De 5 mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië

| 6 reacties

Ik had deze blogpost eigenlijk bijna net zo goed ‘de 5 mooiste treintrajecten van Schotland’ kunnen noemen, want ja: de állermooiste uitzichten zag ik tijdens mijn treinrondreis door Groot-Brittannië toch echt in de Schotse natuur. Het mooie aan met de trein reizen door Schotland, is dat het spoor je soms via trajecten leidt die je met de auto niet kunt nemen. Waar je in Nederland altijd talloze wegen en huizen ziet liggen vanuit de trein, biedt Schotland tussen de steden stukken waar je kilometers lang geen bebouwing ziet. Heel bijzonder! Mocht je je nou afvragen welke treintrajecten je nou echt niet mag missen, dan heb ik mijn top 5 van favoriete treintrajecten in Schotland op een rijtje gezet. Inclusief heel veel foto’s als  bewijs, dus mocht je – hoe ironisch – nu in de trein zitten, kijk dan even als je wél een goede internetverbinding hebt 😉 O, en obviously zijn alle foto’s vanuit de trein gemaakt, dus af en toe zie je een kleine weerspiegeling of wat viezigheid dat op het raam zit. Sorry daarvoor, maar ik vond ze te mooi om niet te plaatsen. Kijk je mee?

De mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië, Edinburgh, Carlisle

5. Edinburgh-Carlisle

Duur: ongeveer 1 uur en 20 minuten
Beste plek om te zitten: rechts

Op nummer 5: met de First Transpennine Express vanuit Edinburgh via Lockerbie naar Carlisle. Op dit traject zie je, ondanks dat je de Highlands hebt verlaten, toch nog een mooi heuvelachtig landschap. Veel schapen en ander vee begrazen het grasland. Een prachtig traject om de grens tussen Engeland en Schotland mee te overschrijden!
De mooiste treintrajecten van Groot-Brittannië, Edinburgh, Carlisle A 5 Edinburgh Carlisle (2) De mooiste treintrajecten van Groot-Brittannië, Edinburgh, Carlisle A 5 Edinburgh Carlisle (5)

4. Edinburgh – Glasgow Central

Duur: ongeveer een uur en een kwartier
Beste plek om te zitten: rechts

Je zou denken dat er tussen Edinburgh en Glasgow maar één spoorlijn ligt, aangezien beide steden maar iets meer dan een uur uit elkaar liggen. Toch zijn er twee veelgebruikte treintrajecten! De route tussen Edinburgh en Glasgow Queen Street is korter (maar 50 minuten), maar als je de tijd hebt, ga dan voor de noordelijke route. De dorpjes wisselen zich af met bergen en weilanden, en juist doordat de reis langer duurt, kun je ook langer van het uitzicht genieten. En dat terwijl de prijs gewoon hetzelfde is – dat moet echte Hollanders toch wel aanspreken 😉

De mooiste treintrajecten van Schotland, Edinburgh Glasgow Central De mooiste treintrajecten van Schotland, Edinburgh Glasgow Central

3. Newcastle – Edinburgh

Duur: 1,5 uur
Beste plek om te zitten: absoluut rechts!

Waar ik bij de andere trajecten gewoon een advies geef over wat de mooiste kant is, is het bij dit traject een stuk minder vrijblijvend. Zorg dat je een plekje aan het raam aan de rechterkant bemachtigt, want zo kun je optimaal genieten van het uitzicht op de oostkust. De prachtige, helderblauwe zee lijkt oneindig en de combinatie met de ruige rotsen is prachtig. En dan de dorpjes of losse huisjes en kasteeltjes die je in de verte ziet opdoemen in het weidse landschap… Erg de moeite waard!

De mooiste treintrajecten van Groot-Brittannië, Newcastle Edinburgh De mooiste treintrajecten van Groot-Brittannië, Newcastle Edinburgh De mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië, Newcastle Edinburgh De mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië, Newcastle Edinburgh De mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië, Newcastle Edinburgh

2. Glasgow – Fort William

Duur: iets minder dan 4 uur
Beste plek om te zitten: een lichte voorkeur voor links, maar hou beide kanten goed in de gaten!

Op dit treintraject hield ik het bijna niet bij met kijken. Zowel links als rechts is er continu zoveel moois te zien! Waar je er soms van baalt dat bomen het uitzicht blokkeren, zijn bosjes en tunnels hier bijna een welkom rustmoment. Tussen Dumbarton en Arrochar & Tarbet zie je aan de linkerkant Gare Loch en Loch Long, maar het mooiste meer komt vlak na het station Arrochar & Tarbet. Dan heb je een waanzinnig mooi uitzicht op Loch Lomond. Heel gaaf!

Hoe meer je richting de Schotse Hooglanden gaat, hoe minder bebouwing je zult zien. De stationnetjes zijn dan ook erg klein, en vaak kun je er niet  eens een kaartje kopen. Volledig anders dan in Nederland, waar je het niet moet wagen om zonder kaartje een trein in te stappen. De bergen zijn hoog en indrukwekkend, de meren laag en rustig. Hier en daar een watervalletje, en vanaf Roy Bridge zie je weer riviertjes met prachtige, ruige golven.

De mooiste treintrajecten van Schotland, Glasgow Fort William De mooiste treintrajecten van Schotland, Glasgow Fort William, de mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië De mooiste treintrajecten van Schotland, Glasgow Fort William De mooiste treintrajecten van Schotland, Glasgow Fort William, de mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië D 2 Glasgow Fort William (5) De mooiste treintrajecten van Schotland, Glasgow Fort William De mooiste treintrajecten van Schotland, Glasgow Fort William D 2 Glasgow Fort William (8)

Dit water lijkt zo best een beetje op een (misvormde versie van) Nederland, haha

Dit water lijkt zo best een beetje op een (misvormde versie van) Nederland, haha

De mooiste treintrajecten van Schotland, Glasgow Fort William

1. Fort William – Mallaig

Duur: 1 uur en 20 minuten met de reguliere treindienst, bijna 2 uur met de Jacobite Steam Train (rijdt alleen in het hoogseizoen)
Beste plek om te zitten: maak er een retour van en bekijk allebei! (maar voor Glenfinnan Viaduct links richting Mallaig en rechts op de terugweg)

Jaaa, dit is toch wel het allermooiste stukje Schotland om vanuit de trein te bekijken. De Schotse Hooglanden zijn natuurlijk prachtig, en hoewel de Jacobite Steam Train toeristisch en prijzig is, is het wel de optimale manier om dit traject te verkennen. Door het lagere tempo waarmee je over het spoor reist, kun je de uitzichten beter bekijken én vastleggen. Het meest iconische fotomoment is op het bekende Glenfinnan Viaduct (die van Harry Potter), dat vlak na het station van Glenfinnan komt. Zowel het viaduct zelf als het uitzicht aan de overkant is fantastisch.

Verder is het erg bijzonder om in dit relatief korte stukje zo veel verschillende landschappen te zien. Bergen, water, gras, rotsen, heide: alles komt voorbij. Echt waanzinnig mooi! Een heleboel foto’s als bewijs:

E1 Fort William Mallaig (1) De mooiste treintrajecten van Schotland, Fort William Mallaig, Jacobite Steam Train, , de mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië E1 Fort William Mallaig (3) De mooiste treintrajecten van Schotland, Fort William Mallaig, Jacobite Steam Train, de mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië De mooiste treintrajecten van Schotland, Fort William Mallaig, Jacobite Steam Train E1 Fort William Mallaig (6) , de mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië E1 Fort William Mallaig (7) De mooiste treintrajecten van Schotland, Fort William Mallaig, Jacobite Steam Train E1 Fort William Mallaig (9)
Schotse Hooglanden, wat te doen, bezienswaardigheden, Jacobite Steam Train, Glenfinnan Viaduct, Harry Potterde mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië E1 Fort William Mallaig (11) E1 Fort William Mallaig (12) De mooiste treintrajecten van Schotland, Fort William Mallaig, Jacobite Steam Train, de mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië E1 Fort William Mallaig (14) De mooiste treintrajecten van Schotland, Fort William Mallaig, Jacobite Steam Train, de mooiste treintrajecten in Groot-Brittannië

Aaah, ik droom weer helemaal weg. Mag ik nog een keer? 😉

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf Schotland ook per trein gaan ontdekken? Check dan ook even mijn artikel over reizen met het openbaar vervoer in Groot-Brittannië! Of koop direct je Interrail One Country Pass voor Groot-Brittannië, dat kan natuurlijk ook.

6 reacties

 1. Zie ik daar de ‘Harry Potter’ spoorbrug?

  Prachtige beelden. Ik heb in mijn jeugd een aantal van de reizen gemaakt maar die vooral slapende doorgebracht. IK heb duidelijk wat gemist.
  Rianne postte onlangs…Het uur UMy Profile

 2. oohh schotland is zo gaaf! en treinreizen ook! ik heb ooit een treinreis van 45 uur gemaakt. zag er zo tegenop, maar geen moment verveeld!
  Tessa | 52druppels.nl postte onlangs…Week 35: Ruzie met de burgemeester?My Profile

 3. Wat een mooie foto’s weer, al is het in het echt altijd het mooist 🙂 Ik kan me herinneren dat we een stuk over het strand reden met de trein, volgens mij was dat toen we van Portree (Isle of Skye) naar Inverness gingen. Overigens rijdt de trein naar Ulverston (onder het Lake District in het noordwesten van Engeland) ook over het strand met prachtig uitzicht. Wales schijnt ook hele mooie treintrajecten te hebben. Anyway, de UK is een goed land voor treinreizen 🙂
  Lalagè (@Lalage_) postte onlangs…Leesreis om de wereld: TurkijeMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge