Zo kun je een indrukwekkende taart maken – ook als je een kluns bent

| 12 reacties

Droom je ervan om prachtig uitziende gebakjes en de meest indrukwekkende taarten op tafel te zetten, maar ben je in de praktijk meer een bakkluns bij wie dat niet lukt? I feel you. Na jaren oefenen zit er bij mij een stijgende lijn in het uiterlijk van mijn baksels, maar een decoratie-queen zal ik nooit echt worden, vrees ik. Inmiddels heb ik wel wat handige trucjes ontdekt waardoor je je gebak er mooier uit kun laten zien. Dit zijn mijn vijf tips voor indrukwekkend uitziend gebak – ook als je een kluns bent!
baksels, verschillende soorten gebak, bakchallenge jezelf meer uitdagen met bakken

Tip 1: leer hoe je een spuitzak moet gebruiken

Het duurde bij mij ook een tijdje voor ik het aandurfde, maar geloof me: toeven spuiten is echt een lifesaver als het om mooi gebak gaat. Alles ziet er gewoon zó veel mooier uit met toefjes erop. Ik deelde al eerder mijn tips voor toeven spuiten voor beginners. De belangrijkste tip daarvan is toch wel dat je vooral simpel moet beginnen. Want juist kleine toefjes recht omhoog, zonder dat je een soepele draai hoeft te kunnen maken, zorgen al voor een onwijs leuk effect.

Recept voor aardbeienslof, aardbeiensloffen, aardbeienslof met banketbakkersroom, aardbeienslof met Zwitserse room, aarbeienslof met slagroom, zomers sloffengebak

Tip 2: gebruik uitsteekvormpjes

Nog iets waar je gegarandeerd indruk mee maakt: pietepeuterige decoraties van fondant of marsepein. Kleine sterretjes of bloemetjes, sneeuwvlokjes, gedetailleerde platte figuurtjes: die maakt echt niemand zonder gebruik te maken van uitsteekvormpjes. Dus doe net als ik bij mijn verjaardagstaarten met fondant, koekjes, kerstbrownies of kerstcupcakes en gebruik gewoon uitsteekvormpjes. Je kunt ze trouwens ook gebruiken voor kaas, worst of iets dergelijks om helemaal de blits te maken.
Recept Kerstbrownies, dessert voor Kerst, Kerst grand dessert, bakken voor Kerst, bakken voor de feestdagen
Kerstcupcakes met sneeuwvlokjes (plunger cutters)

Tip 3: verberg en bedek

Hieronder zie je een foto van mijn karamelslof – de eerste die ik ooit maakte. Ziet er vrolijk uit met die blokjes chocola en karamel, toch? Die voegde ik niet alleen toe vanwege de smaak en structuur. Ik kan je verklappen dat op elke luchtbel – en dat waren er nogal wat – die was ontstaan in mijn slagroom een blokje terecht is gekomen.

Moraal van dit verhaal: bedek alle oneffenheden op je taarten gewoon met iets anders. Decoraties, toefjes: wat jij wil! Zo heb ik ook ooit op een fondanttaart met aquariumthema waar héél veel scheurtjes in mijn fondant zaten gewoon heel strategisch vissen geplaatst, en alle kleine scheurtjes vulde ik op met vrolijk gekleurde kiezeltjes van fondant.

Sloffengebak, waarom sloffengebak zo lekker is, zelf sloffengebak maken, karamelslof, recept voor karamelslof, slof met karamelroom, slof met dulce de leche

Tip 4: ken je eigen beperkingen

Jezelf uitdagen: daar ben ik hélemaal voor. Maar mocht je nou een strakke deadline hebben waarop je een mooie taart moet afleveren, leg de lat dan niet onnodig hoog. Ken je eigen beperkingen en vermijd dingen die je niet liggen dan gewoon. Zo maak ik bijna nooit een grote klassieke appeltaart, want van die perfecte reepjes maken vind ik gewoon heel sááí werk. Ik kies gewoon voor de appelkruimeltaart – lekker makkelijk en snel.

Tip 5: speel vals!

Heb je er ook met bovenstaande tips geen vertrouwen in dat je een taart er mooi uit kunt laten zien? Je mag best een beetje valsspelen. Koop kant-en-klare decoraties in de supermarkt – er ligt van alles in het bakschap! En denk ook eens aan schuimpjes, schattige (kleine koekjes) als decoratie. Of koop het mooiste verse fruit dat je kunt vinden om bovenop je baksels te leggen. Dan kun je er ongetwijfeld iets moois van maken.

Bonustip: oefenen, oefenen, oefenen!

Tot slot nog een bonustip. Net als bijna alles in het leven, kosten goede dingen tijd. En nee, geduld is ook niet míjn sterkste kant, maar gewoon blíjven oefenen is echt mijn beste tip als het gaat om mooi gebak maken. Je zult de eerste keer niet direct mooie toeven maken. En de tweede keer ook niet. Waarschijnlijk de vijfde keer óók niet. Maar dat maakt niet uit. Je zult zien dat je uiteindelijk altijd vooruitgang boekt. Blijf oefenen en ga er gewoon voor!

Veel bakplezier!

12 reacties

 1. Mijn probleem met decoratie weerhoudt me er altijd van om alleen al te proberen iets te bakken. Ik weet dat ik dat niet kan. Ik ga daarom altijd voor de optie: de winkel heeft ook taart;).

 2. Heb je die taartjes en koeken op de eerste foto allemaal zelf gemaakt? Wauw, gaaf hoor! Ik vind bakken super leuk (vooral het eindresultaat) maar doe het weinig en ben er daarom ook niet zo goed mee. Maar als ik dit zo zie…. 😉

 3. Wat gebak aangaat ben ik best masochistisch… maar ook lui. Ik heb alleen plaatjes gekeken… en trek in een stuk nougat gebak…

  Gelukkig is het te warm om naar de winkel te gaan.

 4. Ik kan niet zo goed overweg met een spuitzak en wou dat ik eens iets deftig kon schrijven op een taart of koek. Oefenen dus :p

 5. Wat leuk om te lezen! Ik ben helaas een ongeduldige kluns, maar afgelopen voorjaar is het me gelukt om een gluten- en lactosevrije slagroomtaart te maken. Inclusief toefjes, dus ik was helemaal trots 🙂 Maar dat heeft wel m’n geduld voor 2020 gekost, denk ik, want nu maak ik alleen maar makkelijke baksels, haha. Volgend jaar weer een nieuwe kans!

 6. Goeie tips! Ik bak eigenlijk niet zo vaak zotte taarten of cakes en als ik al eens iets bak giet ik er vaak gewoon karamel of chocola over of laat ik het zo onder het mom van less is more ofzo (ben gewoon lui hoor) :p

 7. Bedankt voor deze tips! Ik bak amper dus als ik het doe ben ik al trots dat er iets staat, haha.

 8. Dit zijn hele welkome tips, want ik ben niet zo’n culinair wonder : )

 9. Wat een fijn artikel! Ik ga hem zeker opslaan haha!

 10. Goede tips! Nog een: beloof je nichtje geen puzzeltaart voor de verjaardag van haar zoontje in augustus. Een hittegolf en marsepein gaan niet samen.

 11. Haha, goede tips! Ik probeer altijd een plaatje na te maken. Gaat nog altijd beter dan zelf iets verzinnen ;D

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge