Dorpsmeisje

| 5 reacties

Deze week zag ik op Twitter een nieuwe blogpost van Maaike met de naam ‘Dorp vs stad’. En laat mij nou net een concept klaar te hebben met precies dezelfde titel… Gelukkig verschilden onze conclusies en blogposts inhoudelijk genoeg van elkaar, dus hierbij: mijn visie op dorp versus stad!

Dorp

Zoals de titel al verklapt, ben ik een echt dorpsmeisje. Weliswaar geboren in de stad, want ziekenhuizen heb je nou eenmaal niet in dorpen met minder dan 5000 inwoners. Mijn dorp is ook weer niet zó rustig als de foto hierboven doet vermoeden, al kan ik wel in 5 minuten naar deze plek lopen. En dat vind ik heerlijk, de natuur zo dichtbij! Als voordeel van de stad wordt vaak genoemd dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Maar ja, dan is het wel van belang om voor jezelf te bepalen wát je dagelijks nodig hebt. Ik hoef niet elke dag in een winkelstraat te zijn. Ook in speciaalzaken kom ik weinig: voor de meeste boodschappen die op mijn lijstje staan, kan ik gewoon bij de plaatselijke supermarkt terecht. En ja, in dat lekker grote bos of op pad rustige pad naast het open veld kom ik wél praktisch elke dag. Stadsparken zijn hartstikke leuk om te picknicken in de zomer, maar lange wandelingen hoef je er niet te maken.

Vlucht naar de stad

Ik kan me goed voorstellen dat je als je gewend bent aan een toko en traiteur aan de overkant en Thaise, Joegoslavische en Afrikaanse restaurants om de hoek, je gillend gek wordt in een klein dorp. Ook voor het uitgaansleven hoef je hier niet te zijn, en in een stad ben je een stuk anoniemer dan in het gemiddelde Limburgse of Brabantse dorp. Toch vind ik het opvallend hoeveel van mijn leeftijdsgenoten er na hun studie niet over peinzen om in een dorp te gaan wonen. Ik heb tijdens mijn studie in Nijmegen ook 2 jaar op kamers gewoond, en hoewel ik het nog altijd een leuke stad vind, heeft het nooit als thuisgevoeld. Ik vond het altijd heerlijk als ik op vrijdag weer Limburg binnenreed met de trein. Die rust en ruimte om me heen heb ik echt nodig.

In Nijmegen woonde ik niet in het centrum en de busrit ernaartoe duurde ongeveer een kwartier. Tja, de reis van mijn dorp naar Roermond is even lang. Steden vind ik hartstikke leuk om een dagje (of een week, voor mijn part) te vertoeven, maar erin wonen lijkt me vreselijk, al is het maar vanwege het drukke verkeer en de eventuele aanwezigheid van trams. O, en vergeet vooral de hogere huizenprijzen en mini-tuintjes niet. Nee, doe mij maar een dorp!

Woon jij in een dorp of in een stad? Wat heeft jouw voorkeur?

5 reacties

  1. Het is alsof ik dit artikel zelf geschreven heb, haha. Zelf ben ik ook van een dorp (toevallig in Limburg). Het heeft uiteraard zijn nadelen, maar in een dorp wonen heeft zeker voordelen. Bedankt voor het leuke artikel!
    Falco Renierkens postte onlangs…Hallo grote vriend de Tandarts!My Profile

  2. Ik woon en ben opgegroeid in een dorp in de achterhoek en ik vind het heerlijk! Ik studeer ook in Nijmegen en ik vind een stad fijn omdat het alles te bieden heeft (en dan met name aan cultuur) maar ik verlang al snel weer terug naar mijn dorp. Er is hier ook genoeg te qua festivals en het is heel gezellig, je kent zelfs de mensen van het dorp verderop goed. Een echt grote stad is voor mij wel zeker een halfuur of langer met de bus, in de buurt zijn vooral kleine dorpjes.. dat wel

  3. Wat een leuk artikel! 🙂
    Ik ben vanuit zuid-limburg verhuisd naar een dorp aangrenzend aan Utrecht en op dit moment is dit perfect voor mij! Goede voorzieningen, maar toch de stad en de gezelligheid dichtbij!
    Toch vind ook ik het elke keer weer genieten om naar mijn ouders in Limburg te gaan even te genieten van de rust en de mooie natuur!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge