Ik ben nooit echt fan geweest van grote, gefrituurde loempia’s zoals je die bij de Chinees haalt. De kleinere, knapperige Vietnamese loempia’s daarentegen kan ik wél heel erg waarderen. En wat blijkt: zelf loempia’s uit de oven maken is helemaal niet moeilijk, en heel erg lekker. Ik maakte vegan loempia’s met slechts enkele ingrediënten. Hier is het recept!
Vegan loempia’s uit de oven: de ingrediënten
Het mooie aan loempia’s is dat je qua vulling eigenlijk alle kanten op kunt. Je kunt extra veel groente toevoegen, wat mie als je dat lekker vindt, of chilipeper als je van spicy houdt. In dit recept (voldoende voor 8 middelgrote Vietnamese loempia’s) vind je een fijne basis die geschikt is voor het hele gezin.
- filodeeg (ik gebruikte een pakje uit de vriezer met 2 x 8 vierkante vellen)
- 80 gram wortel, in dunne reepjes gesneden (julienne)
- 75 gram vegan kipstukjes (ik ontdekte laatst dat die van de Lidl echt top zijn!)
- een teentje knoflook
- 60 gram taugé
- 2 lente-uitjes (in ringetjes gesneden)
- een beetje ketjap of sojasaus
- zwarte peper en gemberpoeder (of verse gember, als je die hebt liggen)
- zonnebloemolie
- chilisaus om in te dippen
Tip: weeg de kom waarin je de vulling doet van tevoren. Dan kun je ‘m daarna mét vulling nog een keer wegen en berekenen hoeveel gram vulling je per loempia moet gebruiken.
Zelf loempia’s maken: hoe doe je dat?
Begin met het ontdooien van de plakjes filodeeg. Dat duurt namelijk wel even…
Snij dan de kipstukjes wat kleiner en bak ze volgens de verpakking in enkele minuten gaar en knapperig in wat zonnebloemolie. Ik voegde een fijngehakt teentje knoflook toe in de pan voor extra smaak. Voeg de wortelreepjes nog een paar minuten toe, en in de laatste minuut mogen ook de taugé en fijngesneden lente-ui erbij. Voeg dan ook naar smaak wat kruiden toe (ik ging voor gemberpoeder en zwarte peper) en een paar druppeltjes ketjap of sojasaus. Laat de vulling vervolgens even afkoelen.
Vietnamese loempia vouwen
Je kunt je loempia’s op verschillende manieren vouwen. Ik ging voor de envelop-methode. Daarvoor leg je de ontdooide vellen filodeeg klaar. Ik had 16 vierkante velletjes. Je legt er steeds twee op elkaar, en daartussen smeer je een beetje zonnebloemolie. Leg een van de punten voor je, zodat je een soort ruit hebt. Leg de vulling in een langwerpig streepje, iets van het midden af. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte vrijhoudt aan de randen. Vouw dan eerst de punt die bij je ligt naar voren. Daarna vouw je de zijkanten over de vulling heen, en dan kun je gaan rollen.
Leg de loempia’s met de vouw naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze op het laatst nog even wat met olie. Bak ze af in een voorverwarmde oven (200 graden). Dit zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren, maar hou ze goed in de gaten.
Serveer je zelfgemaakte loempia’s uit de oven met wat chilisaus en enjoy!
14 mei 2020 om 08:52
Ik ben ook meer fan van mini loempia’s. Echt lang geleden dat ik dat nog heb gegeten maar zo lekker! Ik ga je receptje opslaan. Zou alleen niet weten waar ik filodeeg vandaan moet halen. Dat heb ik nog nooit gezien bij ons in de supermarkt :p
14 mei 2020 om 09:10
Hier is het te vinden in de vriezer, bij het bladerdeeg!
14 mei 2020 om 08:59
Wow, die zien er minstens net zo goed uit als die van de loempiaverkoper op straat. Ik geloof alleen dat ik vast zou lopen bij het vouwen;).
14 mei 2020 om 10:01
Ooh deze zien er echt goed uit, zeker het proberen waard! Ik ben zelf ook dol op mini loempia’s en het scheelt dat die altijd vegetarisch zijn, haha.
14 mei 2020 om 12:50
Kijk de Kassa van zaterdag even terug, veel vega producten zijn niet gezond. Daarnaast is het veel soja en daar slopen ze de regenwouden voor. Dat terzijde het ziet er heerlijk uit!
14 mei 2020 om 13:01
Koeien eten natuurlijk ook soja…
14 mei 2020 om 16:06
Doet mij meteen denken aan festivals! Ziet er echt heerlijk uit, ik sla dit receptje op om eens uit te proberen!
15 mei 2020 om 09:01
Uit de oven lijkt me ook meteen veel gezonder dan uit de vette frituur. Ze zien er lekker uit zeg!
15 mei 2020 om 10:07
Oooh heerlijk dit! Ik eet zelf zo veel mogelijk vegan. Vroeger was ik dol op loempia’s, maar vaak zijn ze niet vegan. Dit is echt een fijn recept en ook wat gezonder dan wanneer ze in olie zijn gebakken. Dankjewel voor het delen! Dit ga ik zeker eens maken.
15 mei 2020 om 11:22
Oooh wat lekker. Ik eet graag loempia’s en je vergeet al snel dat er niet zo veel moeilijke dingen bij kijken om het zelf te maken. Het kost voornamelijk wat tijd, maar het word dan wel wat bijzonderder dan als je ze koopt. Ik ga dit zeker proberen!
15 mei 2020 om 12:12
Ik ben ook meer fan van deze kleine variant. Wat een goed idee om ze in de oven te maken, veel gezonder dan frituren.
15 mei 2020 om 15:49
Oeeeeh dit lijkt mij heel erg lekker om te eten!
15 mei 2020 om 18:39
Misschien… doe ik hier iets mee… Als ik GV filodeeg kan vinden. Ziet er te lekker uit.
16 mei 2020 om 20:20
Hé! Uit de oven? Dat wist ik niet! Goed idee!
16 mei 2020 om 20:58
Ziet er echt super lekker uit! En uit de over? Wat mega handig ♡
17 mei 2020 om 20:32
OH MY! I love loempia’s! En nog beter als ze vegan zijn!
Ik ga het recept opslaan, want het ziet er heeeeerlijk uit!!
18 mei 2020 om 11:43
Wat een fijn recept! Ik houd ook echt niet van die grote loempia’s bij de Chinees, maar Vietnamese loempia’s vind ik heel lekker. Mijn moeder maakte vroeger vaak loempia’s en als ik eraan terugdenk zijn deze eigenlijk ook altijd vegan geweest. Ik zal eens aan haar vragen wat haar recept is. Maar jouw recept probeer ik binnenkort eens uit!
18 mei 2020 om 14:58
Wat heb jij mooie loempia gemaakt. Het ziet goed. Ik ben ook gek op loempia. Maar nooit zelf gemaakt. Heerlijk recept ziet het uit. In de oven juist heel goed.
20 mei 2020 om 09:04
Het is 9 uur ’s ochtends en ik heb nu trek in loempia’s! Maar echt. Die dingen zijn zo lekker (en kennelijk niet moeilijk). Ik wil dit maken!