Recept: Sinterklaas-bombe

| 7 reacties

Hallo bloglezers, de Audrey uit december 2021 groet u! Geen idee hoe mijn toekomstige zelf er een jaar later aan toe is, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat ze niet meer uren in de keuken bezig zal kunnen zijn met een Sinterklaas-bombe. Het was een van mijn doelen van mijn 21 for 2021-lijstje, en hoewel er uiteraard verbeterpuntjes waren, vind ik deze bombe voor een eerste keer toch wel een waardig spektakelstuk. En nou ja, iets met karamel, chocola, kruidnoten en de romige smaak van mascarpone is natuurlijk al gauw een succes. Komt-ie!

Recept Sinterklaas bombe maken, karamel, kruidnoten, mascarpone

Ingrediënten Sinterklaas-bombe

Voor de karamelmousse

 • 250 gram kristalsuiker
 • 75 ml water
 • 1 liter slagroom
 • 20 gram gelatinepoeder + 100 ml water
 • 25 gram cappuccinopoeder + 100 ml water

Voor de kruidnoten-mascarpone-mousse

 • 500 gram mascarpone
 • 500 ml slagroom
 • 1 zakje Klop-fix
 • 125 gram kruidnoten

Voor de chocoladelaag (mirror glaze)

 • 120 ml slagroom
 • 175 gram suiker
 • 145 ml water
 • 60 gram cacaopoeder
 • 6 gram gelatinepoeder + 25 ml water

Deze hoeveelheden zijn ruim voldoende voor een bombevorm van 22 cm doorsnee.

Een goede planning is het halve werk…

Het handige aan het maken van een bombe is dat je ‘m grotendeels al kunt voorbereiden. Scheelt je een hoop stress op het laatste moment. Je kunt de bombe zelf al een paar weken van tevoren maken en in de vriezer zetten. Dan hoef je ‘m op de dag dat je hem wil gaan eten ’s ochtends alleen nog maar te overgieten met de chocoladeglazuur en te decoreren. De bombe is dan in de middag/avond voldoende ontdooid.

Voorbereiding: Sinterklaas-bombe maken

Voor de karamelmousse volg je dit recept. Maak de karamelroom een dagje van tevoren, zodat hij goed kan afkoelen in de koelkast.

Dan ga je eerst verder met het maken van de kruidnoten-mascarpone-mousse. Dat is eigenlijk heel makkelijk. Eerst hak je de kruidnoten in stukjes. Dat kun je doen door met een deegroller te meppen op een goed afgesloten zak, of je zet de blender/hakmolen/keukenmachine aan de slag. Hak niet te lang, want je wil niet dat alles poeder wordt: een mix tussen kruimels en wat grovere stukjes is perfect.

Klop de slagroom op met de Klop-fix en meng hier met een lepel of spatel eerst de mascarpone en vervolgens de stukjes kruidnoten doorheen. Zet dit even apart.

Maak dan de karamelmousse af. Omdat hier gelatine in zit, moet je daarna direct je bombe gaan opbouwen. Ga voor 4 of 5 lagen van afwisselend de karamelmousse en de kruidnoten-mascarponemousse.
Recept Sinterklaas bombe maken, karamel, kruidnoten, mascarpone

Taart overgieten met chocoladeglazuur

Ga ongeveer 4-8 uur voor je de bombe wil serveren (langer kan ook, korter is niet handig) aan de slag met het afmaken van je bombe. Daarvoor bereid je eerst je chocoladeglazuur (zwarte gelei) voor. Laat de gelatinepoeder alvast wellen in het water en zet het apart.

Voor de gelei doe je de slagroom samen met het water en de suiker in een steelpannetje en breng je het aan de kook. Zodra het kookt mag de cacaopoeder erbij, meng je dit heel goed door en laat je het een tijdje inkoken op laag vuur. Roer het regelmatig even door zodat je in de gaten kunt houden of de substantie al dik genoeg aan het worden is. Zodra dit het geval is, haal je de pan van het vuur en laat je de gelei ietsje afkoelen. Daarna mag je de gelatine erdoor roeren.

Dan is het tijd om je bombe uit de vriezer te halen. Dompel de vorm even in heet water om ervoor te zorgen dat je de bombe makkelijk los kan maken. Gebruik een vork om de bombe uit de vorm te wippen en plaats hem op een rooster, boven een grote bak. Zo kun je de chocoladegelei eroverheen gieten en het restant dat eraf druipt nog hergebruiken, bijvoorbeeld als chocoladesaus voor een ander dessert.

Bij mij ging het overgieten niet helemaal perfect, waardoor ik er nog een tweede laag overheen heb gedaan. Je ziet op de foto’s dat dat niet het mooiste resultaat oplevert, dus laat je niet verleiden om dat te doen. Recept Sinterklaas bombe maken, karamel, kruidnoten, mascarpone

Eventueel kun je de bombe nog decoreren met Sint-snoepgoed, of met wat wij probeerden: karameldecoraties. Dat bleek echter een vrij lastig klusje – alle decoraties die de bombe haalden, zijn het werk van Vriend O.

Bewaar de bombe in de koelkast tot je hem gaat serveren. Normaal zeg ik het niet vaak, maar snij hier écht kleine stukjes van, want zelfs ik vind ‘m heel machtig. Fijne Pakjesavond!

Recept Sinterklaas bombe maken, karamel, kruidnoten, mascarpone

7 reacties

 1. Wauw, dit ziet er goddelijk uit. Zéker een spektakelstuk! O’s karameldecoraties zijn trouwens ook echt heel goed gelukt.

 2. Dat ziet er geweldig uit! Handig ook, zo’n hulpje in de keuken voor de decoraties.

 3. Wauw, ik zou er zelf nooit aan beginnen, maar wat ziet dit er extreem goed uit zeg!
  Naomi postte onlangs…De jobcoachMy Profile

 4. Ga je dat dit jaar weer maken? Of geniet je net als wij van de foto’s?

 5. Wat een spektakelstuk! Ziet er niet alleen prachtig maar ook zeer lekker uit. En wat betreft de karameldecoraties, die heeft je vriend echt supergoed gemaakt. Ik weet er alles van wat een drama (tot verbrande vingers aan toe!) het is om iets moois met karamel te maken.
  Giovanna Jansen postte onlangs…Schrijvers adventskalender 2022My Profile

 6. Ik vind ‘m werkelijk prachtig geworden! Als die bij de banketbakker lag, zou ik dat ook geloven.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge