Recept: vegetarische ovenschotel met Chinese kool, kaneel en sinaasappel

| 7 reacties

Chinese kool is zo’n groente die ik nooit koop. Toch heb ik ‘m zo nu en dan in huis met dank aan Too Good To Go. Mijn favoriete manier om ‘m dan te verwerken, is door een vegetarische ovenschotel te maken. Naast Chinese kool gaat er o.a. sinaasappel en kaneel in voor een licht zoetig effect, plus vegetarisch gehakt en een flinke laag aardappelpuree. Die laatste twee ingrediënten zijn trouwens top in combinatie met heel veel soorten groenten in een ovenschotel.

Recept vegetarische ovenschotel met Chinese kool, sinaasappel, kaneel, vegetarisch gehakt en aardappelpuree

Recept: vegetarische ovenschotel met kaneel

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 Chinese kool
  • 1 grote gele ui
  • 1 sinaasappel
  • 150 gram champignons
  • 175-200 gram vegetarisch gehakt
  • 500 gram geschilde aardappels
  • 1 eetlepel mosterd
  • ca. 100 ml (magere) yoghurt
  • een scheutje melk
  • zwarte peper en kerriepoeder naar smaak
  • een halve theelepel kaneel
  • wat (olijf)olie om in te bakken

Werkwijze

  1. Snijd je geschilde aardappelen in kleinere stukken en kook ze twintig minuten.
  2. Ondertussen ga je verder met de Chinese kool. Verwijder de buitenste bladeren en snijd hem dan in kleine reepjes. Dit vond ik een handige video over hoe je een Chinese kool het beste kunt snijden.
  3. Tijd om de rest van de ingrediënten voor te bereiden! Haal de schil van de ui en snijd hem grof. Maak de champignons schoon en snijd ze in halve plakjes. Ook de sinaasappel schil je, en vervolgens snijd je de partjes in dunne plakjes (ongeveer een halve cm).
  4. Zet een ingevette ovenschaal klaar en verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin eerst de ui glazig. Vervolgens voeg je champignons en het vega-gehakt toe voor een paar minuten, en daarna voeg je Chinese kool nog even toe. De stukjes sinaasappel en de peper, kerripoeder en kaneel meng je er in de laatste minuut nog even door. Kaneel maakt deze ovenschotel echt af qua smaak, maar overheerst ook snel, dus wees voorzichtig.
  6. Verdeel het groenten-gehakt-mengsel over de ovenschaal.
  7. Zijn je aardappels klaar met koken? Giet ze dan af, voeg de yoghurt en de mosterd toe en maak er met een pureestamper een mooie puree van. Eventueel kun je nog wat extra peper of een scheutje melk toevoegen om de juiste dikte te bereiken.
  8. Doe de aardappelpuree ook in de ovenschotel en strijk het glad met de bolle kant van een lepel. Zet de ovenschotel voor 15-20 minuten in de oven.

Wat is de laatste keer dat jij een nieuwe groente ontdekte?

7 reacties

  1. Leuk recept. Zo heb ik vorig jaar spitskool ontdekt. Roerbakken met ui en knoflook, en dan puree erbij.

  2. Chinese kool heb ik ook nooit in huis, maar ik vind het eigenlijk wel heel lekker. Goed idee dus om dat weer eens te doen.
    Naomi postte onlangs…TandartsperikelenMy Profile

  3. Ik ben niet zo dol op Chinese kool, maar in een ovenschotel is het misschien wel lekker.

  4. Klinkt echt als een lekker recept! Sinds kort heb ik iedere week een groentetas van de groenteboer en daar zit ook weleens Chinese kool in (deze week ook) dus ik ga je recept zeker proberen 🙂
    Charlotte postte onlangs…Mijn momentjes in mei 2021My Profile

  5. Die sinaasappel verrast mij! Verder lijkt me dit een leuk gerecht om eens te proberen.

  6. Ik vind Chinese kool best wel lekker, al moet ik wel zeggen dat ik het nooit koop. Gek eigenlijk… Maar leuk dat je er een ovenschotel mee gemaakt hebt. Ik ben heel erg benieuwd hoe de combinatie smaakt.

  7. Hoe kom je er op! Ik ga het een keer proberen.
    De laatste nieuwe groente? Da’s lang geleden. Dat zullen witte asperges geweest zijn, ooit. Ik vind ze best lekker, hoor. Maar totaal overrated wat mij betreft. Met botersaus, ham en gekookte eieren zijn zelfs mijn schoenzolen lekker.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge