Het is alweer twee jaar geleden dat ik een housewarming organiseerde om mijn – destijds – nieuwe huisje vol trots te showen. Ik wist al meteen dat ik een sweet table/dessert table wilde maken voor deze gelegenheid. Een artikel schrijven met tips om zelf een sweet table te maken stond daarna dus ook vrij lang op mijn t0 do-lijst, maar hier is-ie dan alsnog. Mijn fotografie- en handletteringskills zijn gelukkig wel nog wat verbeterd in twee jaar…
1. Plannen!
Het belangrijkste van een geslaagde sweet table is een goede voorbereiding. Begin ruim van tevoren met het maken van een planning. Wat wil je gaan maken en wat moet je kopen? Als je zelf aan de bak gaat, zorg er dan voor dat je – in elk geval deels – kiest voor recepten die je goed kunt voorbereiden. Op mijn sweet table stonden daarom onder andere cheesecake (juist lekkerder als-ie een paar dagen eerder is gemaakt), cakepops (“geseald” met chocola ook langer houdbaar) en meringues (makkelijk in grote hoeveelheden te maken.
Maak ruim op tijd een overzicht van wat je wil maken en haal de boodschappen daarvoor op tijd in huis. Bekijk wat je al kan voorbereiden (Decoraties? Stukjes chocola snijden voor in het beslag? Bakvormen alvast bekleden met bakpapier?) en doe dat dan ook al eerder. Scheelt een hoop stress.
2. Maak bordjes – en vergeet de allergeneninformatie niet
Iets dat je ook al prima een tijdje van tevoren kan doen, is bordjes maken. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook heel praktisch. Je gasten weten direct wat iets is – en jij hoeft niet de hele tijd vragen te beantwoorden. Vermeld ook zeker allergenen-informatie. Op mijn feestje was destijds alleen iemand die lactose moest mijden, maar denk ook aan de aanwezigheid van ei of noten. En wees ook aardig voor veganisten, als die komen. Er zijn genoeg lekkere vegan recepten. Een van mijn ultieme favorieten: deze fudgy chocoladetaart van Merel.
3. Zorg voor voldoende variatie
Ik ben dol op alles met citroen-, karamel- of chocoladesmaak, maar niet iedereen deelt deze liefde(s) – onbegrijpelijk maar waar. Zorg er dus voor dat er voldoende variatie is op je sweet table in smaken, maar ook in structuren en vormen. Maak niet alleen maar cakejes, koekjes of taarten, maar zorg voor een vrolijk, afwisselend geheel.
Ik koos trouwens bewust voor een échte sweet table met alleen maar (ongezonde) zoetigheid. Je kunt natuurlijk altijd ook prikkertjes met fruit maken om het wat gezonder te maken. Of ga voor iets dat meer een hapjesbuffet is, met (ook) hartige dingen en/of snackgroenten.
4. Maak het jezelf niet te moeilijk
Niemand zegt dat je zelf uren in de keuken moet staan voor een geslaagde sweet table. Dingen kopen (en eventueel zelf aanpassen) kan ook. Denk bijvoorbeeld aan simpele koekjes als (mini-)jodekoeken, spritsen of lange vingers die je dipt in chocola (en dan in bijvoorbeeld discodip of geboortemuisjes). Zelf zette ik ook gewoon een bakje echt snoep neer. Zou ik nu met corona trouwens ivm hygiëne even niet doen, maar hopelijk kan het ooit weer, haha.
Ik besloot trouwens om voor de drankjes ook zelfbediening aan te houden. Dat ging heel erg goed, tot mijn moeder besloot om mensen toch even te helpen aan een eerste drankje. Als het systeem eenmaal verpest is, is herstel lastig, zo bleek, maar ach. het was in elk geval gezellig!
5. Vergeet de praktische zaken niet
Iets waar ik in mijn planning rekening mee hield, was dat ik vooral zoetigheden maakte waar je geen bordjes of bestek voor nodig had. Alleen de cheesecake vormde een uitzondering (want cheesecake – je weet zelf). Verder was alles op mijn sweet table gewoon in portievorm. Een stapel servetjes erbij, en je gasten hebben alles wat ze nodig hebben. De cheesecake sneed ik trouwens wel al vooraf in stukjes – gewoon weer tegen elkaar aanschuiven voor de houdbaarheid.
Over houdbaarheid gesproken: tijdens een hittegolf wil je geen dingen met chocola of slagroom op je sweet table hebben staan. Denk ook na over waar je dingen op gaat zetten. Heb je zelf voldoende schalen, borden of standaards? Misschien kun je wel wat dingen lenen van anderen. Je hoeft trouwens niet per se enorme schalen te hebben waar alles op staat, maar kunt er ook voor kiezen om sommige dingen bij te vullen. Scheelt ook weer voor de houdbaarheid.
17 augustus 2020 om 09:47
Wat ziet dat er gaaf uit! Superleuk idee voor tijdens een housewarming. En inderdaad belangrijk om voor mensen met allergieën een lijstje met ingrediënten te maken. is voor zowel de maker als de eter handig trouwens. De eter kan met een gerust hart eten en jij als maker hoeft niet steeds vragen te beantwoorden;).
17 augustus 2020 om 10:00
Haha! Die Sproet! Geweldig! Ik ben meer van hartig (ik droom nu ook van een tafel voor bitterballen enzo) maar het ziet er wel heel erg leuk uit! Enne… grinnik; je moeder was de rest van het feestje serveerster?
17 augustus 2020 om 10:05
Een tafel vol bitterballen? Waar en wanneer? IK BEN ER!
Ja, mijn moeder en ikzelf dus ook nog uiteindelijk…
18 augustus 2020 om 08:50
Ik kende dit fenomeen helemaal niet. Begrijp ik goed dat het een tafel is waarop je allerlei lekkere dingen uitstalt?
19 augustus 2020 om 11:33
Door dit te zien heb ik nu immense zin in cheesecake en brownies (of nog beter een combi van de twee!) ?? Fijn idee trouwens. Aangezien ik ook meer een dessertjesmens ben zou ik ook eerder zoiets organiseren. Misschien een ideetje voor als er ooit een babyborrel van komt!
20 augustus 2020 om 16:06
Oh dit ziet er overheerlijk uit! 🙂
Ik heb nu ontzettende trek in Cheesecake…
22 augustus 2020 om 10:56
Wat gaaf! Krijg gelijk zin om er zelf ook een te maken. 🙂
23 augustus 2020 om 10:42
Oh ziet er zo leuk uit, vooral met die lolly’s! Ik vind dit soort dingen echt zo leuk, toen ik mijn verjaardag vierde was mijn favoriete onderdeel ook om van die borrelplantjes te maken waar alles over elkaar heen lag en zo. Slim om bordjes neer te zeggen 🙂