Als je net als ik regelmatig een Too Good To Go-box haalt – en dan specifiek de groente- en fruitboxen van de Lidl – dan vind je in je de bekende groene doosjes ongetwijfeld vaak een bosje lente-ui. Hoewel het hier niet altijd lukt om ze allemaal op te krijgen, hebben we inmiddels een hoop recepten met lente-ui erin verzameld. Dus mocht jij je ook regelmatig af te vragen ‘wat kan ik toch maken met lente-ui’, dan zijn hier mijn aanraders.
Waar gebruik je lente-ui voor?
Lente-ui (of bosui, of pijpajuin voor de Vlamingen onder ons) is een langwerpige uisoort. Mocht je je afvragen wat het verschil is tussen lente-ui en bosui: het is gewoon dezelfde plant, alleen wordt lente-ui net iets eerder geoogst. Het smaakt in elk geval allemaal hetzelfde: fris en licht scherp (het witte deel is iets scherper). Dit zijn een aantal van mijn favoriete gerechten en recepten met lente-ui!
Bami of nasi
Of je nou bami, nasi, noodles, eiermie of wat dan ook maakt: wat ringetjes lente-ui zijn in dit soort roerbakgerechten met veel groenten erbij eigenlijk altijd een lekkere toevoeging. Zelf bak ik ‘m daarin eigenlijk nooit mee, omdat ik meer van de wat stevigere bite en scherpere smaak hou. Mochten er kinderen mee eten of heb je je lente-ui liever wat zachter, bak de ringetjes dan gerust wel een minuutje mee op het laatst.
Topping voor soep
Ik heb het al vaker geroepen, maar ik ben dol op soep. Ook hierbij is lente-ui weer je vriend. Ik leerde het als topping voor soep kennen in een wokrestaurant bij die overheerlijke zoetige tomatensoep die ze daar altijd hebben. Maar ook bij dikke soepen van gepureerde groenten is lente-ui echt heel lekker. Bijvoorbeeld bij de pompoen-paprikasoep die je hierboven ziet, of de courgette-zoete aardappelsoep die hier regelmatig op het menu staat.
Kies je quiche!
Ook in quiches is lente-ui vaak een heel lekker ingrediënt. By far de favoriet in Huize Een of andere Blog is toch wel de zalm-wortelquiche van de Lidl – in dit artikel vertel ik hoe wij die hebben aangepast naar onze smaak.
Als topping op (oven)groenten
Oh jongens, ik hou zo van groenten uit de oven. Laatst deelde ik al mijn recept voor een geweldige combinatie van gekruide aardappelpartjes, een berg groenten en feta – en ook daar strooien we graag wat verse lente-ui op als topping. Echt een aanrader!
Gevulde zoete aardappels
Ook bij deze gevulde zoete aardappels is lente-ui heel lekker. Wederom gecombineerd met feta, want dat is ook gewoon best een gouden combinatie: zoutige zuivel met het frisse van de lente-ui.
Ook als we hasselback potatoes maken snijden we er graag een lente-uitje bij als topping – maar eigenlijk eten we die vooral heel vaak in combinatie met bovenstaand gerecht.
Zelf loempia’s maken
En we sluiten weer af met een gerecht uit de oriëntaalse keuken: loempia’s! In mijn zelfgemaakte veganistische kleine ovenloempia’s hoort natuurlijk ook lente-ui. En ik beloof je: zelf loempiaatjes maken is gewoon heel leuk om te doen en ook helemaal niet moeilijk.
Bonustip: kweek je eigen lente-ui!
Wist je dat je van een heel klein stukje lente-ui gewoon weer een hele lente-ui kunt maken? Leuk experimentje (zeker ook met kinderen): zet in een glas met wat water het onderste stukje van de lente-ui (een centimeter of drie van de onderkant inclusief de wortels is voldoende). Op een zonnige plek en met regelmatig het water verversen zal dit kleine stukje dan weer uitgroeien tot een volledige lente-ui. Ik moet zeggen dat ik vond dat-ie wel wat minder smaak en bite had uiteindelijk, maar dit is sowieso té leuk om niet eens te proberen.
Waarvoor gebruik jij lente-ui het liefst?
16 augustus 2021 om 10:57
Dankjewel voor de lekkere tips!
Dat geeft weer leuke ideeën.
16 augustus 2021 om 11:21
Oe die ovengroente zien er lekker uit en dan vooral die aardappels nomnom. Helaas zonder lente uit mijn laatste ervaringen waren wat minder.
16 augustus 2021 om 11:52
Wat een leuke tips. Wij snijden lente-ui altijd gewoon op en doen het door pasta of nasi 🙂
16 augustus 2021 om 12:45
Wat een leuke blog! Ik koop eigenlijk alleen lente-ui als het in een recept staat, en ik verder geen idee had waar ik het nog meer in kon gebruiken. Bedankt voor de tips dus!
Giovanna Jansen postte onlangs…7 dingen om deze week te doen #11
17 augustus 2021 om 09:23
Ik gebruik ze eigenlijk zelden tot nooit, maar ik zie dat ze voor veel geschikt zijn zeg! dus je hebt me nu wel geïnspireerd.
17 augustus 2021 om 12:26
Op een boterham filet. Door de Mexicaan. Als garnering voor van alles en nog wat en soms zelfs om zo even te peuzelen.
Her-gegroeide lente ui smaakt inderdaad minder intenst dan de oorspronkelijke ui.
17 augustus 2021 om 21:53
Lekker! Dat zat ook eens in mijn TGTG-pakket en ik heb het toen gewoon als ajuin gebruikt haha. Was niet echt de bedoeling, maar goed, het smaakte 😀
Lesley postte onlangs…Gezien #14
18 augustus 2021 om 22:05
Nomnomnom. Wat een lekkere recepten! Ik heb niet zo vaak lenteui in huis maar zodra ik het heb, gooi ik het ook overal op en in. Eigenlijk kan het overal bij.
1 september 2021 om 23:32
Haha herkenbaar, ik haal toevallig morgen weer een Too Good To Go box op, ben benieuwd of de bekende lenteui er inderdaad weer inzit. Goede tips in ieder geval, ik ga het onthouden voor een ander. Vaak geef ik deze namelijk weg, het is verreweg mijn favoriete groente 🙂
Dionne postte onlangs…Recensie: De bedrogene – Kiera Cass