Een tijdje terug had ik voor het eerst een grapefruit in mijn Too Good To Go-pakket. Géén idee wat ik ermee aan moest. Gelukkig kon ik de hulp inroepen van Google en vond ik heel wat zoete recepten met onder andere grapefruit erin. Uiteindelijk besloot ik deze traybake te maken met een koekbodem, grapefruit, sinaasappel en Italiaanse meringue.
Ingrediënten
- 1 rol mariabiscuitjes (200 gram)
- 150 gram boter of margarine
- 1 sinaasappel
- 1 grapefruit
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 3 eidooiers
- 2 eiwitten
- 25 gram kristalsuiker
- 100 gram kristalsuiker + 40 ml water
Traybake met grapefruit, sinaasappel en Italiaanse meringue
Leg een vel bakpapier in een (vrij grote) rechthoekige ovenschaal. Maal de mariabiscuitjes fijn, smelt de boter of margarine en meng de koekkruimels er goed doorheen. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de ovenschaal en druk dit goed aan met een lepel.
Verwarm nu de oven voor op 180 graden en ga verder met de vulling. Hiervoor pers je de sinaasappel en de grapefruit uit. Zorg ervoor dat je geen pitjes in het sap hebt zitten. Doe het fruitsap samen met een blikje gecondenseerde melk en 3 eidooiers in een steelpannetje. Breng dit aan de kook terwijl je blijft roeren en laat het een paar minuten inkoken.
Daarna verdeel je het mengsel over de koekbodem. Dit bak je in ongeveer 15 minuten af. Laat het minimaal 1,5 uur afkoelen/verder opstijven in de koeling.
Vervolgens mag je aan de slag met de Italiaanse meringue-topping. Hiervoor klop je de twee eiwitten op met 25 gram suiker in een vetvrije, hittebestendige kom (een staande mixer is het handigst). Ondertussen maak je een siroop van 40 ml water en de overige 100 gram suiker. Dit verhit je in een steelpannetje (niet roeren) tot het een temperatuur van ongeveer 120 graden bereikt. Je zult dan zien dat de siroop licht van kleur is en er belletjes aan het oppervlak verschijnen. Op dat moment schenk je de siroop in een straaltje bij de opgeklopte eiwitten terwijl je blijft mixen.
Laat dit nog ongeveer 5 minuten doorkloppen tot je merkt dat het mengsel weer maximaal lauwwarm is. En tadaaa: dan heb je Italiaanse meringue. Doe deze in een spuitzak met een mooi spuitmondje naar keuze (ik gebruik een dropflower nozzle/closed star tip – zie ook dit artikel over toeven spuiten) en spuit mooie toeven op je afgekoelde koek.
Tot slot snijd je de plaatkoek in stukjes. Bewaar hem niet langer dan enkele dagen luchtdicht verpakt in de koelkast.
26 april 2021 om 09:04
Dat ziet er weeral echt heerlijk uit! Ik zou ook niet weten wat ik zou moeten aanvangen met een grapefruit :p Ik moest zelfs even opzoeken hoe dat eruit ziet!
Tamara postte onlangs…Mijn wishlist voor mijn verjaardag!
26 april 2021 om 09:48
Wat zien ze er lekker uit! Lang leve Google hè, ik zou zo gauw ook niet weten wat ik met een grapefruit zou moeten doen hoor;-)
bychristiana postte onlangs…Onze nieuwe Palais lampenkap (helemaal op maat gemaakt!)
26 april 2021 om 10:40
Ziet er lekker uit, zeg!
Maar. … wat is er italiaans aan deze meringue?
26 april 2021 om 13:27
Haha, nou: dat Italianen deze variant hebben bedacht. Er zijn verschillende soorten meringue, afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Voor harde, knapperige schuimpjes klop je gewoon eiwitten met suiker op die je afbakt (of eigenlijk droogt) in de oven. Bij deze Italiaanse meringue is het eiwit niet meer rauw door de hete suikersiroop, waardoor je het veilig kunt eten zonder extra behandeling achteraf.
26 april 2021 om 12:08
Grapefruit zou ik geloof ik ook niet zo snel iets mee kunnen, maar dit ziet er heel goed uit. En hoera voor van die prachtige ‘toefjes’!
Naomi postte onlangs…De (on)zin van de bijsluiter
27 april 2021 om 11:46
Oeh! Dat klinkt lekker! Klein puntje van kritiek op je recept: de zin ‘Bewaar hem hooguit enkele dagen luchtdicht in de koelkast’ kan er uit, hoor. Grapjas! Die gaat hier de koelkast niet halen, vrees ik.
Nicky postte onlangs…Uncle Bob op de boerderij.
28 april 2021 om 09:19
Hoe krijg je die witte toefjes toch zo prachtig?! Ik vind het een heel mooi gebak geworden.
28 april 2021 om 14:23
Ik vind grapefruits echt heeeel vies, maar je gebak is echt prachtig fotogeniek en zou ik zeker weten proberen. Opeten hè, zelf maken kan ik echt niet.
30 april 2021 om 15:03
Wauw die ziet er mooi uit!
1 mei 2021 om 19:42
Grapefruits lepel ik zo op..