Recept: XL vegan triple chocolate cookies

| 7 reacties

Eigenlijk bak ik bijna nooit koekjes. Ik denk dat dat komt omdat het aanbod in de supermarkt van lekkere en goedkope koekjes zo enorm is. Dat is bij taart of cakes toch wat lastiger, en daarom maak ik die altijd zelf. Om mijn vaste contract te vieren op mijn werk, besloot ik echter wel zelf koekjes te bakken. Of zeg maar gerust: koeken. De American triple chocolate cookies die ik maakte moesten natuurlijk lekker groot worden, en daarnaast wilde ik ze graag nog net een beetje zacht en chewy hebben. Missie geslaagd! Ik vertel je graag mijn geheimen voor de allerlekkerste giant triple chocolate cookies.Recept giant triple chocolate cookies (vegan cookies), XL triple chocolate cookies, extra grote chocolate chip cookies, American triple chocolate cookies, grote Amerikaanse koeken

Ingrediënten voor 10-12 grote koeken

  • 250 gram plantaardige margarine (bijvoorbeeld de 100% plantaardige van Zaans Meisje)
  • 160 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (dat is 8 gram)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 310 gram bloem
  • 18 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel baking soda (let op: dat is iets anders dan bakpoeder!)
  • een snufje zout
  • 60 gram witte chocola/60 gram melkchocola/60 gram pure chocola – in stukjes gehakt

Recept giant triple chocolate cookies (vegan cookies), XL triple chocolate cookies, extra grote chocolate chip cookies, American triple chocolate cookies, grote Amerikaanse koeken

Vegan triple chocolate cookies

Omdat een van mijn collega’s vegan is, vind ik het altijd leuk om ervoor te zorgen dat er voor haar altijd een vegan optie als ik trakteer. Daarom maakte ik het deeg voor deze koekjes alvast vegan, en deed ik in een paar koekjes alleen stukjes pure chocolade. Er is trouwens ook vegan witte en melkchocolade verkrijgbaar, maar die vind je niet in elke winkel en is wat prijziger. Wel zijn deze koekjes met drie soorten chocola natuurlijk op hun allerlekkerst.Recept giant triple chocolate cookies (vegan cookies), XL triple chocolate cookies, extra grote chocolate chip cookies, American triple chocolate cookies, grote Amerikaanse koeken

Bereiding triple chocolate cookies

Snij de boter in kleine blokjes (of snij er dunne plakjes van) en doe dit samen met de basterdsuiker en vanillesuiker in een kom. Ik mixte dit even door met een handmixer. Dit zorgt ervoor dat de suiker goed wordt opgenomen door de boter. Voeg dan je eetlepel olie toe en meng deze er ook nog even doorheen.

In een aparte kom meng je de bloem, cacaopoeder, baking soda en het zout even heel goed. Let er vooral op dat je baking soda goed klein wordt – daar willen nog wel eens klontjes in zitten.

Voeg het bloemmengsel vervolgens toe aan het boter-suiker-mengsel en kneed dit tot een mooi, soepel deeg. Hou een deel van de chocoladestukjes apart en meng de rest door het deeg. Laat het deeg dan even rusten in de koelkast.

Klaar? Bakken maar!

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Bekleed twee bakplaten met bakpapier en vorm 10 tot 12 koekjes van het deeg. Ik maakte er ronde koekjes van van ongeveer 1,5-2 cm dik. De overgebleven chocoladestukjes verdeel je over de bovenkanten van de koekjes. Druk ze goed aan.

Belangrijk: zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de koekjes blijft op de bakplaat (oftewel: 5 of 6 op de bakplaat en laat ze verspringen ipv ze allemaal op één rij te leggen). De koekjes worden namelijk nog best een aardig stuk groter in de oven.

Als de oven heet is, zet je de bakplaten erin. Ik heb ze zelf 12 minuten gebakken, maar ik raad je aan om de timer in eerste instantie op 8 minuten te zetten en dan vooral te blijven kijken terwijl je steeds een minuutje verder gaat. Sowieso heel satisfying vind ik, naar koekjes in een oven kijken.

Laat de koeken goed afkoelen op de bakplaat (oké, zo’n warme koek proeven is toegestaan, maar hou er rekening mee dat ze nog makkelijk kunnen breken) en enjoy!Recept giant triple chocolate cookies (vegan cookies), XL triple chocolate cookies, extra grote chocolate chip cookies, American triple chocolate cookies, grote Amerikaanse koeken

7 reacties

  1. Dit soort koeken zijn in de supermarkt altijd veel te klein, dus ik kan me voorstellen dat je collega’s heel blij werden van die van jou! Ziet er weer heerlijk uit.

  2. Ze zien er heel ‘echt’ uit was mijn eerste gedachte. Leuk dat deze nog vegan zijn ook.

  3. Gelukkig lees ik dat er bloem in zit. Dat verzacht de pijn. Ze zien er gruwelijk lekker uit.

  4. Weet je dat het pijn doet om ze op mijn scherm te zien en ze niet eens te kunnen ruiken, aanraken of te proeven? Lucky collega’s hoor.

  5. Raar maar waar: ik houd niet van chocolade (in cake, vla, koekjes of wat dan ook). Maar ik heb een dochter die hier heel blij van wordt!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge