Recept: vegetarische risotto met zoete aardappel, courgette en vegan spekjes

| 6 reacties

Sinds ik risotto ontdekt heb, ben ik helemaal fan van dit lekker smeuïge, romige Italiaanse rijstgerecht. Een van de varianten die hier vaak op tafel staat, is deze vegetarische risotto met zoete aardappel, courgette en vegan spekreepjes. Mijn inspiratie haalde ik bij Natasja, maar ik heb nog een aantal aanpassingen gedaan om ‘m helemaal naar mijn smaak te maken.Recept vegetarische risotto met zoete aardappel, courgette en vegan spekreepjes

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 400 gram risottorijst
  • 1,5 liter groentebouillon (gemaakt van 1 half bouillonblokje)
  • extra water
  • een blokje (ca. 25 gram) plantaardige margarine
  • 1 rode ui (niet al te groot)
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 2 courgettes
  • 2 zoete aardappels
  • een bakje vegan spekreepjes (bijvoorbeeld Vivera Spekcjes)
  • peper en peterselie
  • geraspte kaas (als je dit weg laat, is dit recept ook helemaal vegan!)

Vegetarische risotto met zoete aardappel, courgette en vegan spekjes

Schil de zoete aardappels en snijd ze in kleine blokjes (duurt lang!) en snij ook de courgettes in kleine blokjes. Snij de knoflook heel fijn; de ui mag ietsje grover. Zorg ervoor dat je bouillon al klaar staat voor je begint met het koken zelf. Ik vind het zelf handig om ook de spekreepjes vooraf te bakken, omdat je je aandacht altijd goed bij de risotto moet kunnen houden. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit vervolgens in een grote pan een klontje boter en bak hierin de knoflook en ui even aan. Voeg de risottorijst toe en blijf goed roeren gedurende ongeveer 3 minuten. Daarna blus je de boel af met een scheut koud water.

Voeg vervolgens ook de stukjes zoete aardappel toe, plus wat van de bouillon. Dit mag ongeveer 10 minuten pruttelen. Blijf goed roeren en voeg steeds nieuwe bouillon toe als die is opgenomen.

Nadat de 10 minuten voorbij zijn, mag je de stukjes courgette toevoegen. Zet de timer opnieuw op 10 minuten, terwijl je blijft roeren en steeds bouillon toevoegt. Heb je op het einde te weinig bouillon? Voeg dan nog wat gewoon water toe.

Op het laatst voeg je wat peper en peterselie toe en meng je de gebakken vegan spekjes erdoor. Verdeel de risotto over de borden, rasp er wat kaas overheen en voeg naar smaak extra peper toe.

Eet smakelijk!Recept vegetarische risotto met zoete aardappel, courgette en vegan spekreepjes

6 reacties

  1. Die vegetarische spekjes, zijn die nou lekker? Lijken ze op ‘echte’ spekjes?

    • Ik vind ze lekker! Die van Vivera deden me eerst een beetje aan knakworst/rookworst denken, maar ze hebben hun recept verbeterd, en nu lijken ze echt aardig op spekjes!

  2. Dat ziet er lekker uit! Ik eet nooit risotto, zit niet in m’n systeem ofzo, maar dit is zeker het proberen waard.

  3. Risotto vind ik in de categorie ‘gedoe’ vallen.
    Maar hij ziet er wel heel lekker uit. Kan jij niet een keer komen koken?
    Nicky postte onlangs…BFFMy Profile

  4. Risotto, heerlijk.

    Ik combineer meestal een verse groente met een pot (blik, zak, ja ik moet nog gedroogd bulk aanschaffen) peulvruchten. En dan geen risotto rijst gebruiken maar zilvervliesrijst. Perfect voor je eiwit en vezel inname.

    Deze combinatie ga ik onthouden.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge