Sinds kort ben ik smoorverliefd op sloffengebak. Ik had de term al eens voorbij horen komen in Heel Holland Bakt, en toen kwam ik erachter dat deze heerlijke aardbei-gebakjes van de Hema ook kleine slofjes waren. Toen was het een uitgemaakte zaak: perfect sloffengebak maken zou mijn nieuwste bakmissie worden. Mijn eerste sloffen waren gelukkig direct een groot succes. In deze blogpost vertel ik je alles over deze heerlijke gebaksoort. En ik deel het recept (en mijn tips & tricks) om deze heerlijke karamelslof zelf te maken.
Waarom sloffengebak zo lekker is
Hét sloffengebak bestaat niet. Je kunt namelijk eindeloos variëren met dit type gebak! Of je nou van aardbeien houdt (wie niet?), van ander fruit, karamel, mokka of monchoutaart: vanuit de basis kun je echt alle kanten op.
Sloffengebak: de basis (sloffenbodem bakken)
Sloffengebak bestaat uit een stevige, koekachtige bodem waarop amandelspijs zit. Dat wordt meegebakken in de oven. Een gebakken sloffenbodem kun je makkelijk enkele dagen luchtdicht bewaren of zelfs invriezen. Dat maakt het ook heel handig en makkelijk. Ik gebruik altijd het recept van Rutger Bakt voor mijn sloffenbodems.
Bovenop je sloffenbodem komt een topping die je zelf kunt kiezen. Er zijn heel veel variatierecepten te vinden. Hier zul je er de komende tijd ook zeker nog een aantal vinden!
Help! Ik lust/mag geen amandelen!
Geen nood! Ook dan kun je gewoon sloffen bakken. Zelf hou ik niet echt van amandelspijs, maar meegebakken had het een volledig andere smaak. Heel lekker! Als er een notenallergie in het spel is, kun je de spijs óf helemaal weglaten, óf het vervangen door banketbakkersroom.
Zelf amandelspijs maken
Je kunt amandelspijs natuurlijk gewoon kopen, maar zelf maken is altijd leuker. Het blijkt namelijk echt súpermakkelijk te zijn. Gewoon amandelmeel en suiker mengen met een (half) eitje erbij en you’re ready to go. Ook de amandelspijs kun je heel goed voorbereiden. Die wordt namelijk alleen maar lekker van een paar dagen rusten in de koelkast.
Hoe maak je zelf sloffengebak?
Wat heb je nodig om zelf sloffen te bakken?
Sloffen bak je met behulp van een sloffenring (verstelbare bakring), kookringen of de rand van een springvorm. De meeste recepten zijn voor twee sloffen (24 x 9 cm), maar kun je ook bakken met behulp van een springvorm van 24 cm. Je gebruikt dan niet de bodem, maar alleen de rand. Ook krijg je dan één grote ronde sloffentaart in plaats van twee langwerpige sloffen.
Welke sloffenring kan ik het beste kopen?
Ik heb zelf deze sloffenring van Patisse. Die is 13 cm breed en in lengte verstelbaar van 27 tot 40 cm. Dat is dus wat groter dan de standaard sloffenmaat van 24 x 9 cm, maar dat maakte voor de koekbodem en spijs niet uit. Wel kun je eventueel de hoeveelheden van de topping(s) wat vergroten.
Het is het handigst om twee sloffenringen te hebben, zodat ze tegelijk in de oven kunnen. Heb je maar één sloffenvorm, dan kun je ze achter elkaar bakken. Het is namelijk wel echt nodig dat je ze met een ring eromheen bakt.
Recept: zelf een heerlijke karamelslof maken
Ik ben dol op karamel, en dus moest ik dit recept voor karamelsloffen van Rutger Bakt wel uitproberen. Ik maakte een paar aanpassingen en leerde een paar belangrijke lessen, dus die deel ik graag per onderdeel met je.
Sloffenbodem maken
Voor de bodem en het amandelspijs gebruikte ik exact het recept van Rutger, op de grootte van de sloffenvormen na dan. Goedgekeurd!
Smeuïge karamel/dulce de leche
Voor dit laagje (dat smaakt als Twix-vulling, mmm!) gebruikte ik het dulce de leche-recept van mijn caramel shortbread. Dat houdt in: 60 gram boter (of margarine) smelten in een pannetje, al roerend 60 gram donkerbruine basterdsuiker toevoegen, een blikje (397 gram) gecondenseerde melk toevoegen en de boel dan al doorroerend met een garde zo’n 10 minuten laten pruttelen. Deze variant van dulce de leche wordt wel vrij snel hard, dus gebruik ‘m direct.
Karamelroom maken
Oh, die karamelroom van Rutger. Ge-ni-fokking-aal. Je moet ‘m een nachtje in de koelkast laten staan voor je ‘m opklopt en hij rook zo heerlijk dat ik ongeveer elk uur ben gaan snuffelen. Opgeklopt is het echt een heerlijke topping.
In het recept staat op zich vrij duidelijk beschreven wat je moet doen. Toch ging het bij mij de eerste keer niet zo goed… Dat had ermee te maken dat ik even niet goed had gelezen dat de karamel in een hoge pan moest worden gemaakt. Je moet hier namelijk warme slagroom aan toevoegen, en dat pruttelt en spat.
Je raadt het al: mijn karamel zat in een klein steelpannetje. Ik voegde alle room in één keer toe en toen ontstond er een soort karamelfontein die over mijn hele fornuis ging. Oeps. Lesson learned: de karamel dus rustig roerend toevoegen en niet allemaal in één keer in de pan pleuren.
Topping voor karamelslof
Als topping besloot ik wat blokjes fudge en pure chocola in kleine blokjes te snijden. Dat ziet er niet alleen vrolijk uit, maar is ook nog eens superlekker. Zoals die Venz-karamelhagelslag van vroeger (of bestaat-ie nog?). Mmm.
Heb jij wel eens sloffengebak gemaakt?
6 juni 2019 om 09:08
Dat ziet er echt heel erg lekker uit! Ik ben helaas geen keukenprinses, dus ik doe ’t met gekocht gebak, maar stiekem geniet ik altijd meer van gebak dat bijvoorbeeld een vriendin zelf heeft gemaakt.
6 juni 2019 om 09:21
Dit klinkt meer dan fantastisch! Ik ben gek op sloffendeeg, vooral in combinatie met gele room en aardbeien!
6 juni 2019 om 18:11
Ik dacht net dat ik wel voldoende had gegeten voor deze dag, en nu zit ik weer te kwijlen..
7 juni 2019 om 13:40
Ik heb meteen een sloffenring besteld ;p Dus dit weekend een slof proberen te bakken 🙂
8 juni 2019 om 13:43
Oh god, ik krijg hier dus zo’n honger van he. Ziet er echt overheerlijk uit dit!
8 juni 2019 om 14:09
Nee, nog nooit gedaan. Maar wie weet? Krijg hier wel zin om te bakken van!
8 juni 2019 om 18:40
Voor mij een onbekende term (ligt er aan dat ik Belgisch ben :p), maar ziet er wel heerlijk uit
8 juni 2019 om 19:17
Stel je een koekbodem voor met een soort frangipane-vulling als basis, en daar dan de topping op!
10 juni 2019 om 09:30
Goh, die moet ik ook maar eens proberen geloof ik. Ziet er lekker uit.
12 juni 2019 om 11:27
Ik vind de naam zo grappig. Ik had er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan maar het lijken inderdaad wel sloffen : )