Recept: vegan banketstaaf

| 7 reacties

Of je Sinterklaas nu wel of niet (groot) viert: met de typische Sint-lekkernijen is het wat mij betreft sowieso feest. Als je vegan bent of geen lactose of eieren mag, beperkt dat het aantal mogelijkheden helaas wel. Toch is er aardig wat Sint-gebak dat je vrij makkelijk vegan gaan maken. Deze vegan banketstaaf in miniformaat bijvoorbeeld! Enne: de vegan amandelspijs maak je ook supermakkelijk zelf.

recept vegan banketstaaf, vegan sinterklaas-recepten, zelf banketstaaf maken, mini-banketstaaf, vegan banketletter

Ingrediënten vegan banketstaaf

 • 6 vellen normaal bladerdeeg (dus geen roomboter bladerdeeg)
 • 300 gram vegan amandelspijs:
  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram kristalsuiker
  • water en citroensap
 • eventueel plantaardige melk voor bovenop

Zelf vegan amandelspijs maken

Zelf (vegan) amandelspijs maken is supermakkelijk – en natuurlijk het allerlekkerst. Ik blijf het zeggen, hoor, mensen. Voor het beste resultaat maak je ‘m trouwens een paar dagen of (wat ik meestal doe) een week van tevoren. Niet dat het mislukt als je het vlak van tevoren maakt, maar dit zorgt er gewoon voor dat de smaken extra lang in kunnen trekken.

Meng 150 gram amandelmeel en 150 gram kristalsuiker in een kom en doe hier ongeveer 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels water bij. Zelf voeg ik inmiddels gewoon op gevoel steeds een beetje extra toe. Het komt allemaal niet zo nauw, is mijn ervaring. Meng dit met een lepel door totdat het een soepel geheel wordt. Verpak de spijs dan in plastic folie en leg ‘m in de koelkast.

Extra tip: volgende week plaats ik ook nog een recept voor gevulde speculaaskoeken. Als je die ook wil maken, maak dan een dubbele hoeveelheid van deze amandelspijs.

Zelf vegan banketstaaf maken

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier erop.
 3. Ontdooi zes velletjes bladerdeeg en snij ze allemaal één keer door, zodat je twaalf kleine rechthoekjes hebt.
 4. Verdeel de amandelspijs in twaalf gelijke porties. Ik weeg ze altijd even af. Maak er rolletjes die net wat korter zijn dan de lengte van je bladerdeegrechthoekjes.
 5. Leg op elk stukje bladerdeeg een rolletje spijs en rol het bladerdeeg dicht. Druk het goed aan, ook bij de uiteindes, en leg ze met de naad naar beneden op de bakplaat.
 6. Optioneel: verdeel er nog wat plantaardige melk over voor een mooi glanslaagje. Ik heb dit niet gedaan omdat ik het niet in huis had (en er wel een vegan van zou eten), en dan worden je banketstaafjes dus wat bleek en mat.
 7. Bak de vegan mini-banketstaafjes ongeveer 20 minuten.

recept vegan banketstaaf, vegan sinterklaas-recepten, zelf banketstaaf maken, mini-banketstaaf, vegan banketletter

7 reacties

 1. Ooooh, wat ziet dit er heerlijk uit! Ik ben gek op spijs. En wat makkelijk eigenlijk om te maken. Dit recept gaat zeker op mijn lijstje. Misschien dat ik het dit weekend uit ga proberen, want het ziet er niet uit als een moeilijk recept (wat je zelf natuurlijk ook aangeeft, haha).
  Marloes postte onlangs…5 leuke cadeautips voor wielrennersMy Profile

 2. Oh, en dan zo’n knapperig korstje eromheen. Krijg heel erg trek nu.
  Naomi postte onlangs…Boekenpraat: Taal is zeg maar echt mijn ding (Paulien Cornelisse)My Profile

 3. Ai! Dit is gevaarlijk. Ik heb alle ingrediënten in huis…

 4. Het ziet er goed uit! Ik wist helemaal niet dat je dit op een vegan manier kunt maken.

 5. O lekker! Kan de banketstaaf hier (bijna) ruiken!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge