Review Bosch MUM54230 keukenmachine (goedkoper alternatief voor KitchenAid)

| 8 reacties

Elke hobbybakker heeft er een of droomt ervan: een mooie keukenmachine. Als je weer eens 10 minuten met je handmixer eieren op staat te kloppen bijvoorbeeld is het ideaal om een keukenmachine aan het werk te zitten. Stiekem kwijl je waarschijnlijk bij elke KitchenAid die je tegenkomt. Er is alleen een groot minpunt: die is kneiterduur. En in mijn zoektocht naar de beste keukenmachine kwam ik nog een paar andere nadelen tegen…

Intussen staat de Bosch MUM54230 keukenmachine al ruim een half jaar op mijn aanrecht te prijken. Waarom koos ik voor deze keukenmachine? En belangrijker: hoe bevalt-ie nu? Ik vertel je alles in deze review van de Bosch MUM54230.

Review Bosch MUM54230 keukenmachine, goedkoper alternatief voor KitchenAid, beste keukenmachine voor thuisbakkers

Waarom een keukenmachine?

Waarom ik zo graag een keukenmachine wilde? Nou, eigenlijk was het bittere noodzaak toen ik op mezelf ging wonen. Als ik een koekjesbodem maak (bijvoorbeeld voor deze no bake citroencheesecake), dan maal ik de koekjes altijd fijn in een keukenmachine. Mijn moeder heeft een foodprocessor die ik daarvoor altijd gebruikte, maar voor een succesvol leven als volwassene had ik natuurlijk een eigen nodig.

Tja, en dan kun je ervoor kiezen om een basic machientje te kopen waarmee je dingen kunt malen, maar je kunt ook gewoon all the way gaan. Want op sommige momenten is een staande mixer gewoon superhandig.

Zoektocht naar een betaalbare keukenmachine

Ik heb in mijn zoektocht naar een betaalbare keukenmachine heel wat afgegoogeld. Om jullie al die moeite te besparen, deel ik mijn belangrijkste bevindingen. Ik was op zoek naar een keukenmachine waarmee ik goed zou kunnen mixen, kloppen en kneden, maar waarmee ik ook koekjes zou kunnen fijnmalen. Kwaliteit vond ik ook belangrijk: ik wilde zeker geen flutding van een paar tientjes waar ik niet echt blij mee zou zijn. Hij mocht dus best een paar honderd euro kosten, als ik maar zeker zou weten dat de prijs-kwaliteit-verhouding goed zou zijn.

Ik vond al vrij snel een aantal interessante merken. Naast de alom bekende KitchenAid is ook Kenwood een groot merk, maar ook Bosch is lekker bezig. Daarnaast stuitte ik nog op modellen van Philips, Magimix en Moulinex.

Keukenmachine, keukenmixer of foodprocessor?

Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken is waarvoor je je keukenmachine vooral wil gebruiken. De term keukenmachine wordt eigenlijk gebruikt voor twee verschillende apparaten: de staande keukenmixer en de foodprocessor. Het verschil tussen die twee? Dat zit vooral in hun kernkwaliteit. De keukenmixer is vooral goed in kloppen, kneden en mixen en de foodprocessor is juist gemaakt voor hakken, snijden, raspen en pureren. Daarnaast is de kom van een foodprocessor vaak wat kleiner.

Dit betekent niet dat je met de gemiddelde keukenmachine niet kunt hakken, snijden en raspen (mits de juiste accessoires erbij zitten) of dat je met een foodprocessor nooit kan mixen. Ze zijn er gewoon nét even wat minder handig voor. Ik koos dus met volle overtuiging voor een staande keukenmixer, met de voorwaarde dat er genoeg accessoires bij zouden zitten om ook te kunnen raspen, snijden en malen.

Goedkoper alternatief voor KitchenAid (+ de nadelen van een KitchenAid)

Oké, dat er aan de KitchenAid een nogal fiks prijskaartje hangt, dat is bekend. Daar staat dan weer tegenover dat-ie qua design natuurlijk prachtig is én je kunt hem in diverse mooie kleuren krijgen. Wat ik echter vrij schokkend vond, is dat er bij de basisversie (568 euro) niet meer opzetstukken zaten dan een ballonmixer, platte menghaak en deeghaak.

Andere opzetstukken voor je KitchenAid kun je er los bij kopen, maar die zijn echt behoorlijk aan de prijs. Wil je er bijvoorbeeld een foodprocessor-opzetstuk (nodig om te snijden, hakken en raspen) bij kopen, dan mag je nog eens ruim 150 euro aftikken. Eh, dat gaan we dus even mooi niet doen. Toen ik hierachter kwam, was de KitchenAid voor mij definitief afgeschreven.

Welke Bosch keukenmachine is de beste koop?

De prijs-kwaliteit-verhouding van een Kenwood is al wat beter dan die van KitchenAid, maar uiteindelijk koos ik voor een Bosch keukenmachine. Van dit merk kun je namelijk een supercomplete keukenmachine kopen voor slechts 200-250 euro.

Als je zoekt naar een Bosch MUM keukenmachine raak je misschien wel wat overweldigd. Er zijn meer dan 30 modellen te vinden, maar wat zijn nou de verschillen tussen de verschillende keukenmachines van Bosch? Ik vond zelf dit artikel superhandig. Het team van Plezier in de keuken legt je namelijk precies uit dat er eigenlijk maar een paar verschillen zijn in alle versies: het vermogen, de grootte van de mengkom en de accessoires die erbij zitten.

Met deze vergelijking kom je al heel snel uit bij de Bosch MUM54230 Styline: een middenmaat qua vermogen met de grootste mengkom (3,9 liter) met heel veel accessoires voor een mooie prijs. Naast een ballonmixer, platte menghaak en deeghaak zit er een foodprocessoropzetstuk met drie snij- en raspschijven bij. Deze zitten allemaal in een handige opbergtas. Daarnaast krijg je er dan ook nog gratis een citruspers en een blender bij. Winning!

Review Bosch MUM54230 keukenmachine, goedkoper alternatief voor KitchenAid, beste keukenmachine voor thuisbakkers

Mijn ervaring met de Bosch MUM54230 keukenmachine

En dan nu de grote vraag: hoe bevalt de Bosch MUM54230 keukenmachine in het dagelijkse leven? Het antwoord is simpel: heel goed! De keukenmachine is makkelijk in gebruik – je hebt snel door hoe alles werkt en de handleiding is erg duidelijk – en ook schoon te maken zonder al te veel moeite. Als ik eieren moet opkloppen voor meringue of een biscuit, is het echt heerlijk om hem gewoon lekker tien minuten aan het werk te zetten, terwijl ik zelf alvast wat anders doe.

Ook gebruik ik ‘m regelmatig om deeg te kneden voor koekjes of appeltaart. Ik moet toegeven dat ik hiervoor ook vaak gewoon mijn handen gebruik. Ook als ik gewoon even snel wat moet mixen (zoals cheesecake) pak ik trouwens meestal gewoon mijn handmixer erbij. Maar als je meerdere baksels tegelijk maakt of nog een kilo appels moet schillen, dan is het echt superfijn.

Koekjes fijnmalen gaat ook prima met deze Bosch keukenmachine, net als sinaasappels persen. De blender heb ik nog niet uitgeprobeerd. Het enige dat me een beetje tegenviel, was het maken van botercrème. De boter bleef namelijk steeds aan de zijkanten van de kom plakken. Irritant! Toen ik echter even googelde, kwam ik er via een forum achter dat dit een algemeen probleem is, welke keukenmixer je ook hebt. De oplossing is om meer botercrème tegelijk te maken en dan een deel in te vriezen – dat kan heel goed.

Dus al met al: helemaal niks te klagen met deze keukenmachine! Ik ben er superblij mee.

Review Bosch MUM54230 keukenmachine, goedkoper alternatief voor KitchenAid, beste keukenmachine voor thuisbakkers

De Bosch MUM54230 is niet meer overal te koop. Een goed alternatief is de Bosch MUM58243. Deze is vrijwel hetzelfde, maar heeft alleen iets meer vermogen en er zit een extra mengkom bij.

Heb jij een keukenmachine of zou je er een willen?

8 reacties

 1. Ik doe nu alles met de stafmixer en bijbehorende hakkom. Dat schiet dus niet op. Wil heel graag een keukenmachine, maar ga pas op zoek wanneer de keuken klaar is. Iets met prioriteiten en zo. En keuzestress.

 2. Hoi Audrey, bedankt voor de uitgebreide review! Met welke accesoire van de bosch keukenmachine verkruimel je de koekjes?

 3. Wat een fijne review! Ik ben een nieuw aanschaf aan het overwegen en dit is een mooie start.

  Ik gebruik zelf mijn blender regelmatig. Wat vind je van deze blender? Hij ziet eruit als van kunststof en ik ben een glazen gewend (bij mijn food processor van Kenwood), maar die is stuk gevallen.

  Voelt het wel stevig aan?

  Groet!

  Suzanne

 4. Ik ben aan het overwegen welke ik wil. Nu heb je hem denk ik al wel vaker gebruikt, werkt hij nog goed en ben je tevreden?

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge