Afgelopen maand maakte ik alweer voor de 16e keer een verjaardagstaart voor een van mijn neefjes. Voor Neefje F. mocht ik deze superleuke Koekiemonster-taart maken. Uiteraard deed ik de nodige inspiratie op online, maar ik vond nog nergens een Nederlandstalige stap-voor-stap-uitleg over hoe je zelf een Koekiemonster-taart kunt maken. Die besloot ik dus maar zelf samen te stellen. Kijk je mee?
Wat heb je nodig?
- Als basis voor je taart: een ronde biscuittaart of cake, gebakken in een springvorm van 26 cm
Voor de vulling en topping
- 300 gram boter (of margarine)
- ca. 500-550 gram banketbakkersroom
- 500 ml melk
- 40 gram kristalsuiker
- een zakje (8 gram) vanillesuiker
- 50 gram custardpoeder
- Donkerblauwe voedingskleurstof (vermijd sowieso turquoise/tinten met te veel groen erin)
- Een pak chocolate chip cookies (12 stuks)
- Witte en zwarte fondant
- Een spuitzak
- Een spuitmondje voor gras/haar (multi-opening-tip). Als je dat niet hebt, kun je ook een stervormig spuitmondje gebruiken.
- Voor de pupillen kan een kleine ronde uitsteker handig zijn.
Zelf een Koekiemonster-taart maken
Voorbereidingen
Maak een dag van tevoren de banketbakkersroom. Hiervoor meng je de suikers met de custardpoeder en doe je er een klein scheutje van de melk bij. Meng dit goed met een garde tot een papje zonder klonters. Daarna verwarm je de rest van de melk in een pannetje. De warme melk voeg je beetje bij beetje toe aan het papje, terwijl je elke keer goed roert. Uiteindelijk doe je het hele mengsel weer terug in het pannetje, breng je het weer aan de kook en blijf je heel goed roeren tot je merkt dat het mengsel indikt. Schenk het dan in een schone, lage schaal, dek het af met vershoudfolie (aandrukken om een velletje te voorkomen) en laat het helemaal afkoelen.
Zorg ook dat je al een biscuittaart/cake hebt gebakken. Ik kies zelf altijd voor biscuit (een cake zonder boter), omdat de taart al zwaar genoeg wordt met alle botercrème die erin en erop gaat.
Aan de slag!
Haal de boter en banketbakkersroom ’s ochtends alvast uit de koelkast, zodat ze de tijd hebben om op kamertemperatuur te komen.
Daarna ga je de basistaart horizontaal doorsnijden, zodat je twee ronde plakken hebt die ongeveer even dik zijn. Tip: doe in elke helft op hetzelfde punt een satéprikkertje voor je de bovenste plak eraf haalt. Dan weet je straks precies hoe ze op elkaar horen.
Maak de botercrème door eerst de boter goed romig te kloppen. Voeg dan de banketbakkersroom toe tot je een mooi egaal geheel hebt. Doe ongeveer 175 gram van de botercrème in een apart bakje (bijvoorbeeld de schaal waar je banketbakkersroom eerst in zat – Team Afwas Besparen!). Hier verkruimel je 5-6 van de koekjes doorheen. Let op: als je wil gaan snoepen, hou er dan rekening mee dat je 6 koekjes nodig hebt voor bovenop…
Verdeel de koekjescrème over de onderste laag van je taart en leg de tweede laag er weer bovenop.
Aan de rest van de botercrème ga je nu blauwe kleurstof toevoegen. Beetje bij beetje, tot je de juiste kleur hebt bereikt. Mocht je zien dat je botercrème niet meer mooi egaal is/er blauwe spikkeltjes inkomen, dan betekent het dat hij in de schift zit. Doet niks af aan de smaak, maar ziet er minder mooi uit. Je kunt dit oplossen door de botercrème heel even te verwarmen, bijvoorbeeld in de magnetron of door met een föhn tegen je kom te blazen.
Als de blauwe crème helemaal goed is, kun je hiermee alvast een spuitzak vullen (vergeet het spuitmondje er niet in te doen voor het vullen!). Met de crème die je overhoudt, ga je alvast de zijkanten en bovenkant van de taart dun afsmeren. Dat zorgt ervoor dat gaten tussen de haren straks niet opvallen. Het hoeft dus niet supernetjes.
Voor je de taart gaat opspuiten, moet je eerst alvast de mond maakte. Ik vond het het handigst om hier zwarte fondant voor te gebruiken. Daar kun je niet echt een koekje insteken (wat met zwarte botercrème wel zou kunnen), maar het is wel makkelijker glad te krijgen. Voor de mond rol je een stukje zwarte fondant heel dun uit, waarbij je qua vorm ongeveer een halve cirkel maakt. Let erop dat hij qua formaat mooi gaat passen op de taart! Over de randen van de mond gaat zometeen nog botercrème, dus die hoeven niet perfect te zijn. Het is ook handig om alvast een klein stukje dun uitgerolde zwarte fondant af te snijden voor de pupillen van de ogen straks.
Als je mond klaar is, leg je hem voorzichtig op de juiste plek op de taart. Daarna mag je beginnen aan het leukste deel: de haren spuiten! Het leuke aan deze taart is dat je dit eigenlijk niet verkeerd kunt doen. Om een echte Koekiemonster-vacht te krijgen, moet je dit namelijk juist niet te netjes doen. Laat die haren maar lekker alle kanten opgaan. Ik begon rond de mond, maakte toen de bovenkant af en van daaruit ben ik ook de rand van boven naar beneden gaan opspuiten.
Tijd om de ogen voor koekiemonster te maken! Hiervoor maak je twee mooie ronde witte balletjes van fondant. Als het formaat klopt, mogen hier de ronde zwarte pupillen op. Ik zou de ogen de volgende keer zelf denk ik nog ietsje groter maken dan op de foto hieronder, maar voor de eerste keer was ik heel tevreden.
Positioneer de ogen zo dat Koekiemonster zijn kenmerkende schele blik krijgt.
Tot slot kun je de koekjes toevoegen (fondant plakt niet, botercrème wel). Ik vond het leuk om veel kleinere stukjes te gebruiken, omdat dat echt het idee geeft dat Koekiemonster druk aan het eten is. De grotere en kleinere kruimels die er met het breken ontstaan, heb ik ook gewoon rond de mond gestrooid.
En dan is je Koekiemonster-taart helemaal klaar! Mango moest het uiteraard bij een hondenkoekje houden, hoe graag ze ook deze taart had verorberd…
19 mei 2021 om 07:40
Ik zou hier direct m’n tanden in willen zetten. Dit ziet er zó lekker uit. En ik heb helemaal niks met koekiemonster, maar ik bén er wel één. Misschien speelt dat ook mee;).
Naomi postte onlangs…Werken met autisten: een handleiding
19 mei 2021 om 12:11
Die is echt super leuk geworden! Haha dit doet mij zo denken aan mijn jeugd met Sesamstraat. Heel tof! Ik weet niet of ik dit zelf snel zou maken, maar voor een feestje (als het weer mag) is het wel echt een eyecatcher en heel lekker!
Meaghan postte onlangs…Een fulltime baan versus studeren
19 mei 2021 om 15:42
Geweldige taart!
19 mei 2021 om 16:20
Erg leuk. Ik denk dat ik hem wel een keer ga proberen te maken. De laatste tijd maak ik met name de koekies, maar inderdaad (ik las het hierboven al), daarom ken ik ook veel Koekiemonsters. Bedankt in elk geval alvast…
Groet, Diana (@sjaangedaan op Instagram)
Diana postte onlangs…Maak kennis met Gijs Giraf – deel 1
19 mei 2021 om 21:58
Wat geweldig leuk en mooi geworden!
Giovanna Jansen postte onlangs…7 dingen om deze week te doen #9
19 mei 2021 om 22:05
Amai, ik vind die keigoed gelukt! Hier zou dat nogal een fiasco zijn! :p
Tamara postte onlangs…Lekkere cheesecake die gemakkelijk te maken is
20 mei 2021 om 07:37
Oh wauw. Maar deze is een leukerd <3 (en klinkt heel lekker) Ik sla hem op!
20 mei 2021 om 09:54
Hoe leuk ziet die eruit! Ik ben zelf niet zo’n fan van taarten. Ik eet liever droge cake, zonder crème au beurre, slagroom etc. Maar jouw taarten zien er wel altijd supergeslaagd uit haha!
Lesley postte onlangs…Mag ik dat nog voor mezelf bepalen?
20 mei 2021 om 10:02
Thanks! Ja, deze is wel nogal, eh… zwaar. Maar zeker voor kinderverjaardag is het wel vrij episch om helemaal los te gaan. Die snoetjes zaten ook helemaal vol met blauw daarna, haha.
20 mei 2021 om 14:45
Wat een leuk ding! Je kan ze wel op bestelling maken voor een verjaardag.
20 mei 2021 om 20:58
Laat je het weten wanneer je deelnemer wordt van Heel Holland Bakt? Dan ga ik voor de buis zitten. Prachtig weer.
Koffie Digitalix postte onlangs…Kinderachtig
21 mei 2021 om 09:01
Dankjewel! Maarre: HHB gaat het niet worden, hoor…
20 mei 2021 om 22:48
Zo leuk! Goede tips ook! Vergeet het spuitmondje niet voor het vullen. Dat klinkt zo logisch maar dat zou nou echt iets voor mij zijn. 😂
21 mei 2021 om 09:10
Wat een leuke tante ben jij zeg! Wat zal je neefje blij zijn met de taart en met jou : )
22 mei 2021 om 08:31
Wat een enorm tof idee zeg, die haren maken lijkt me het leukst! Oh, ik ken iemand die precies zo naar iets lekkers kan kijken….;-)
bychristiana postte onlangs…Binnenkijken in mijn werkplek met een Fred van Leer vloerkleed
22 mei 2021 om 18:31
Super leuk gedaan!
Zo simpel is dan geluk postte onlangs…De prinses in de keuken
23 mei 2021 om 07:48
Wat heb je dit leuk gedaan! Echt een leuke taart voor een kind z’n verjaardag.
25 mei 2021 om 10:17
Wat een leuke taart! En die laatste foto…. Zo leuk! En herkenbaar. 😉