Eerste hulp bij een verstopte gootsteen

| 15 reacties

De laatste tijd zijn we hier in huis geconfronteerd met diverse beproevingen van het volwassen leven. Zoals een ovenlampje vervangen zonder geëlektrocuteerd te worden. (Ik wist overigens nog niet dat ovenlampjes kapot konden gaan. En ook niet dat ze bij de Action maar 69 cent kosten – gratis tip.) Dan voel je je toch een aardig geslaagde volwassene, moet ik zeggen.

Maar de grootste uitdaging was toch wel toen onze gootsteen in de keuken verstopt raakte. Het water liep al een tijdje wat minder lekker af, maar wat doe je dan? Juist, vloeibare gootsteenontstopper op je boodschappenlijstje zetten en hopen dat je die niet nodig gaat hebben (duur joh, die flessen).

Helaas. Het zat ons niet mee. Op een regenachtige zaterdag vormde zich een soort mini-zwembad in de gootsteen. Zo’n twintig uur later hadden we de verstopping in onze gootsteen opgelost – helemaal zelf, zonder grote uitgaven te hoeven doen. Daarom deel ik in deze blogpost ons succesverhaal: ‘Gootsteen ontstoppen voor dummies: een stappenplan (speciaal voor millennials die geen idee hebben van wat er zich in hun keukenkastje bevindt).’

verstopping gootsteen keuken, keukenkastje.

Wat te doen bij een verstopte gootsteen (keuken): een stappenplan

Stap 1: Ontstopping in gootsteen verhelpen: gratis optie

Zet de zaklamp van je telefoon aan, schijn ermee in het afvoerputje en kom tot de conclusie dat je niks geks ziet zitten.

Ondanks die constatering pak je nu een dun langwerpig voorwerp (een ijzeren satéprikker in ons geval) en prik je er even mee in het afvoerputje. Gefeliciteerd: er is hoogstwaarschijnlijk niks veranderd in de situatie, maar je hebt wel maar mooi de eerste stap naar de oplossing gezet.

Stap 2: Vloeibare ontstopper to the rescue

Kosten: enkele euro’s

Flikker ongeveer een halve fles gootsteenontstopper in de afvoer. Volg de aanwijzingen op de verpakking: waarschijnlijk moet je het een tijdje laten inweken voor je er weer water doorheen laat spoelen.

Mogelijk is het probleem nu opgelost. Zo niet: ga door naar stap 3.

Stap 3: Open het keukenkastje

Kosten: een deukje in je ego

Tijd voor een heftigere stap: je gaat je keukenkastje open maken. En nee: dit keer doe je dat niet alleen om een fles afwasmiddel of een ander schoonmaakproduct te pakken. Het is nu de hoogste tijd voor een lesje ‘Wat zit er eigenlijk precies tussen het afvoerputje in het riool?’

Het korte antwoord: heel veel buizen met diverse al dan niet gekke bochtjes. Het langere antwoord: zie de foto en toelichting hieronder.

Het witte bochtige ding op de foto is je sifon. Die bestaat uit verschillende delen die je van elkaar los kunt draaien. Belangrijk: zet er een emmer onder voor je dit doet.

Vervolgens ga je de binnenkanten van de onderdelen inspecteren. Waarschijnlijk is het viezer dan je dacht, maar met een beetje pech heb je de échte verstopping nu nog steeds niet gelokaliseerd.

Stap 4: Plopperdeplop

Kosten: een paar euro (of kijk of je er eentje kunt lenen)

Nog steeds niet opgelost? Dan moet je grover geschut gaan inzetten, in de vorm van een plopper. Dat is zo’n houten stok met een oranjerood siliconen ding eraan. Waarom die dingen altijd rood zijn? Geen flauw idee. Als millennial heb je er waarschijnlijk wel eens een bij je ouders zien staan, maar het zit er dik in dat je er zelf geen in huis hebt.

Bij deze stap komt ook een grote waarschuwing kijken. Op de foto hierboven staat namelijk een buis met een dopje erop aangeduid. Een gevaarlijk ding. Voor je gaat ploppen, check je eerst of het dopje er stevig op zit. Bij twijfel: hou het stevig vast. Ik bedoel: je wil niet dat dat dopje er door de kracht van het ploppen vanaf gelanceerd wordt. En dat die onschuldig ogende buis dan een bultrugwalvis in disguise blijkt.

Dan zou het namelijk zomaar kunnen dat je vervolgens nog een uur bezig bent om je keukenplinten weg te halen zodat je de vloer eronder droog kunt maken. Niet echt een ideale zaterdagavondactiviteit, kan ik je vertellen.

Nou, als je er dan eindelijk klaar voor bent, mag je gaan ploppen. Korte samenvatting van deze activiteit: terwijl er water in je gootsteen staat de ontstopper op het afvoerputje zetten en vanuit een vacuüm gaan pompen. Werkt het? Feest! Werkt het niet? Dan mag je door naar de laatste betaalbare manier om de ontstopping op te lossen.

Stap 5: De ontstoppingsveer is je beste vriend

Kosten: 10-15 euro en wat zweetdruppels

Voordat wij door gingen naar deze stap, hebben we eerst een nacht geslapen. Optimale mentale voorbereiding, je weet wel. Fris en fruitig reden we naar de bouwmarkt om een ontstoppingsveer te kopen. Wát een uitvinding, zo’n ding. Die stop je dus in het laatste deel van de afvoer (sifon weer losdraaien dus).

Het pluspunt aan dat we de avond van tevoren de keukenplinten hadden weggehaald, was dat we mooi konden zien hoe de afvoer echt een tering-eind door onze keuken liep voordat het bij het riool kwam. Ontstoppingsveren heb je namelijk in verschillende lengtes. Wij konden zien dat we minstens 3,5 meter nodig hadden, dus we gingen voor de 5 meter-variant.

Vervolgens steek je de ontstoppingsveer in de afvoer en begeleid je hem met met nodige draai-, duw- en trekwerk de afvoer in tot je bij de blokkade bent. Bonustip: als je lang haar hebt, maak dan even een knot, want het is niet echt prettig als er een haar in de veer terecht komt. O, en hou ook nu een oude handdoek in de aanslag.

Stap 6 (optioneel): Schakel een professional in

Kosten: hoog

Voor ons bleek stap 6 niet nodig. De ontstoppingsveer was onze redder in nood! Mocht je minder geluk hebben, dan is dit helaas het punt waarop je toch echt een rioolservice of loodgieter moet inschakelen.

Stap 7: Vier je overwinning

Kosten: priceless

Is het geluk om de verstopping op te lossen in een van de eerste vijf stappen? Geef jezelf dan een schouderklopje (of high-five je verstoppingsoplossingsbuddy). Je/jullie harde werk mag beloond worden! Of je nu een fles bubbels opentrekt, jezelf trakteert op een goede maaltijd of een rondedansje maakt: geniet ervan en wees trots op jezelf!

O, en vergeet niet te genieten van de kinderlijke verwondering van het zien van een werkende afvoer. Wij hebben nog ruim een week lang elke keer dat we de gootsteen gebruikten enthousiast “Het loopt gewoon dóór!” geroepen. Op dit indrukwekkende staaltje succesful adulting kunnen we weer even teren…

Wat was jouw laatste succesful adulting-ervaring?

15 reacties

 1. WhaHah, wat een heerlijk stuk! Moet je perse bij stap 1 beginnen? Na dit geweldige verslag zou ik in mijn geval toch direct optie 5 overwegen…

 2. Nu is het wachten op de eerste keer dat de wc verstopt zit…..

 3. Nooit gedacht dat ik met plezier een stuk over gootstenen ontstoppen zou lezen :p Bij ons zit de douche af en toe verstopt maar dat lost mijn vriend altijd op door uit mijn zicht al mijn haar er uit te vissen, haha :p (held!) Zelf zou ik er ook gewoon ontstopper in gieten maar dit spaart toch geld uit. Ik kan dan ook wel altijd heel verwonderd zijn dat het water weer gewoon weg loopt.
  Irene postte onlangs…Ge weet dat ge een moeder zijt als…My Profile

 4. Help, ik heb een plopper en gebruik die zelfs af en toe, maar wist niks van dat gevaarlijke ding in het kastje. Niets is meer hetzelfde na vandaag. Heerlijke blog. En ik lees hier iets over een verstopte wc in de reacties. Nou ehm, dan ga ik voor de optie professional bellen geloof ik. Maar dit hebben jullie alvast heel volwassen opgelost:).
  Naomi postte onlangs…Boekenpraat: Oorlogsdochters (Rhys Bowen)My Profile

 5. Whahahaaha ik moet zo lachen om jouw manier van schrijven! Je had mij vooral bij het stuk van het “gevaar”. Nooit geweten dat dit zo er af kan vliegen.

 6. Klinkt als een heerlijke levensles, gefeliciteerd!

 7. Oh, geweldig! Ik woon in een huurappartement. Bij problemen bel ik even en dan sturen zij ‘een mannetje’. Afgelopen week heb ik zeker tien minuten staan kijken naar het niet onaantrekkelijke achterste van een jongeman die op handen en knieën in mijn washok zat, op zoek naar een lekkage.

  Mijn succesful adulting-ervaring is in mijn eigen auto achter mijn oudere broer aan rijden. Ik ben een nakomelingetje en ik krijg altijd de neiging om met mijn lichten te knipperen, ‘Joehoe! Kijk dan! Je babyzusje rijdt achter je!’

 8. Dat was in dit verband toen de verstopping ergens in de riolering kwam, en we een heuse expert moesten laten komen die de boel vakkundig ontstopte.

 9. En toen bleek het in de leiding in de muur te zitten… 😉
  Dat overkwam mij. Moest er toch een pro komen.

 10. Goed bezig hoor. Ik fix mijn man daar altijd voor 😉
  Gelukkig nog weinig last van gehad. Wel met plezier gelezen, dit artikel haha.
  Saskia postte onlangs…Alvast wat Moederdag cadeau inspiratieMy Profile

 11. Haha, hier kon ik wel om lachen, de laatste keer dat onze gootsteen verstopt zat, kon ik dat niet. Onze eigen klusjesman kon het niet oplossen, maar we kregen (uiteraard) wel een rekening. Toen moesten we echt een loodgieter bellen en die moest het riool doorspuiten. Dat was gelukkig zo gepiept, maar toen kregen we nog een vette rekening. Hopelijk zijn we er nu een tijdje klaar mee.
  bychristiana postte onlangs…Op zoek naar muur inspiratie? 4 Dingen die je kunt met je lege muren!My Profile

 12. Haha heerlijk geschreven! Die haartjes in dat putje zijn altijd zoooo vies bah. Al valt dat sinds ik kort haar heb wel veel beter mee.
  Lesley postte onlangs…Als ik ooit naar de hel ga, ziet het er vast uit als ImmowebMy Profile

 13. Heerlijk om te lezen, hahaha! En no way in hell dat ik ooit een gootsteen ontstop. :p En lampjes vervang, ik ben echt een bangerik als het komt op elektriciteit! Wat hier best wel voor grappige gesprekken zorgt want mijn man is een soort van elektricien.
  Tamara postte onlangs…Yays en nays #1My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge