Ik woon nu twee jaar in mijn grotemensenhuis. Ik ben er nog altijd heel blij mee, en vooral ook met de tuin. Daar hebben we – of ja, eigenlijk Vriend O. – het nodige aan veranderd. De appelboompjes mochten blijven, maar de hortensia’s (saaaaaai) hebben plaats gemaakt voor een prachtig gekleurde bloementuin speciaal voor insecten en vlinders. Samen met wat andere aanpassingen heeft dat ervoor gezorgd dat we nu volop kunnen genieten van heel wat meer vlinders, vogels en insecten in de tuin. Kijk mee naar onze kleine, onderhoudsarme én diervriendelijke tuin!
Disclaimer
Eerst nog even dit: ik ben geen expert en onze tuin is ook absoluut niet perfect als het gaat om wat het beste is voor de natuur. Er liggen nog relatief veel tegels in en dat zou idealiter natuurlijk heel anders zijn. Tegelijk moeten we ook praktisch denken: de tuin is ook de enige handige entree naar mijn huis voor grote spullen, dus er moeten ook meubels en een piano door kunnen. Dan is een pad van stevige tegels wel zo praktisch.
Maar met deze imperfecte tuin (waarin we in twee jaar tijd toch al behoorlijk wat stappen hebben gezet), wil ik ook vooral laten zien wat voor kleine dingen je al kunt doen om toch een verschil te maken voor de natuur en de dieren. Oók – of eigenlijk juist – als je een luie tuinierder bent die graag voor makkelijk en onderhoudsarm gaat.
O ja, en de laatste disclaimer is dat bijna overal waar je ‘ik’ of ‘we’ leest, eigenlijk ‘Vriend O.’ wordt bedoeld. Hij is namelijk het meesterbrein achter onze heerlijke tuin.
Een diervriendelijke tuin maken
Eerst even wat foto’s zodat je een idee krijgt van de indeling van onze tuin. Dit is wat je ziet als je vanuit de schuifpui de tuin in wandelt. De tuin ligt op het noorden, maar dat is niet zo slecht als het lijkt. Achterin is veel zon, en aan de tuintafel is juist altijd schaduw. In de praktijk staan er trouwens heel vaak twee tuinstoelen ter hoogte van de bloemenweide, zodat we kunnen zitten in de zon terwijl we genieten van het uitzicht.
Mijn hangmat! Heerlijk plekje. Het is trouwens een Vivere Combo – heel makkelijk op te zetten.
Er groeit wat klimop door de schutting van de buren. Dat laten we lekker zo, want dat is zo’n beetje de filosofie achter onze diervriendelijke tuin: lui zijn en niet ingrijpen als dat niet nodig is. Op deze plek willen we trouwens in de toekomst nog wat tegels weghalen. Omdat ik weet dat de buren de schutting nog willen vervangen (hun berging zit eraan vast), wachten we daar alleen nog even mee.
Deze moestuinbak stond al in de tuin, met eerst wat (niet al te levendige) aardbeienplantjes erin. Er groeit ook nog wat naast. No problemo, natuur, doe je ding!
Oké, ons doel is dan wel een diervriendelijke tuin, maar sommige dieren zijn net iets fijner om in je tuin te hebben dan anderen. In onze kruidenpotjes hebben we daarom niet alleen basilicum en dille gezaaid, maar ook rozemarijn. Daar schijnen wespen namelijk niet van te houden. Om dezelfde reden hebben we ook wat lavendel geplant in de tuin.
Blauwe regen
Ik ben echt een beetje verliefd op onze blauwe regen. O. heeft vorig jaar een heel systeem gemaakt met draden, zodat hij lekker ver kan gaan groeien. Hopelijk wordt het uiteindelijk een “dakje” dat tot de berging loopt.
De bijen zijn al net zo dol op de blauwe regen als ik ben…
Bloemen voor bijen en vlinders in de tuin
In het voorjaar van 2019 zaaiden we een bloemzaadjesmix met bloemen die speciaal geschikt zijn voor bijen en vlinders. Vorig jaar hebben we tot ver in het najaar kunnen genieten van de bloemenpracht!
Het leuke aan zo’n bloemenmix is dat er continu nieuwe soorten opkomen. Nadat ik voor dit artikel foto’s had gemaakt van de hele tuin, zag ik elke dag weer nieuwe bloemen in dit gedeelte en heb ik nog maar een aantal keer wat nieuwe kiekjes geschoten om al het moois te kunnen showen.
Wil jij ook bloemen zaaien voor bijen en vlinders? Top! Let er dan wel op dat je kiest voor zaden van inheemse soorten bloemen.
O. heeft zelf een hekje geknutseld van stokken (met dank aan Sproet die ze graag naar huis vervoert). Er groeien hier en daar al wat paddenstoelen op. En heel veel bloemen trekken zich niks aan van dat hekje en groeien er ook lekker buiten. Alleen maar leuk!
Zie je dat bladerige stokje helemaal rechtsboven? Dat is onze perenbron in spe. We kochten een paar maanden geleden perenboompje bij de Lidl. Het was toen niet meer dan een stok met kluit, maar hij groeit echt als een tierelier!
Ik kan er echt enorm van genieten om te kijken naar alles wat er rondvliegt in onze tuin. Vlinders laten zich af en toe zien, vogels een stuk vaker, en insecten zien we héél veel.
Appelboompjes, insectenhotel en een bijzondere diersoort
Links van de bloemenweide hebben een stukje eclectische tuin. Het lijkt chaotisch, maar er zit nog wel een plan achter (Vriend O. raakte voor het tuinontwerp geïnspireerd door Piet Oudolf). Er stonden al twee appelbomen en een boompje met sierappeltjes, en daar heeft hij omheen gewerkt, met onder andere siergrassen en varens als bodembedekking.
De afgelopen twee jaar heb ik al aardig wat (niet-rotte) appels kunnen oogsten, en ook voor dit jaar ziet het er goed uit. De bijen hebben echt onwijs hun best zitten doen met bestuiven!
Dit insectenhotel kregen we vorig jaar van mijn ouders. Het komt van de Action en kost echt geen drol (nog geen twee euro als ik me niet vergis). En het mooie is: het werkt heel erg goed! De metselbijen zijn er helemaal dol op. Het biedt trouwens ook een fijne verblijfplaats voor houtwantsen (linksboven in het zaagsel). Die eten op hun beurt dan weer de rupsen op die iets te enthousiast hun ding wilden doen op het boompje.
En zoals je ziet, zijn er ook spinnen aan de slag geweest! Het gedeelte linksonder (met de brede spleten) is trouwens voor lieveheersbeestjes. Die hebben vorig jaar tegen kost en inwoning bladluis voor ons verwijderd. Winning!
In het ontwerp van dit deel van de tuin moest er ook een speciaal plekje worden ingericht voor een heel bijzondere diersoort die alleen bij ons voorkomt…
… de Sproet! Een unieke diersoort waar er maar eentje van is, dus je begrijpt dat we er alles aan willen doen om het haar naar de zin te maken. Ze ligt heel graag in dit holletje – ook wel bekend als ‘De Den’.
Ze heeft het plekje ook helemaal naar haar eigen zin gemaakt, door te graven in de grond en heg. We moeten de buurvrouw nog waarschuwen dat ze moet uitkijken als ze de heg aan haar kant wil snoeien…
Hier zie je nog een voorbeeld van ons ‘lui tuinieren’-principe. Bladeren en snoeiafval? Perfecte schuilplaats voor de diertjes! Vallen er (sier)appels op de grond? Gratis bemesting! We zien trouwens ook regelmatig vogels rondhupsen die dit buffet op de grond helemaal top vinden.
Achter de hangmat groeien trouwens ook nog wat random bloemetjes. Ja, je kunt het onkruid noemen, of je ziet het gewoon als leuke kleine verrassingen die de natuur je geeft!
Natuurlijk halen we ook wel eens onkruid weg, maar we wachten meestal eerst gewoon af wat het is voor we het direct weghalen. Dat is samen met de bloemen en platen besproeien eigenlijk het enige onderhoud dat de tuin nodig heeft.
We hebben ook nog een plekje gemaakt waar vogels wat kunnen drinken. Je hoeft helemaal een dure schaal te kopen – wij gebruikten een schotel die eigenlijk gemaakt is om onder een bloempot met gaten te zetten. We hebben ook drie mini-bakjes, maar het onhandige daaraan is dat het water bij hitte heel snel verdwijnt door verdamping. Vriend O. zag laatst wel hoe een musje uit een van de kleine bakjes dronk, dus daarmee bewijzen ze hun nut wel!
Kleine schoteltjes met suikerwater zijn trouwens ook fijn als je ziet dat een bij het moeilijk heeft. Het standaard ergens neerzetten werkte voor ons helaas niet, omdat Sproet die zoetigheid ook wel lekker vond, haha.
Ter afsluiting wil ik nog een filmpje delen dat we laatst maken. Een hommel die het helemaal naar zijn zin had op onze paarse klaproos.
Nu ben ik uiteraard heel nieuwsgierig: hoe ziet jouw tuin of balkon eruit?
8 juni 2020 om 10:11
Wat een heerlijke tuin!
Ik snap wel dat je hem nog niet perfect vindt, gewoon af en toe een tegel eruit en hij wordt steeds mooier.
Kruipende tijm is en allerlei soorten salie, dat kan ik je nog aanraden. Bloeien lekker lang en de bijen zijn er dol op.
Ik wil in mijn tuin nog een bak ingraven met daarin water. Dan krijg je namelijk kikkers en libellen en zo, helemaal top (ook wel muggen maar als je genoeg andere insecten hebt dan worden die vanzelf weer opgegeten)!
8 juni 2020 om 10:44
Heerlijk en tegelijk praktisch, deze tuin. Op het noorden lijkt me inderdaad lekker, als je toch nog een deel hebt waar zon komt. In warme zomers kun je dan toch nog heerlijk buiten in de schaduw zitten en dat is vaak helemaal niet verkeerd;).
8 juni 2020 om 12:28
Die blauwe regen is wel echt heel mooi! Ik ben zelf nog op zoek naar een goede klimplant met mooie bloemen, ik ga deze even onthouden! Mijn vriend en ik zijn nu ook met de tuin bezig om hem diervriendelijk te maken – maar dan voor de aanstaande puppy, haha! Zo’n insectenhotel wil ik ook nog wel aanschaffen, het ziet er niet alleen leuk uit maar is ook nog eens heel nuttig 😀
8 juni 2020 om 19:17
Wat een mooie kleurrijke bloemen! Daar worden bijtjes heel blij van! Het staat heel gezellig, helemaal vanuit je hangmat denk ik 😀
8 juni 2020 om 23:45
Tjonge! Daar is over nagedacht. Knap, hoor. Ik vind hortensia’s trouwens moooooooi! En blauwe regen zou ik niet willen. Heb ik gehad; daar vielen constant rupsen uit. Jak! Je ziet; ik heb juist liever geen beesten in mijn tuin 🙂
Nu heb ik een balkon, trouwens. En dat is kat vriendelijk. Aan de balustrade handen 32 bloempotten om te zorgen dat onze kat niet op de balustrade springt. En zit campanula in en portulaca. Verder nog wat losse potten met geraniums, Spaanse margrieten en petunia’s. En ik heb nog een passiebloem en een clematis. En een loungebank, twee stoelen en twee tafeltjes. Gelukkig pas ik er zelf ook nog bij.
9 juni 2020 om 07:42
Wat een toffe foto’s! Lekker kleurrijk ook de bloemen… Wij hebben een hele kale achtertuin en we hebben er eigenlijk nog niets in gedaan. Willen we wel doen; maar waren even wat andere prioriteiten. Ben benieuwd wanneer we ermee aan de slag gaan en wat het eindresultaat gaat zijn.
9 juni 2020 om 10:24
Wat een leuke tuin! Wij hebben ook een diervriendelijke tuin, al vergeet ik elk jaar om wilde bloemen te zaaien, waardoor ik het dan uiteindelijk veel te laat doe. Maar nu kwamen er ook nog wat op van vorig jaar 🙂 Een hoekje van onze tuin, achter de schuur laten we expres verrommelen, zodat het interessant is voor dieren (we hebben bv ook een egeltje!). En tussen de rommel hebben we dan een oud bankje (die langzaam vergaat) met een insektenhotel, oude potten en vogelbadjes. Ik vind je hekje heel leuk! Jammer dat ik geen hond heb om ze mee te nemen, maar misschien kan ik Anna aansporen, die denkt toch regelmatig dat ze een hond is 😉
9 juni 2020 om 12:42
Suuuperleuk! Dit is toch tien keer toffer dan zo’n perfect gemaaid gazonnetje met, inderdaad, hortensia’s. Ik heb maar een minituintje maar die wilde bloemen zaai ik ook. En ik moest lachen om de Sproet hahaha.
10 juni 2020 om 11:39
Wat een leuk kijkje in je tuin! Je hangmat vind ik erg leuk, maar mijn favoriet is die blauwe regen! Echt prachtig.
11 juni 2020 om 16:31
Sinds mn kat overleed en een plekje in de tuin kreeg, ben ik flink bezig in de tuin. Ergens zitten die groene vingers er dus toch. Heb vooral veel bloemen gekocht en op 1 hangding na alleen maar meerjarig. Klimop is wel een rotplant als je die kwijt wilt. Het groeit als een gek en als je niet je hele schutting bedekt wil hebben snoei dan op tijd.