Vorig jaar stond er bij onze Paasbrunch iets heel leuks – én lekkers! – op tafel: een breekbrood in de vorm van een schaap! Dit jaar gaat het ‘m niet worden, maar ik verheug me er erg op om volgend jaar de koppies van onze kinderen – dan ruim een jaar – te zien als dit brood op tafel komt met Pasen. Hoewel brooddeeg maken altijd wat tijd kost, is dit schapen-breekbrood helemaal niet moeilijk om te maken. Dus als je er de tijd voor hebt en je Paastafel extra feestelijk wil maken, is dit een absoluut een aanrader.
Ingrediënten schapen-breekbrood
- 400 gram normale bloem (tarwebloem of patentbloem)
- 100 gram volkoren bloem
- 7 gram (1 zakje) instant gist
- 1 eetlepel suiker
- 8 gram zout
- 25 gram boter of margarine
- 330 ml halfvolle melk
- minimaal 2 gewelde rozijnen (of noten) als ogen, en meer als je van een deel van het brood ook krentenbolletjes wil maken
Deeg voor breekbrood maken
Meng beide soorten bloem/meel met de gist, de suiker en het zout. Doe de boter en melk samen in een pannetje en verwarm dit samen lichtjes tot de boter is gesmolten. Daarna mag dit bij de rest van de ingrediënten. Kneed het geheel in ongeveer een kwartiertje tot een soepel, samenhangende deegbol. Als je een keukenmachine met deeghaken hebt, kun je die het werk laten doen!
Doe het deeg vervolgens in een kom die je afdekt met een licht vochtige theedoek. Laat het ongeveer een uurtje rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld bij de verwarming).
Schapen-breekbrood vormen en afbakken
Na de eerste rijs haal je je deegbol uit de kom en druk je de lucht eruit. Dan is het tijd om je breekbrood te gaan vormen. Mocht je van een deel van het breekbrood krentenbolletjes willen maken, dan is dit het moment om door een deel van je deeg de rozijnen te doen. Ik koos ervoor om van het hoofd, de pootjes en het staartje krentenbolletjes te maken, zodat we ze makkelijk zouden kunnen herkennen (mijn vriend houdt niet van rozijnen). Ook hou je natuurlijk twee rozijnen apart om als ogen te dienen.
Zoals je kunt zien op de foto’s, vormde ik een heleboel bolletjes van het deeg voor het lijf van het schaap. Deze legde ik direct op een bakplaat bekleed met bakpapier. Hou er rekening mee dat het brood nog wat zal rijzen, dus leg de bolletjes en onderdelen niet direct tegen elkaar aan en hou ook nog een beetje ruimte over aan de randen.
Laat ook het gevormde breekbrood nog 30-45 minuten rijzen (weer met een vochtige theedoek erover). Tegen het einde van de rijstijd kun je de oven alvast voorverwarmen op 220 graden boven- en onderwarmte.
Bak je schapen-breekbrood vervolgens in 15 tot 20 minuten af in de oven.
14 april 2022 om 09:59
Wat is ie leuk! Deze vorm had ik nog nooit gezien. Wel de kerstboom, maar deze vind ik veel leuker.
Naomi postte onlangs…Boekenpraat: Juweel van de Nijl (Tessa Afshar)
15 april 2022 om 09:24
Hij is prachtig! Wat een superleuke vorm voor breekbrood : )
15 april 2022 om 09:59
Hartstikke leuk! Maar ik heb helemaal geen Paasplannen dit jaar (juich!) dus ik ga hooguit de keuken in om koffie te pakken en verder niets.
15 april 2022 om 11:36
Voor mij inderdaad net iets te veel werk voor iets wat voor ons niet echt practisch is. Maar het ziet er wel leuk uit! Bij ons komen gewone boterhammen op tafel en en gewoon rozijnenbrood. Niks geks en geen gedoe. Ik ben fan van het paasontbijt, maar ik besteed liever tijd aan andere dingen dit paasweekend 🙂
Maar met kids lijkt me dit wel leuk, dus ik kijk wel naar de foto’s van volgend jaar 😀
15 april 2022 om 22:42
Wauw, hoe leuk! Het ziet er wel heel feestelijk en schattig uit en een brood in zo’n vrolijke vorm smaakt natuurlijk ook éxtra lekker. Al is het maar vanwege de looks 🙂 Ik ben heel benieuwd wat jullie kinderen er volgend jaar van zullen vinden.
16 april 2022 om 06:54
Die ziet er echt geweldig uit!
theNextG1rl postte onlangs…Morphe Continuous Setting Mist || Review