Met een quiche als diner maak je mij altijd blij. Ik vind bladerdeeg gewoon zo ontzettend lekker dat de vulling er eigenlijk al bijna niet meer toe doet, haha. Behalve als je het onzalige idee krijgt om er iets goors als witlof in te doen dan.
Een tijd geleden maakte ik deze vegetarische quiche met spinazie, champignons en zongedroogde tomaat voor het eerst. Het grote voordeel van dat laatste ingrediënt is dat ze gebakken wel wat weg hebben van spekjes. Dat maakt deze quiche bijzonder geschikt voor vegetariërs én vleesliefhebbers!
Ingrediënten vegetarische spinaziequiche
- 6 plakjes bladerdeeg
- 350 gram spinazie
- 150 gram champignons
- 1 ui
- ongeveer 10 zongedroogde tomaatjes
- 125 ml crème fraîche
- 4 eieren
- paneermeel
- peper, paprikapoeder en Italiaanse kruiden
Bereiding
Ontdooi 6 plakjes bladerdeeg en verdeel ze over een quichevorm of springvorm (26-28 cm doorsnee). Ik leg meestal 4 plakken in een kruis en gebruik dan de andere 2 plakjes om de gaten op te vullen. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem (gaan jullie hierbij ook altijd helemaal los?) en strooi er paneermeel over. Omdat spinazie – ondanks goed uitlekken – altijd wat vochtig blijft, is dit een handige manier om te voorkomen dat je bodem te zompig wordt.
Snipper de ui en snij de champignons in plakjes. Bak deze even een paar minuutjes in een koekenpan. Daarna roerbak je ook de spinazie een paar minuutjes en laat je dit goed uitlekken. Voor het beste resultaat gebruik je hiervoor een vergiet of zeef en druk je zoveel mogelijk vocht eruit.
In een losse kom klop je de crème fraîche even goed los in een kom. Daarna voeg je de eieren toe (als je dit andersom doet, is het bijna onmogelijk om de crème fraîche klontvrij te krijgen) en meng je dit goed door. Voeg wat kruiden toe.
Verdeel de groenten en het eimengsel over de bodem van de springvorm en snij dan je zongedroogde tomaatjes (ook even droog deppen!) in dunne reepjes. Verdeel ze over de taart en let er hierbij op dat ze ietsje onder het eimengsel terecht komen. Anders verbranden ze namelijk.
Je bakt de taart 20-25 minuten in de (voorverwarmde) oven op 200 graden.
27 februari 2020 om 08:14
Dit ziet er echt heel goed uit. Ik ga ‘m pinnen. Ben benieuwd.
27 februari 2020 om 09:50
Super lekker! Ik maak eigenlijk nooit quiche terwijl ik het heerlijk vind, ga deze onthouden!
27 februari 2020 om 21:24
Oeh, ziet er goed uit, bedankt voor het delen!
28 februari 2020 om 09:55
Oeeeh dit ziet er echt heel lekker uit! Ik ga hem ff opslaan
28 februari 2020 om 10:44
Die ziet er heerlijk uit! Altijd een goeie combinatie, spinazie en zongedroogde tomaten!
28 februari 2020 om 12:37
Oh, hij ziet er echt heerlijk uit zeg. En nog gezond ook met spinazie en zo. Deze ga ik zeker een keer proberen.
28 februari 2020 om 23:06
Ik heb zojuist besloten wat we zondag gaan eten. Vraagje: ik bak mijn quiches ook altijd zo en dat werkt prima. In sommige recepten moet je eerst de bodem bakken met knikkers erin. Maar ik ben daar echt te lui voor dus dat doe ik nooit. Doe jij dat wel eens?
29 februari 2020 om 07:12
Leuk, ben benieuwd wat je ervan vindt! O ja, dat blindbakken. Doe ik okk echt nóóit. Het paneermeel gaat een zompige bodem ook al grotendeels tegen.
1 maart 2020 om 10:45
Hmmm love quiche! En inderdaad, bladerdeeg ? Al zou ik er ook geen champignons in doen.
1 maart 2020 om 11:50
Oeh, dat ziet er lekker uit! De vulling klinkt ook heerlijk trouwens (ik ben gek op spinazie én op champignons). Je doet me eraan denken dat ik ook weer eens een quiche moet (of nee, wil!) maken.
2 maart 2020 om 10:28
Oeh, deze quiche ziet er heel lekker uit. Ik heb volgens mij nog nooit een quiche gemaakt en eet ze zelden. Door dit recept heb ik wel veel zin om een quiche te maken! Ik zet ‘m op mijn eetplanning van deze week.
2 maart 2020 om 11:11
Dit ziet er heerlijk uit! Leuk gerecht ook voor een verjaardag.
4 maart 2020 om 11:39
Ik heb nog nooit zelf quiche gemaakt, maar dat moet ik duidelijk toch maar eens doen. Ziet er heerlijk uit!
6 maart 2020 om 14:14
Ziet er goed uit, leuk ook dat het een vegetarisch recept is. 🙂
20 juli 2022 om 18:51
Echt een leuk recept! Heb hem al een paar keer gemaakt en zeer succesvol