Recept: tomaten-linzenballetjes (vegan & glutenvrij)

| 3 reacties

Hoewel ik dol ben op gebak, chips en allerlei andere ongezonde lekkernijen, probeer ik in de praktijk toch grotendeels gezond te eten, mede met het oog op onze kinderen. Laatst zou ik met ze naar een picknick gaan, waarbij het de bedoeling was dat iedereen iets meenam om te delen. Fruit en snackgroenten waren al geregeld, dus sloeg ik aan het nadenken over mijn eigen bijdrage. Uiteindelijk maakte ik deze linzenballetjes die helemaal verantwoord, 100% vegan en zelfs glutenvrij* zijn. Bonus: je hebt er naast de kruiden slechts drie ingrediënten voor nodig én ze zijn heel makkelijk te maken.

* Alle ingrediënten voor dit recept zijn van nature glutenvrij. Ga je deze linzenballetjes maken voor iemand met coeliakie of iemand anders die strikt glutenvrij moet eten, zorg er dan voor dat de ingrediënten die je gebruikt 100% glutenvrij zijn en voorkom kruisbesmetting in het bereidingsproces of daarna. Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Coeliakievereniging.
Porseleinen kommetje met daarin gebakken tomaten-linzenballetjes, van schuin boven gefotografeerd, op een tafelblad met houtlook

Recept vegan tomaten-linzenballetjes: de ingrediënten

  • 460 gram (uitlekgewicht) linzen. Ik gebruik meestal een blikje of pakje met kant-en-klare linzen, maar je kunt ze uiteraard ook gedroogd kopen en dan zelf wellen.
  • 140 gram tomatenpuree (klein blikje)
  • 80 gram amandelmeel (met een ander soort meel zullen de balletjes ook lukken, maar deze optie is glutenvrij en gezond)
  • kruiden naar smaak: ik koos voor 2 theelepels kerrie, 3 theelepels paprikapoeder en 4 theelepels gedroogde peterselie

Een glazen kom met daarin de ingrediënten voor dit recept: geprakte linzen met daarop tomatenpuree, amandelmeel, paprikapoeder, kerriepoeder en peterselie

Hoe maak je linzenballetjes (vegan en glutenvrij)?

Open het blikje of pakje linzen en laat het vocht eruit lekken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een vergiet gebruiken. Normaal gesproken spoel ik peulvruchten uit blik goed af, maar voor deze balletjes doe ik dat niet, omdat het overgebleven vocht helpt bij de binding.

Doe de linzen in en grote kom en prak ze met een vork. Dit hoeft nog niet helemaal perfect, want je mengt zometeen nog verder en het is helemaal niet erg als er hier en daar nog een hele in het eindresultaat zit.

Voeg de tomatenpuree, het amandelmeel en de kruiden toe en meng nog even verder met je vork tot je een egaal geheel hebt waar je makkelijk balletjes van kunt vormen.
Een glazen kom met daarin een substantie die lijkt op gehakt, maar eigenlijk een mix is van de in het recept genoemde ingrediënten

Draai er kleine, zo gelijkmatig mogelijke balletjes van. Zoals je op onderstaande foto ziet, is dat ook niet mijn sterkste punt, haha. Ik haalde uit dit recept ongeveer 100 balletjes. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt natuurlijk ook een herbruikbaar bakmatje gebruiken.

Een bakplaat bekleed met bakpapier waarop ongeveer 100 ongebakken tomaten-linzenballetjes liggen

Daarna is het tijd om de balletjes te bakken in de oven. Bak ze eerst 15 minuten op ongeveer 190 graden. Keer ze daarna om en laat ze nog 10 tot 15 minuten verder bakken. In deze fase kunnen de balletjes snel wat te donker worden, dus let goed op en verlaag de oventemperatuur eventueel een beetje.

Je kunt deze plantaardige linzenballetjes zowel warm als koud eten. Als hapje bij een feestje of picknick doen ze het erg goed, en ik denk dat ze ook erg lekker zijn in een salade.
Porseleinen kommetje met daarin gebakken tomaten-linzenballetjes, van boven gefotografeerd, op een tafelblad met houtlook

3 reacties

  1. Leest lekker.
    De toevoeging ‘van nature glutenvrij’ is een goede.
    De meeste linzen (zowel in blik als de gedroogde variant) kunnen (vanwege het verwerkingsproces) sporen van gluten bevatten. Iets waar ik redelijk laat achter kwam. Mijn linzenverslaving kwam abrupt tot een eind, al heb ik een schone gedroogde variant gevonden dus wie weet maak ik deze bolletjes binnenkort eens. 😉
    Rianne postte onlangs…VriendencirkelMy Profile

  2. Deze ga ik zeker een keertje maken.

  3. Ik moest meteen aan Rianne denken ik zie dat ze al schrijft wat ik dacht. Ik moet me eens verdiepen in linzen je balletjes zien er erg lekker uit, ik zou ze zeker geprobeerd hebben!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge