Ik dacht altijd dat lemon curd maken een ingewikkeld en tijdrovend klusje was. Gelukkig bleek er ook een snelle en makkelijke manier te bestaan. Dit is het recept voor lemon curd uit de magnetron – geloof me, dit lukt echt bij iedereen!
Ingrediënten
- 110 gram ongezouten roomboter
- 3 eieren
- 3 citroenen (rasp én sap!)
- 225 gram suiker
Hoe maak je de lemon curd?
- Was de citroenen goed en rasp ze vervolgens (zo fijn mogelijk). Rasp alleen het gele van de schil; het witte is bitter.
- Vervolgens pers je de citroenen uit. Het sap doe je samen met de rasp en de eieren in een kom. Mix dit mengsel even goed (liefst met een handmixer).
- In een andere, hittebestendige kom smelt je de boter in de magnetron. Daarna voeg je de suiker toe en meng je het even met een lepel.
- Daarna doe je het ei-citroenmengsel bij de boter en suiker. Roer het nog even door.
- Dan is het tijd om het in de magnetron te zetten. Het zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren (magnetron op de hoogste stand) voordat je lemon curd klaar is. Roer het tussendoor een aantal keer door met een vork. Je merkt vanzelf dat de massa dikker en egaler wordt. Als-ie er ongeveer uitziet als appelmoes, is je lemon curd klaar.
Doe de lemon curd daarna in schone glazen potjes en zet ze in de koelkast. Ik kon met deze hoeveelheid lemon curd een klein en een wat groter potje vullen. Tip: zet de potjes op de kop, zodat ze vacuüm trekken. Als je ze in de koelkast bewaart, is je lemon curd dan een paar weken houdbaar.
Deze lemon curd uit de magnetron blijft qua substantie wel iets dunner en minder stevig dan de “echte”, maar smaakt net zo lekker. Ik vind het vooral heerlijk op scones, maar je kunt het ook op gewone cake smeren of het bijvoorbeeld als vulling in taart of muffins gebruiken. Enjoy!
7 april 2015 om 23:55
Omg dat ziet er lekker uit Audrey! En als ik het zo lees krijg ik er aardig vertrouwen in dat zelfs ik dit moet kunnen produceren, haha. Gauw eens proberen denk ik!
Btw, je bent niet toevallig een held in het maken van riestevlaoj?
Falco Renierkens postte onlangs…Pasen 2015
8 april 2015 om 07:54
Nee, helaas, met vlaai bakken heb ik zelf nog geen ervaring. Ik heb wel uitgebreide ervaring met het eten ervan, haha! 😉
8 april 2015 om 22:34
Haha mocht ik je ooit ontmoeten dan staat dat in ieder geval op de planning 😉
Falco Renierkens postte onlangs…Als ik een vogel was
Pingback: Recept: Citroentiramisu met lemon curd
29 april 2015 om 12:24
leuk !
18 november 2024 om 14:35
Ook een tip:
Ik doe een potje lemoncurd in de vriezer en haal er daarna uit wat ik nodig heb. Blijft heel lang goed.