Koolrabi is zo’n groente die ik vroeger vies vond. Waarschijnlijk had dat iets te maken met de manier waarop ik het op mijn bord kreeg: net wat lang gekookt en in een dikke laag groentesaus uit een pakje. Too Good To Go zorgde ervoor dat de groente weer op mijn pad kwam. Twee keer zelfs. De eerste keer gingen ze los in de oven (resultaat: oké), en de tweede keer verwerkte ik de koolrabi in een vegetarische ovenschotel. Een schot in de roos, zo bleek! Zo wil ik koolrabi nog wel vaker eten.
Vegetarische ovenschotel met koolrabi, wortel en vegetarisch gehakt
Ingrediënten
- 700 gram aardappelschijfjes
- 2 koolrabi’s
- ca. 400 gram wortels
- een pakje vegetarisch (kruim)gehakt (200 gram)
- 2 gele uien
- 250 ml kookroom (light)
- (verse) groene kruiden: munt, basilicum, bieslook, tijm, oregano
- geraspte kaas naar smaak
Bereiding
- Snij de bovenkant en onderkant van de koolrabi’s af en schil ze. Snijd ze dan in stukjes. Ook de wortels schil je en die snijd je in plakken. Kook deze groenten 12 minuten voor.
- Snipper de uien en bak ze samen met het gehakt een paar minuten in een koekenpan.
- Als de groenten voorgekookt zijn, giet je ze af en meng je ze samen met de groene kruiden door het gehakt-ui-mengsel.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
- Hier verdeel je daarna het mengsel van groenten, vega-gehakt, uien en kruiden over. Hierop leg je vervolgens de rest van de aardappelschijfjes.
- Schenk de kookroom over het mengsel en rasp er daarna wat kaas overheen.
- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat dit zo’n 30-35 minuten garen, tot de kaas een mooie kleur heeft.
Dit recept is voldoende voor drie normale eters of vier kleine eters. Wij aten de ene dag iets meer dan de helft op, en aten bij het restje de volgende dag nog wat verse sperzieboontjes.
6 augustus 2020 om 08:58
Over het algemeen smaakt alles beter als je het in een ovenschotel mikt;). Koolrabi staat hier nooit op het menu, simpelweg omdat ik het als kind ook nooit at, vermoed ik.
6 augustus 2020 om 22:13
Ik heb nog nooit koolrabi op… mijn verkering zegt net dat-ie het wel lust maar niet bijzonder vindt. Misschien wagen we een keer een poging.
7 augustus 2020 om 09:32
Oh, dit kan ik ook wel! Dankjewel voor het recept. Dit ga ik zeker proberen.
7 augustus 2020 om 11:50
Ziet er goed uit!
8 augustus 2020 om 11:11
Een van de weinige keren dat ik bij mijn vorige werkgever warm at was wanneer ze koolrabi hadden. De kok daar kon dat zo heerlijk klaarmaken.
Thuis heb ik mij er nog nooit aan gewaagd..
21 september 2021 om 19:42
Jou recept net gemaakt met alle groentjes en kruiden uit eigen tuin, het was super lekker?