Zoals Merel van de Groene Meisjes laatst al in een hilarisch relaas schreef: soep is geweldig. Je kunt er zo’n beetje alle groenten in doen die je wil, het is relatief snel klaar én gezond. Het enige iets minder gezonde is dat er al gauw toch redelijk wat zout ingaat: ofwel direct, ofwel via die wel erg handige bouillonblokjes. Ik besloot mezelf daarom uit te dagen: een lekker smaakvolle soep maken zonder zout of bouillonblokjes erin. Missie geslaagd! Dit is mijn recept voor pompoen-paprikasoep zonder zout maar mét smaak. O, en als bonus is-ie nog vegan ook! Kun je gezellig je hele familie uitnodigen om soep te eten: van je hippe vegan nicht tot je opa met een zoutloos dieet.
Vegan pompoen-paprikasoep zonder zout
Ingrediënten voor 2 personen
- 550 gram pompoenblokjes
- 350 gram wortels
- 2 paprika’s (ik gebruikte groene)
- 2 gele uien
- 2-3 teentjes knoflook
- olijfolie
- 400 ml water
- lente-ui
- zwarte peper, tijm, basilicum, paprikapoeder, kurkuma (of kerrie-poeder als je die laatste niet in huis hebt)
Recept herfstige pompoen-paprikasoep
Ik heb zelf meestal pompoenblokjes in de vriezer liggen, maar als je dat niet hebt, mag je eerst een pompoen gaan slachten. Rotklusje, maar het is het waard! Schil daarna ook de wortels en snij ze in dunne plakjes. Snij de knoflook fijn, snipper de gele uien, en snij de (gewassen) paprika’s in stukjes.
Verwarm wat olijfolie in de pan en bak hierin de knoflook en ui even aan. Voeg dan de plakjes wortel toe, doe er alvast wat peper bij en blus de boel na een minuutje af met 250 ml water. Ik vind het zelf het lekkerst als soep vrij dik is, dus vandaar dat ik niet te scheutig ben met water. Je kunt het altijd later nog toevoegen, en in mijn geval kwam er ook nog wat vocht vrij uit de half ontdooide pompoenblokjes.
Voeg na 10 minuten ook de pompoenblokjes en stukjes paprika toe. Ook de rest van de kruiden mogen er nu bij: lekker veel peper, niet al te veel kurkuma, en van de rest kun je gerust een theelepeltje toevoegen. Laat dit ook weer 10-15 minuten doorkoken. Als je wortel gaar is, kun je de soep gaan pureren. Ik voegde hierbij nog 150 ml water toe om het mijn staafmixer even wat makkelijker te maken 😉
Als je soep gepureerd is, proef dan nog even of je er nog meer kruiden bij wil. Snij op het laatst de lente-ui een dunne ringetjes en verdeel deze over de soep. Deze is niet puur ter garnering – juist voor de smaak is dit echt een goede toevoeging.
Enjoy!
24 oktober 2019 om 07:43
Ziet er heel goed uit! En soep is inderdaad een geweldige uitvinding. Lekker en vrij snel. En goed in te vriezen, vind ik ook belangrijk;).
24 oktober 2019 om 09:48
Ik ben dol op soep! En ja, ik gebruik eigenlijk ook altikd een Bouillonblokje. Dus deze soep komt als geroepen!!
24 oktober 2019 om 15:42
Dit ziet heerlijk uit. Ik heb dit nooit gegeten. Soep ben ik dol op. Mooie recept heb je daar staan. Gauw klaar!!
24 oktober 2019 om 17:20
Ik geef het door aan de kok. Mooie foto’s trouwens.
24 oktober 2019 om 17:26
Dankjewel! Ik ben in de zomer in de weer geweest met backdrops maken en mijn vriend vindt het leuk om af en toe de foodstylist uit te hangen.
24 oktober 2019 om 17:29
Fijn recept. Hier kan ik zonder na te denken wel wat mee, want hij is ook glutenvrij.
25 oktober 2019 om 08:31
Een vrolijk ogend soepje! Dankjewel voor het recept!
25 oktober 2019 om 20:06
Haha ik krijg altijd op m’n kop van m’n vriend dat ik niet genoeg bouillon gebruik. Maar dit ziet er lekker uit!! Ik ben trouwens gestopt met pompoenen slachten – het kosten ZO veel tijd en spierkracht. Ik koop nu toch maar gewoon blokjes, wel wat minder ‘leuk’ maar soms moet je een compromis maken.
26 oktober 2019 om 09:34
Dat ziet er heerlijk en gezond uit! Ik ga dit recept opslaan om straks met de koude dagen eens uit te proberen. De soep lijkt me ook erg smaakvol! Dankjewel voor het delen!
26 oktober 2019 om 12:40
Dat ziet er heerlijk uit!
Goeie tip om pompoenblokjes in de vriezer te hebben. Ik heb best een hekel eraan om er zelf een te moeten slachten…
27 oktober 2019 om 10:07
Ah dat ziet er goed uit!
3 november 2019 om 10:42
Oehhh dat ziet er echt lekker uit