Ik vind Valentijnsdag stom. Heel stom, eigenlijk. (Jeetje, dit is echt het slechtst mogelijke begin van een blogpost om je te overtuigen deze overheerlijke Valentijnstaart te maken). Ik heb gewoon niks met het commerciële gedoe en roze hartjes. Maar wél met brownies, cookie dough, karamel zeezout-chocola en meringue. En aangezien ik elke gelegenheid om ongegeneerd taart te vreten aangrijp (en nog een hartvormige springvorm had liggen), besloot ik om al deze goddelijke ingrediënten te verenigen in een bizar lekkere calorieënbom taart.
Dus of je nu smoorverliefd bent of happy single: er is altijd nog de liefde van/voor deze taart. Weten hoe je deze Valentijnstaart met karamel zeezout-chocola, cookie dough, brownie en meringue zelf maakt? Lees gauw verder!
Oké, ik geef toe: om deze taart te maken, ben je best even bezig. De losse elementen zijn niet moeilijk, maar het kost wel veel tijd om alles te maken. Het goede nieuws: je kunt de meeste onderdelen voorbereiden. Stap 2 t/m 4 kun je gerust al een paar dagen eerder uitvoeren, zodat je op het moment suprême alleen nog maar de brownie en het cookie dough hoeft te maken voor je de taart kunt opbouwen.
Wat heb je nodig?
Op je boodschappenlijst
Voor de brownie
- 160 gram suiker
- 115 gram boter of margarine
- 50 gram bloem
- 40 gram cacaopoeder
- 2 eieren
- een snufje zout
Voor het cookie dough
- 200 gram boter of margarine
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram kristalsuiker
- een zakje vanillesuiker (8 gram)
- 75 ml crème fraîche
- 1/2 theelepel (grof zee)zout
- 180 gram bloem
Voor de karamel- en chocoladehartjes
- 130 gram suiker
- 300 gram melkchocolade
- 1/4 theelepel (grof zee)zout
Voor de meringues
- 115 gram kristalsuiker
- 2 eiwitten
En verder heb je nodig:
- een (hartvormige) springvorm van 26 cm (een ronde springvorm kan uiteraard ook!)
- een steelpannetje + fornuis
- oven
- bakplaten + bakpapier
- diverse kommen, waarvan minimaal 1 glazen
- een mixer
Recept voor Valentijnstaart met karamel zeezout-chocola en cookie dough
Stap 1: brownie bakken
Smelt 115 gram boter of margarine (ik doe dit altijd in de magnetron op laag vermogen). Voeg hier 160 gram suiker, 50 gram bloem, 40 gram cacaopoeder, 3 eieren en een snufje zout aan toe. Meng vervolgens alles goed met een spatel. Gebruik geen mixer, dat is bij brownies niet nodig! Je bakt de brownie vervolgens 20-25 minuten op 160 graden.
Stap 2: meringues maken
Meringues maken leek me vroeger altijd ingewikkeld, maar inmiddels vind ik het een van de makkelijkste dingen die bestaan. Neem 2 eiwitten en klop deze op met een mixer. De suiker (115 gram) voeg je in delen toe. Voor deze taart maakte ik van de opgeklopte eiwitten heel kleine hoopjes op een met bakpapier beklede baktaart. Ik gebruikte hiervoor theelepeltjes, maar als je handig bent met een spuitzak, kan dat natuurlijk ook.
Stap 3: karamelhartjes maken
Karamel maken is ook al zoiets simpels. Doe 130 gram suiker en 4 eetlepels water in een steelpan en laat dit op middelhoog vuur karameliseren. Gouden regel: niet roeren tot de karamel bruin begint te kleuren. Dan moet je wel weer als een gek met een garde aan de slag. Extra tips voor het maken van karamel vind je in deze uitleg.
Zorg ervoor dat je een bakplaat met bakpapier klaar hebt staan. Zodra je karamel klaar is, moet je hem heel snel gaan verwerken, omdat-ie anders uithardt. Met behulp van een lepel kun je platte hartjes vormen van de karamel. Pro-tip: maak er veel, zodat je de mooiste kunt uitkiezen voor de decoratie. De rest van de karamel (en je mislukte hartjes) hak je zodra hij is uitgehard in kleine stukjes voor de karamel zeezout-chocola.
Stap 4: zelf karamel zeezout-chocola maken
Hiervoor gebruik je ongeveer 4 eetlepels van de stukjes harde karamel, ongeveer 1/4 theelepel zeezout en natuurlijk de melkchocolade. De 300 gram is veel te veel voor wat je uiteindelijk gaat gebruiken in de taart, maar geloof mij: je wil heel veel snoepen van je zelfgemaakte karamel zeezout-chocolade. En als je dat niet wil, dan doneer je hem aan een willekeurig leuk iemand in je omgeving. Of aan mij natuurlijk, mag ook. Yummie!
Om de chocola goed te kunnen verwerken, moet je hem eerst tempereren. Zelf gebruik ik hiervoor altijd de entmethode. Dat houdt in dit geval in dat ik 200 gram chocola au bain marie smelt. (Tip: gebruik hier hetzelfde steelpannetje voor dat je voor de karamel hebt gebruikt. Door het kokende water laat de karamel namelijk meteen los.)
Als je chocola is gesmolten, voeg je de overige 100 gram toe en meng je dit tot het is opgelost. Daarna mogen de karamel en het zout erbij. Even mengen en je bent klaar om chocoladehartjes te maken (ook weer op bakpapier). Maak zoveel hartjes als je nodig hebt en spreid de rest van de chocola gewoon uit.
Stap 5: cookie dough met karamel zeezout-chocolade-chunks
Is de chocola uitgehard? Hak dan ongeveer 100 gram in kleine stukjes. Deze ga je straks door je cookie dough mengen. Het koekdeeg maak je als volgt:
- Mix de boter, basterdsuiker, kristalsuiker én vanillesuiker tot je een mooi romige botercrème hebt
- Voeg de crème fraîche en het zout toe en mix nog even verder
- De boem voeg je in delen toe. Let op: stuifgevaar!
- Als laatste voeg je de chocoladechunks toe en meng je dit nog even goed met een lepel
Stap 6: je taart opbouwen
Je brownie is inmiddels goed afgekoeld. Hier kun je het cookie dough op smeren. Ik doe dit met de rand van de springvorm er nog omheen, zodat je de hartvorm goed kunt volgen.
Voor het decoreren is het handig als de rand ervan af is. Versier de taart met de meringues en de karamel- en chocoladehartjes. Ik deed meringues op de buitenrand en maakte nog een kleiner hartje in het midden. De hartjes kun je naar eigen inzicht verdelen.
Veel bakplezier!
12 februari 2019 om 09:37
Leuk gedaan! Het ziet er echt heerlijk uit <3
13 februari 2019 om 08:03
Haha, ik vind je inleiding juist heel leuk! Lekker niet cliché 🙂 En wat ziet de taart er heerlijk uit! Een heerlijke verwennerij voor je Valentijn of gewoon om lekker zelf op te eten.
14 februari 2019 om 22:27
Wauw deze taart ziet er mega heerlijk uit zeg !!