Wat eten we vandaag? Mijn favoriete recepten #1

| 3 reacties

Sinds ik op mezelf woon, ben ik een stuk bewuster met voeding bezig. Ik eet veel meer fruit, gebruik aanzienlijk minder zout en probeer ook mijn avondmaaltijden gezonder te maken. Daarnaast doe ik mijn best om minder vlees te eten. Mijn vriend en ik proberen regelmatig nieuwe recepten uit, waarvan een aantal echte blijvertjes zijn geworden. Dit zijn onze favoriete recepten van dit moment.

Ovenschotel met spruitjes en zoete aardappel

Dit recept eten we in de winter meerdere keren per maand: Lidl’s ovenschotel van zoete aardappel en spruitjes. De knolselderij is best lekker voor de variatie maar voegt wat ons betreft niet heel veel toe, en omdat 200 gram zo onhandig weinig is, laten we die meestal weg. Verder gebruiken we voor het yoghurtsausje veel minder olijfolie. Ik maak het altijd in hetzelfde bakje en doe de verhoudingen van ingrediënten op gevoel. Smaakt eigenlijk altijd prima! Ook vinden we 100 gram ham wel genoeg en gebruiken in plaats van sjalotten vaak 1 (rode) ui.

Paddenstoelenrisotto uit de oven

Deze risotto is echt mijn ultieme comfort food. Gezond kun je het niet echt noemen, maar het is zóóó lekker! Hij is superromig en doordat je hem in de oven bereidt, is het veel makkelijker te maken dan een normale risotto. Ook bij dit recept hebben we wat aanpassingen gemaakt: voor 700 ml groentebouillon gebruiken we maar een half blokje, we nemen gewone risottorijst (zonder eekhoorntjesbrood) en doen meestal 50/50 witte champignons en normale champignons. Ook hou ik niet van kaas, dus die gaat er niet doorheen, maar voegt mijn vriend zelf toe op zijn bord. Dit recept voor paddenstoelenrisotto met pancetta uit de oven komt uit de Allerhande.

Zoete kipdijfilet met couscous en kaneel

Dit recept hebben we inmiddels zo uitgebreid aangepast dat het bijna niet meer lijkt op het origineel van BBC Good Food, haha. Ik werd enthousiast toen ik ‘cinnamon rubbed salmon’ las, want ik ben dol op kaneel, maar uiteindelijk hebben we dit recept nog nooit met zalm gemaakt. Door de variatietip om kippenborst te gebruiken, besloten we de eerste keer om voor kipdijfilet te gaan. Dat beviel zó goed dat we dat er maar in hebben gehouden. We gebruiken de marinade met de genoemde hoeveelheden ingrediënten voor een klein bakje kipdijfilet, waar vaak 4 of 5 stukjes in zitten. In de ovenschaal vormt de marinade zich tot een saus die weer heel lekker is voor over de couscous. Voor de couscous neem ik voor 2 personen 1,5 tot 2 keer de ingrediënten voor de uit het recept.

De harissa-yoghurt was me veel te spicy, dus die laten we tegenwoordig achterwege. Dit recept heeft wel nog echt groenten nodig, dus wij gaan meestal voor een zak roerbakgroenten of iets als courgette of aubergine.

Gefrituurde bloemkool

Deze Koreaanse gefrituurde bloemkool van Delish is echt superlekker. Als ik alleen al denk aan die saus, begin ik spontaan te kwijlen. In plaats van die veel te lang doorgekookte bloemkool die Nederlanders meestal eten, is deze heerlijk knapperig. Wel iets arbeidsintensiever om te maken, maar het is het zeker waard.

Zalmquiche met worteltjes, lente-ui en dille

Ik hou erg van quiches, maar deze zalmquiche van de Lidl is by far mijn favoriet. De wortel erin wordt heerlijk zoet en de combinatie met de zalm en lente-ui is echt waanzinnig goed. Het is een heel frisse quiche die perfect past bij de lente of de zomer, maar wij vinden hem zo lekker dat we hem het hele jaar door eten. Er staat bij het recept dat dit voor 6 personen is, maar wij komen niet verder dan 3 porties. In plaats van de kaas voeg ik 25 ml extra kookroom toe en ook het zout laten we weg (niet nodig door de zoutige gerookte zalm). Ook een leuk idee: deze quiches als lunchgerecht bij een (paas)brunch eten, eventueel in een muffinvorm gemaakt.

En verder…

Natuurlijk zijn we niet elke dag even creatief. Wat we ook vaak eten, zijn simpele pasta’s (meestal volkoren penne) met groenten en bijvoorbeeld vegetarische balletjes van Vivera. Soms met tomatensaus, soms met room(kaas) en/of pesto (iets minder gezond natuurlijk). Daarnaast zetten we regelmatig de oven aan om groenten te roosteren. Zoete aardappel, courgette, aubergine, rode bieten, bloemkool of broccoli, wortel… Ui en/of knoflook erbij en wat olie eroverheen: heerlijk. We combineren ze vaak met aardappeltjes uit de oven, knoflookchampignons of vis.

Wat zijn jouw aanraders?

3 reacties

  1. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten, omdat ik vaak verval in regelmatig hetzelfde maken, haha. Die ovenrisotto klinkt heel goed, dus die komt op mijn lijstje voor binnenkort.

  2. Klinkt allemaal heel lekker! Vooral de paddenstoelenrisotto uit de oven zou ik eens willen proberen 🙂

  3. Leuk! Ben dol op recepten, vooral de verhalen hoe je er iets voor jezelf van hebt gemaakt. Ik heb zojuist weer een rijtje gerechten gemaakt voor op m’n blog, morgen staan ze erop!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge