30 momenten dat ik me heel oud voel

| 34 reacties

Vandaag ben ik jarig. Op deze 30e januari tik ik de 30 aan. En hoewel ik het vooral een mooie mijlpaal vind, is die Big Three O toch ook best een dingetje. Want het voelt best wel gek om opeens een leeftijd te hebben die ik vroeger zag als Echt Heel Volwassen. En ik? Ik moet de ene dag mijn ID laten zien in de supermarkt, en de andere dag voel ik me zélf een bejaarde. Ter ere van mijn 30e verjaardag deel ik 30 momenten waarop ik me écht oud voel.

 1. Als kleine kinderen me aanduiden als ‘een mevrouw’
 2. Als ik last heb van allerlei pijntjes of een stijf lijf. Gelukkig zijn daar oefentherapeuten voor!
 3. Die momenten dat ik meisjes van rond de 20 zie lopen met kleding (of ja, ‘outfitjes’ natuurlijk – of nog erger ‘outjes’ of ‘fitjes’) die hip en modieus is en die ik écht niet begrijp.
 4. Als ik me realiseer dat ik een koophuis heb met een carport, een tuin en een zolder…
 5. …en óók nog een auto, een hond, een stabiele relatie en een vast contract heb.
 6. Wanneer ik met mijn 1,62 m een kind kan helpen in de supermarkt door iets van een hoge plank te maken.
 7. Als ik vol enthousiasme praat over de aanbiedingen in de supermarkt…
 8. En als ik even blij word van zaken als personal finance en hypotheken
 9. Altijd in de eindexamenperiode denk ik terug aan die van mij. Dat het bij mij dit jaar 13 (!) jaar geleden is dat examen deed en aan mijn studie begon, vind ik echt héél ernstig.
 10. Die keiharde confrontatie met het feit dat mensen die geboren zijn in 2001 al mogen stemmen en auto rijden. Whut? Jullie zijn toch pas net geboren?
 11. Als ik scholieren zie die alleen maar met hun telefoon bezig zijn in de pauzes. Vroeger praatten we nog gewoon met elkaar op school!
 12. Altijd als ik een zin begin met ‘Vroeger…’
 13. Als ik met 17- of 18-jarigen praat over hun toekomstplannen en vervolgstudies en me dan realiseer dat ze mijn verhalen waarschijnlijk net zo boeiend en relevant vinden als ik dat vroeger vond bij oude mensen…
 14. De gedachte dat er om 3 uur ’s nachts nog mensen voor hun plezier in een club staan te dansen…
 15. Dat mijn ogen soms om 22.00 uur al bijna dicht vallen.
 16. Als ik moet googelen om erachter te komen wat ‘barkie’, ‘ewa’ of ‘osso’ is.
 17. Dat je in het weekend om 7.15 uur klaarwakker bent terwijl je vroeger dacht dat uitslapen tot de middag een vaardigheid was die je voor altijd zou houden.
 18. Als je vertederd naar elke baby kijkt die je tegenkomt en nadenkt over miniversies van jezelf en partner
 19. Dat ik me de millenniumwisseling nog heel helder voor de geest kan halen.
 20. Als je naar binnen loopt in een cafeetje en alleen maar denkt ‘jezus, wat staat de muziek hier hard’!
 21. Als ik me realiseer dat er dit jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje in mijn brievenbus zal liggen…
 22. Dat je bij het zien van een 20-jarige die in november hardloopt in een kort broekje denkt ‘kind, zou je niet eens wat warmers aantrekken?
 23. Als je de stagiair hoort praten over wat hij allemaal in het weekend heeft gedaan, terwijl je zelf al drie weken op rij zegt dat je “gewoon even lekker rustig aan hebt gedaan”.
 24. Het moment dat je net als je moeder koopzegels gaat sparen
 25. … Of dat je je realiseert dat je sowieso steeds meer op je moeder gaat lijken.
 26. Als je tegen vriendinnen bij het afscheid zegt dat ze voorzichtig moeten zijn en even een berichtje moeten sturen als ze thuis zijn.
 27. Als je hele Facebook-timeline vol staat met huwelijksaanzoeken, zwangerschapsaankondigen en kinderen die hun zwemdiploma hebben gehaald
 28. Dat je kruiswoordpuzzels maken vaak een aanlokkelijkere activiteit vindt dan naar een festival gaan – bij wijze van spreken dan.
 29. Als je jezelf dingen hoort zeggen als “Wat? Kost dat VIJF euro? Daar betaalde ik vroeger 2 gulden voor!”
 30. Dat je oude beelden op tv ziet en je denkt ‘haha, wat een belachelijk ouderwetse kleding droegen ze toch ook in 1985’, en dat het dan beelden uit 2003 blijken te zijn. Zó verwarrend.

Wanneer voel jij je echt oud?

34 reacties

 1. Van harte gefeliciteerd met die grote drie-nul!
  Alle dingen zijn voor mij herkenbaar. En ik voel me dus ook stokoud als ik weer eens probeer iets te lezen zonder bril en het dus echt niet meer lukt. Ik kon dat altijd nog gewoon, maar sinds een jaartje lukt het zonder bril niet meer. Oja, en wat te denken van grijze haren?;)

 2. Hahahaha voordat dat geld. Gulden kent niemand meer en ik heb het gevoel dat alles opeens super duur is geworden…

 3. Gefeliciteerd met je verjaardag! Oh die punten zijn zo herkenbaar haha! Ik realiseerde mij laatst dat ik steeds meer op mijn moeder begin te lijken.

 4. Wat een heerlijk artikel, en van harte gefeliciteerd natuurlijk! Ik ben nog maar 21, maar begin me soms toch wel echt volwassen te voelen op het moment dat ik blij word van het ontdekken van nieuwe vleesvervangers of wanneer ik praat over de tijd dat we nog communiceerden via MSN en ons heel stoer voelden met ons klapmobieltje.

 5. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! En welkom bij de club van 30+! Geniet van je dag!

 6. Haha heel herkenbaar, gefeliciteerd! Ik heb er vooral last van als pubers me dingen laten zien zoals Snapchat en na een maand zeggen dat dat alweer oud is.

 7. Had je gedacht dat een 71 jarige je zou volgen? Vast niet. Nu weet je het. Ik vond het vreselijk om 30 te worden. Ik vond het ook vreselijk om 70 te worden. Alles daar tussenin viel mee. Ik heb zelden meegemaakt om mevrouw genoemd te worden. Daar zorgde ik zelf wel voor. “Mevrouwig” ben ik niet. Wel ben ik nu een keer in de bus voor oma uit gemaakt. Hoe vind je die? Het kwam uit de mond van een klein kind. Het is haar vergeven. ik vind je blog leuk.

 8. van harte gefeliciteerd. Mijn verjaardag is morgen en is ook een mijlpaal. 75 jaar!!
  heerlijk om dat te worden, het alternatief is minder fijn.
  Leuk lijstje wat je maakte, ik kan nog zeggen dat we geen tv hadden.
  IK weet nog wat ik deed en waar ik was toen Kennedy werd vermoord.
  Inmiddels al 10 jaar met pensioen, na 47 jaar te hebben gewerkt.
  Ik heb een Iphone en een Ipad, bestel alles online wegens slecht ter been zijn (ouderdom!!) Facebook doe ik niet aan, vind ik volkomen zinloos (sorry).
  Ondanks het feit dat ik nergens meer heen kan, geniet ik van alles, op mijn manier en ben van plan 100 te worden.
  Maak er een mooie dag van en geniet zoveel mogelijk
  Berber

 9. Gefeliciteerd met je verjaardag! Een leuke blogpost zo om te lezen 🙂 Er zitten best wel herkenbare punten in. Vooral die van mensen die geboren zijn in 2001.

 10. Gefeliciteerd met je verjaardag. Ik word bijna 50! Dat is pas oud. Of nee, eigenlijk niet: 50 is het nieuwe 40 net zoals 40 het nieuwe 30 was en jij bent dus eigenlijk 20 nu.

  En wanneer ik mezelf oud voel? Niet vaak eigenlijk. Alleen heel soms als ik het in mijn rug heb.

 11. Gefeliciteerd met je verjaardag Audrey! De big 3-0! Ik vond het net als jij nogal een ding, 30 worden.. omdat je de volgende dag wakker wordt en er niks veranderd is, maar tegelijkertijd verandert er heel langzaam zoveel. Nummer 30 uit jouw lijstje is heel herkenbaar, net als 10 en 19 en 20 en en en.. 😉 De enige die ik echt niet herken is dat vroege wakker worden in het weekend. Dat ochtendritme zit er na al die jaren werken nog steeds niet echt in bij mij, haha! Geniet nog even van je verjaardag vanavond! Ga je het ook vieren voor familie en vrienden of houd je het bij die zeer smakelijk uitziende taartjes voor je collega’s? :-D)

  (Dat uitstrijkje komt trouwens sneller dan gedacht, bij mij lag de oproep binnen 2 weken in de brievenbus.)

  • Thanks Amy! Heel herkenbaar wat je zegt. Ik maak er een heel verjaardagsweekend van. Gisteren (schoon)ouders, vanavond vrienden en morgen lunch met mijn zus + haar gezin 🙂

 12. Gefeliciteerd! 🙂 Absoluut herkenbaar. Ik dacht het ook geen ding te vinden, maar toch wel hoor. Nu ben ik alweer bijna 31.. Gisteren werd ik door een (denk ik) 16 jarige met ‘u’ aangesproken.. auw 🙁

 13. Hahaha. Heeeerlijk lijstje. Wilde er een aantal uitlichten die ik ook herken, maar het is zo ongeveer alles, haha!!

  Dag te laat; maar alsnog gefeliciteerd! Jaren geleden dacht ik oooh dertig lijkt mij wel wat. Nu het dichterbij komt schrik ik toch een beetje ofzo… :|. Hoe was dat voor jou?

  • Dankjewel! Ik vond het een beetje eng, maar het bevalt me tot nu toe eigenlijk prima. Al heb ik nog niet hardop mezelf hoeven voorstellen met leeftijd 😉

   Wat Amy hierboven zegt klopt trouwens ook heel erg!

 14. Nog van harte gefeliciteerd! Ik ben vorig weekend 23 geworden en ik voel me echt oud als mensen mij aanspreken met ‘mevrouw’. Zo oud zie ik er niet uit, haha.
  Mijn ogen vallen vaak genoeg om tien uur ’s avonds dicht. Ik geniet meer van lekker met vrienden thuis op de bank zitten met een kop thee dan van uitgaan. Over koopzegels sparen denk ik trouwens ook na. Mijn moeder is er sinds een paar jaar erg fan van en ik vind zegels sparen altijd leuk, haha.

 15. Gefeliciteerd en alles is zo herkenbaar haha, je brengt me op ideeën! En nog een heel fijn weekend verder. Wees maar blij dat je deze leeftijd mag halen, vanavond moet ik gaan condoleren bij een oud klasgenoot van mij. Net getrouwd en mocht maar 26 jaar worden. De wereld en het leven zijn soms zo dubbel..

 16. Gefeliciteerd nog! Nummer 10 is heel herkenbaar inderdaad. Stagiaires uit 2002 enzo, die dan al best volwassen blijken te zijn.

 17. Allereerst van harte gefeliciteerd. Ik heb de suffe leeftijd van 50 gehaald in oktober, een leeftijd waarvan ik vroeger vond dat je niet mocht mopperen als je dan dood ging…

 18. Een dagje te laat, maar alsnog gefeliciteerd met je verjaardag! Wat een hilarische blog heb je ook geschreven. Ik vind het stiekem altijd heerlijk als mensen me met mevrouw aanspreken, omdat ik meestal jonger dan 24 word gedacht (vaak rond de 16/17…), daarom vind ik het des te leuker als mensen me wel naar leeftijd schatten en beleefd aanspreken haha. Hihi en die berichtjes naar vrienden of je partner over dat ze moeten appen als ze veilig thuis zijn aangekomen, ook zeer herkenbaar!
  Ik hoop dat je een leuke verjaardag hebt gehad!

 19. Hahaha! Geweldig! Alsnog gefeliciteerd!
  Ik werd om mijn 23ste al aangesproken met mevrouw omdat ik al achter de kinderwagen liep. Dan voelde ik me wel oud. Ik realiseer me nu ook dat mijn dochter maar drie jaar jonger is dan jij nu bent.

  Maar ik voel me nooit oud (ik ben 50). Wel wijzer dan vroeger. Ik vind het een partij heerlijk, dat ouder worden! Echt waar. Ik hoef me gewoon nergens meer zorgen om te maken. Ik heb een huis, een baan, een man en een (groot) kind dat het goed doet. Ik ben klaar en hoef me negens meer druk over te maken. Ik hoef alleen nog maar te genieten. Ik slaap dus elk weekend uit. Zálig!

 20. Dit is zooo herkenbaar! Gefeliciteerd met de grote 3-0! Ik tik heb dit jaar ook aan.

 21. Haha heerlijk geschreven! Die laatste inderdaad, zo bizar! En jezus, kinderen met zwemdiploma’s ook al. Bij mij is het zo erg nog niet, babyboom wel al stilaan.

 22. Zucht…
  Wanneer zo’n jong ding zich oud voelt. Dan voel ik mij een fossiel.

 23. 🙂 Als je maar een fijne verjaardag hebt gehad is het oké,

  Dat is we een lange lijst die je gemaakt hebt:-)
  ik ben 63 maar in mijn hoofd voel ik me altijd nog 30, al kraakt en piept mijn lijf dan wel en zucht het, doe toch eens kalm aan Dien 🙂

  Je hebt het mooi voor elkaar, geniet er optimaal van

 24. Gefeliciteerd met je verjaardag! Haha ja herkenbaar. Vooral ‘mevrouw’ te horen krijgen door kinderen (of erger door mensen van al in de 20) geeft een oud gevoel. 🙂

 25. Nog gefeliciteerd 🙂
  Bij heel veel zat ik te knikken…. Vooral nr 1 😉

 26. Nog gefeliciteerd met je verjaardag! En haha, wat een herkenbaar lijstje! Ik zit op dit moment in de bruiloftenfase: iedereen om me heen lijkt plotseling ten huwelijk gevraagd te worden. De babyfase volgt vast over twee jaar 😉 Ach, genieten is het wel! Verder voel ik me altijd heel volwassen als ik me bezighoud met onder meer hypotheekzaken of loodgieters. Oh ja, en toen ik (nota bene op mijn 26e verjaardag) voor het eerst in mijn leven zonder ID-kaart te hoeven laten zien twee biertjes kon meenemen 😉

 27. Alsnog gefeliciteerd, als man moest ik gniffelen om veel van je punten, vanaf nu wordt het alleen maar erger 😉 Geniet van je 30s!

 28. Zo herkenbaar dit lijstje! Voornamelijk ook dat kinderen geboren in 2000 nu ook al gewoon volwassen zijn – hoe dan?! Alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

 29. Gefeliciteerd met je verjaardag! Ik word dit jaar ook 30, maar ik voel me eigenlijk helemaal niet oud. Komt waarschijnlijk doordat ik altijd al vrij ‘bejaard’ was, ook als tiener, haha. Van uitgaan heb ik bijvoorbeeld nooit gehouden en nu nog niet, dus dat verschil merk ik niet.

  Ik vind het leven eigenlijk alleen maar leuker worden nu ik ouder word. Lekker een eigen huis, alles zelf beslissen. Ik geniet van die vrijheid. Ben ook veel zelfverzekerder dan tien jaar geleden, heel fijn vind ik dat. Het enige wat ik jammer vind is dat mijn biologische klok heel langzaam begint te tikken. Ik wil eigenlijk nog helemaal geen kinderen, maar binnen nu en tien jaar zal er toch een keuze gemaakt moeten worden, want anders kan het gewoon niet meer. Vind ik zo’n bizar idee. Wat dat betreft ben ik jaloers op mannen, haha. Mijn vriend wordt dit jaar 38 en hoeft daar helemaal niet bij stil te staan.

 30. Nog gefeliciteerd met je verjaardag! En herkenbaar, vooral punt 1 ook al gebeurde dat jaren terug al. Dan voel je je toch opeens jaren ouder wanneer je mevrouw wordt genoemd.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge