Dingen die je herkent als je dicht bij de Duitse grens woont

| 7 reacties

In Limburg is het buitenland nooit ver weg. Maastricht doet Frans aan, de Zuid-Limburgse heuvels zien er niet bepaald Hollands uit, en ook hoger in onze provincie woon je gegarandeerd dicht bij een grens: Belgisch of Duits, of gewoon allebei. Zelf woon ik op nog geen tien minuten rijden van de Duitse grens. Er zijn best wat typische dingen in het leven van een grensbewoner. Dit herken je gegarandeerd als je in de buurt van de Duitse grens woont!

Fussbal…

Hoewel Nederland-Duitsland in de rest van Nederland al een beladen partijtje is, is het in de buurt van de grens gewoon een échte derby. Tenzij je jezelf een reserve-Duitser voelt, geniet je er toch wel extra van om die Pruuse te zien verliezen in plaats van dat ze altijd maar Schwein hebben. En neurie je na een uitschakeling op een EK of WK nog net wat harder “Schade, Deutschland, alles ist vorbei…”

Gooi die tank maar vol!

De keren dat ik in Nederland heb getankt, zijn nog altijd op één hand te tellen. Want ja, ik kan aardig wat euro’s per tank besparen door even iets verder te rijden, zelfs als ik die extra kilometers meeneem in mijn berekening. Ik vind het oprecht lullig voor de Nederlandse tankstationhouders, maar tanken voor soms minder dan 1,20 per liter is toch wel erg fijn. (O, en leve clever-tanken.de voor actuele tarieven!)

Boodschappen doen over de grens

Eens in de zoveel tijd ga je flink inslaan bij een van de Duitse supermarkten. Of ja, supermarkten: sommige ketens zijn meer halve warenhuizen. Norma, Real of Kaufland: je kunt er voor een prima prijsje chocola, drank, wasmiddel en verzorgingsproducten inslaan. En die chocola-afdelingen zijn dan ook nog zo heerlijk groot… Genieten!

Daarop aansluitend: vonden jullie het een aantal jaar geleden ook zo raar om opeens Capri-Sun in de winkel te zien staan? Ik geniet al jaren van mijn Capri-Sonne. Dat klinkt ook veel vrolijker trouwens. En die meneer Proper? Die kenden wij natuurlijk allang als Meister Proper.

Die Sprache sprechen

Mensen uit de Randstad die Duits proberen te praten? Hi-la-risch. Duits met een harde g of rollende r gaat gewoon echt niet werken. Hoewel mijn Duitse vocabulaire niet heel uitgebreid is en ik ook regelmatig over een naamval struikel, kan ik het prima lezen of verstaan, en mijn uitspraak is meer dan prima.

Nog zoiets: het moment dat Duitsers in Nederland je de weg vragen, en je automatisch overschakelt naar hun taal. En je daarna maar afvragen waarom het toch zo is dat wij in Duitsland én Nederland Duits spreken, en die Pruuse het doorgaans vertikken.

Duitse dagen

Het is geen toeval dat dit blogje op Goede Vrijdag online komt. Net als Hemelvaart, Pinksteren, Dag van de Arbeid en de Tag der Deutschen Einheit is dat een echte Duitse dag. Wij Nederlanders komen netjes verspreid over het jaar naar Duitsland, maar andersom ligt dat ietsje anders. Duitsers hebben er namelijk een voorkeur voor om op Duitse feestdagen massaal te komen shoppen in Nederland. Blije winkeliers, maar treurige inwoners zijn het gevolg. O, en vergeet de urenlange files niet. Nee, op een Duitse dag zet ik geen voet of autoband in of binnen de singels van Roermond…

Heb jij nog aanvullingen op mijn lijstje?

7 reacties

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge