Ik hou niet van de winter, maar ik ben wel dol op de feestdagen. En ja, ik geef het toe: dat heeft naast gezelligheid vooral ook te maken met het eten dat erbij komt kijken. Zeker het Sinterklaas-snoepgoed vind ik heerlijk. Kruidnoten, kikkers en muizen, chocoladeletters, brokkenspeculaas, schuimpjes: ik smul ervan. Vorig jaar maakte ik al heerlijke crunchy karamel-kruidnotenbites, en ook dit jaar bedacht ik weer een bijzonder geslaagd Sinterklaas-recept: speculaas-tiramisu met chocoladekruidnoten! Dit recept is heel makkelijk te maken (ook met of door kinderen) en het resultaat is superleuk. Zo wordt het heerlijk avondje nóg lekkerder…
Wat heb je nodig?
- een pak speculaasjes (450 gram)
- 500 gram mascarpone
- 500 milliliter slagroom
- 4 zakjes vanillesuiker
- 2 zakjes klopfix
- 100 milliliter sterke koffie (zelf mengde ik 3 schepjes oploskoffie met 100 ml gekookt water)
- 300 gram chocoladekruidnoten (wat overblijft, eet je uiteraard op)
- cacao om de tiramisu mee te bestrooien
- een grote ovenschaal
Hoe maak je de speculaas-tiramisu?
Klop de slagroom op met de vanillesuiker en klopfix. In een andere kom roer je de mascarpone even door. Als het een soepele crème is geworden, voeg je de opgeklopte slagroom toe en meng je het nog even kort, tot je een egale massa hebt. Dan is je mascarponemengsel klaar!
Vervolgens verdeel je de speculaasjes over de bodem van een grote ovenschaal. In die van mij pasten exact vier rijen van vier speculaasjes. Daar wordt een perfectionist blij van! Het is wel de moeite waard om even te puzzelen wat bij jou de beste optie is qua richting, want hoe minder speculaasjes je hoeft te breken, hoe makkelijker het uiteindelijk is om mooie stukjes te snijden.
Over de speculaasjes giet je de helft van de koffie. Zorg ervoor dat je het goed verdeelt over alle koekjes. Daarna mag er een laag van het mascarponemengsel op, gevolgd door nog een laag speculaasjes die je weer besprenkelt met de rest van de koffie. Daarna doe je de laatste helft van het mascarponemengsel erop en zeef je er wat cacao overheen. Tot slot decoreer je de speculaas-tiramisu met chocoladekruidnoten. Daarna mag hij een aantal uur in de koelkast om op te stijven.
Het resultaat is een heerlijke variant op tiramisu. Het is een heerlijk nagerecht op Pakjesavond – of eet het gewoon het hele jaar door op een willekeurig ander moment van de dag. Je kunt (chocolade)kruidnoten tenslotte toch het halve jaar inslaan…
Ga jij deze speculaas-tiramisu met chocoladekruidnoten maken?
8 november 2016 om 11:01
Mmm.. Dat ziet er lekker uit Audrey! Klinkt als een leuke uitdaging voor mij om hier een vegan variant op te bedenken! ^^
Charelle postte onlangs…HSP | In 3 stappen afstemmen en vertrouwen op je intuïtie
8 november 2016 om 11:45
Nou, inderdaad! Ben benieuwd wat je als alternatief voor de zo typische mascarponesmaak kunt verzinnen 🙂 Laat je het weten als jouw recept klaar is?
10 november 2016 om 21:41
Kan je dit niet gewoon per kilo gaan verkopen, bijv. voor mij? 🙂
marjolein postte onlangs…Verkiezings-moe
11 november 2016 om 13:54
Oh oh oh oh oh oh, wat lijkt me dat lekker! Denk dat ik ‘m zelf ook eens ga maken. Bedankt voor het recept, ik ga het bewaren. En met bastognekoeken is ook lekker, i.p.v. speculaas!
Debbie postte onlangs…Wallpaper Wednesday: Black and Gold Christmas
13 november 2016 om 19:42
Love it. Maar echt.