dat ik Nederland en mijn eigen omgeving op waarde heb leren schatten en er oprecht van kan genieten.

Ambitie

Ook qua werk is niets zo belangrijk als goed op je plek zitten en iets doen waar je blij van wordt. Wat is een mooie functietitel of veel status waard als je er diep in je hart niet gelukkig van wordt? Moet je per se in razend tempo een carrièreladder beklimmen als je het halverwege – of op een kwart voor mijn part – wel welletjes vindt? Wil je een afdeling leiden, ook als dat betekent dat je werkweek voor 90% uit vergaderen bestaat? Ik in elk geval niet. Een voormalig leidinggevende wilde nogal vaak van me weten wat nou eigenlijk mijn ambitie was. Nou, die is eigenlijk heel simpel: inhoudelijk uitdagend werk dat ik leuk vind, in een goede sfeer met toffe collega’s en bij een organisatie waar ik achter de doelstellingen sta. Ik wil geen team onder me van mensen die het werk doen dat ik zelf juist zo leuk vind.

Neem de tijd om te ontdekken wat je echt belangrijk vindt in het leven. Waar je hart een sprongetje van maakt. Welke wensen zijn écht van jou?

11 reacties

 1. Mooi artikel Audrey. Ik ga een heel eind met je mee in jouw mening hierover. Ook ik laad mijn mandje niet vol bij action en koop liever 1 kwalitatief en mooi item dan een hoop rommel. Voor mijn verjaardag hoef ik geen cadeaus, herinneringen maken met anderen zijn veel belangrijker voor me. Al die overdaad is nergens goed voor. Het gaat om prioriteiten stellen en afwegen wat voor jouzelf echt belangrijk is. Daarom denk ik niet dat je de situatie van de alleenstaande ouder tegenover het rijkere gezin kunt zetten. Want wie weet hebben de ouders wel een eigen zaak en stoppen ze daar al hun liefde in. Je weet het niet 🙂 De financiële blogs die jij leest, lees ik sinds kort ook steeds vaker. Het is zeer inspirerend welke keuzes anderen maken en ik ben daardoor ook andere keuzes gaan maken.

 2. Mooi blog. Herkenbaar ook.
  Bewuster bezig zijn met de inhoud van je boodschappenkar. Nadenken over wat nu echt belangrijk is in het leven.
  Ik zie raakvlakken.

 3. Hier ben ik het helemaal mee eens! Ik knap steeds meer af op mensen die het zogenaamd perfecte leven leiden. Ik geloof er namelijk gewoon niet in. En dus ben ik zelf gestopt met het laten zien van het perfecte plaatje en dat bevalt me prima.

 4. Mooi artikel! En ik volg je in bijna alles hier omschreven. Afgelopen jaren heeft mij heel wat belangrijke lessen bijgebracht en ik weet exact hoe het voelt om op een plek te werken waar ik mij niet thuis voel. Maar eveneens weet ik ook hoe het werken is op een plek waar ik mij wél thuis voel. Over hét perfecte plaatje op Instagram, heb ik ook zo mijn bedenkingen soms. Dan denk ik, leuk voor jou, maar volgens mij is dit maar 1 moment in je leven die je gelukkig maakt. Wie ongelukkig in het leven staat zal dit alles niet posten 😉

 5. Mooi en bewust artikel. Vooral de laatste alinea<3

 6. Helemaal mee eens. Ik word ook moe van die voortdurende roep en druk om het onderste uit de kan van het leven te halen. Geen wonder dat mensen soms doordraaien.

 7. Wat een goed artikel Audrey! Klikte het meteen aan in Bloglovin’ omdat ik benieuwd was naar wat je hierover te zeggen hebt. Extra leuk als je dan jezelf er opeens tussen ziet staan. Thanks 🙂 Ben het met veel eens! Denk dat het echt iets van onze generatie is, dat altijd maar verlangen naar meer. Dat is ook een van de redenen dat ik zo’n no buy jaar aan het doen ben. Voor mij is dit echt een tijdelijk project waarmee ik mijn mindset en ook gewoontes wil aanpassen. Heel toevallig zat ik er vanmiddag in de auto nog over na te denken. Natuurlijk wil ik wel eens wat kopen en kan een nieuw kledingstuk je gelukkig maken, maar dat is geluk is tijdelijk én relatief. Ik voel me dit jaar er echt niet minder gelukkig op hoor! Grappig ook hoe je jouw ambitie omschrijft. Dit is namelijk echt precies zoals ik mijn ambitie gisteren omschreef bij een vriendin.

 8. Mooie blog zeg, klein dingetje Marie Kondo is dol op jouw bende! Dat gezegd hebbende je hebt gewoon helemaal gelijk. Ik geef niks om die perfecte instamgramaccounts omdat je weet en voelt dat het nep is. Of dat ze toch minimaal ongelukkig moeten zijn.

 9. Je hebt helemaal gelijk.. op dit moment kan je met je geld ver komen, maar het kan je ook enorm verstikken en dat gebeurd op dit moment ook enorm veel. Zelfmoord neemt toe, mensen krijgen vaker burnouts, het is bizar! Je hebt dit in ieder geval goed omschreven. Ik heb al zes jaar een blog en momenteel ook nog een; pinterest, Facebook, drie instagram accounts en twee youtube kanalen. En sinds twee maanden heb ik schijt aan alles gekregen. Ik plaats wanneer ik dat wil, ik wil niet iets MOETEN plaatsen, en ik wil alleen nog plaatsen wat ik interessant en leuk vind

 10. Leuke blog! Dit is iets waar ik ook veel over nadenk en over lees (ik hou altijd van lezen over tijd, maar doordat ik redelijk blut ben door mijn rijlessen ben ik ook veel gaan lezen over personal finance hahaha). Ik vind het zo mooi dat er steeds vaker klinkt: je moet ZELF bepalen wat je doet met je niet-eindige resources (tijd, geld, energie). 🙂

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge