7x gratis doen in Glasgow

| 1 reactie

Tijdens mijn eerste bezoek aan Glasgow werd ik positief verrast door deze stad. Waar hoofdstad Edinburgh prachtig en sfeervol is, is Schotlands grootste stad een stuk rauwer en industriëler. Heel anders dus, maar vooral ook heel leuk. Ook met een klein budget is een citytrip naar Glasgow zeker een aanrader, want er zijn genoeg gratis bezienswaardigheden. Ik zette er zeven voor je op een rijtje.

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden

Gratis bezienswaardigheden in Glasgow

The Lighthouse (+ uitzicht over Glasgow)

Glasgow is trots op hun Charles Mackintosh, en dat is volkomen terecht! Deze architect heeft, zowel in als buiten zijn geboortestad, prachtige gebouwen ontworpen. Een daarvan is The Lighthouse, een gebouw dat eigenlijk verstopt zit in een klein steegje. Van binnen is er echter een prachtige wenteltrap en een aantal grote expositieruimtes. Het Mackintosh Centre is permanent te bezoeken, en andere exposities wisselen. Erg de moeite waard!

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden, The Lighthouse trap

En als je dan die trap hebt beklommen (en een tikje duizelig bent geworden), geniet dan van je welverdiende uitzicht over de stad.

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden, The Lighthouse, uitzichtpunt

City Chambers

Het stadhuis van Glasgow is een behoorlijk imposant gebouw. Van buiten al prachtig, maar via Google vind je ook de mooiste foto’s van binnen. Ik wilde de binnenkant graag bekijken tijdens een van de gratis tours die op werkdagen om 10.30 en 14.30, maar helaas was ik er op zondag, en moest ik maandag alweer vroeg weg. De rondleiding staat dus nog op mijn lijstje voor de volgende keer.

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden, George Square, City Chambers

Glasgow Cathedral

De dertiende-eeuwse kathedraal van Glasgow is gebouwd in gotische stijl. Hij ligt aan de oostzijde van de stad en is zeker een bezoekje waard. Ernaast ligt de Necropolis, een indrukwekkende begraafplaats die deels op een heuvel ligt.

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden, Glasgow Cathedral

Provand’s Lorship

Als je dan toch de tocht richting de kathedraal hebt gemaakt, maak dan ook zeker even een stop bij het nabijgelegen Provand’s Lorship. Dit is met een bouwjaar van 1471 het oudste huis van Glasgow. Of zeg maar gerust huisje, want hoewel het op zich niet heel klein is, is het wel gebouwd op de lengtes van middeleeuwse mensen. Overal hangen bordjes met ‘mind your head’, en ik kon met mijn 1,62 nog net moeiteloos rondlopen. Boomlange Hollanders hebben het dus wat lastiger, maar dat maakt het niet minder leuk om een kijkje te nemen in dit huis. Werp ook zeker een blik op de tuin door de glas-in-lood-raampjes als je op een van de hogere verdiepingen bent. Ook tof: de oude foto’s en plattegronden van Glasgow die zijn opgehangen.

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden, Provand's Lorship, oudste huis van Glasgow

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden, Provand's Lorship, oudste huis van Glasgow

Kelvingrove Art Gallery and Museum

Zoals bijna alle musea in Groot-Brittannië is ook de Kelvingrove Art Gallery and Museum gratis te bezoeken, en dat is een absolute aanrader. Zoals de naam al doet vermoeden, combineert deze plek kunst met een “gewoon” museum over natuur en geschiedenis. Er zijn veel interactieve activiteiten, en voor kinderen is er mede daardoor ook aardig wat te beleven. Ik ben er zelf niet zolang binnen geweest in verband met tijdgebrek, maar je kunt hier gerust uren ronddwalen.

Als je je trouwens toch in het westen van de stad bevindt, maak dan ook zeker even een uitstapje naar de University of Glasgow (rondleidingen zijn betaald, maar alleen de buitenkant bekijken is ook de moeite waard) en het Kelvingrove Park.

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden, Kelvingrove Art Gallery and Museum

People’s Palace & Winter Garden

Op de Glasgow Green, een groot park in het oosten van Glasgow, vind je het People’s Palace en de Winter Garden. Hier kun je genieten van de tropische planten of alles te weten komen over de sociale geschiedenis van Schotland. Ook mooi: de grote fontein voor het paleis: de grootste fontein van terra cotta in de wereld.

Wat te doen in Glasgow, stadswandeling met bezienswaardigheden, Glasgow Green, The People's Palace, Winter Garden

Gallery of Modern Art

Kunstliefhebbers mogen de Gallery of Modern Art absoluut niet missen. Van buiten is het neoklassieke, Grieks uitziende gebouw al een plaatje om te zien, en van binnen vind je een grote collectie van hedendaagse kunst. De galerie ligt in het centrum van Glasgow, tussen George Square (waar de City Chambers aan liggen) en The Lighthouse en is daarmee makkelijk in te passen in je programma.

Ben jij al eens in Glasgow geweest?

Eén reactie

  1. Leuke tips! Ik ga binnenkort naar Glasgow en kijk er ontzettend naar uit! 🙂

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge