Met een goeie risotto maak je mij altijd blij. Het staat hier thuis dan ook regelmatig op het menu. Bijvoorbeeld deze variant met courgette, zoete aardappel en vegetarische spekjes. Die is heel lekker, maar neemt ook de nodige tijd in beslag. Het snijden duurt lang, en dan kun je de risotto zelf vervolgens ook nog geen halve minuut alleen laten als-ie op het vuur staat.
Daarom ben ik groot fan van ovenrisotto’s. Dat scheelt heel wat moeite, en je kunt toch genieten van een lekkere risotto. Voor het recept dat ik vandaag met jullie deel, raakte ik geïnspireerd door deze paddenstoelenrisotto uit de oven. Ik deelde hem al eerder in dit lijstje met mijn favoriete recepten, maar ik moet bekennen dat we hem in de praktijk niet zo vaak maken. Hij bevat weinig groenten, is best vet en zwaar en hoewel de pancetta heel erg lekker is, koken we thuis eigenlijk het liefst zonder vlees. Daarom deed ik de nodige aanpassingen, waardoor je eigenlijk een heel ander gerecht krijgt, maar dat nog steeds bijzonder lekker is. Ik presenteer u: romige ovenrisotto met champignons, courgette en tomaatjes!
Ingrediënten (voor twee personen)
- 200 gram risottorijst
- 600 ml bouillon (een kwart bouillonblokje geeft het meer dan genoeg smaak)
- 250 gram champignons
- 1 courgette
- ongeveer 10 cherrytomaatjes
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- 75 gram crème fraîche
- zwarte peper
- Italiaanse kruiden: basilicum, oregano en peterselie
- geraspte kaas
Romige ovenrisotto met champignons, courgette en tomaatjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Begin met het snijden van de groenten. Pers de knoflookteentjes (of snijd ze fijn), snipper de rode ui en snij ook de courgette in stukjes en de champignons in (halve) plakjes. De cherrytomaatjes voeg je pas op het laatst toe, dus die kun je later snijden.
- Kook dan 600 ml water en los daar een kwart bouillonblokje in op.
- Verhit wat olie in de pan en bak de ui glazig. Na een paar minuten voeg je ook de knoflook toe.
- Voeg de champignons en courgette toe en wok dit ongeveer drie minuten.
- Voeg de risotto toe en roerbak nog drie minuutjes verder.
- Tijd om de ovenschaal erbij te pakken! Verdeel het mengsel over de schaal en voeg de bouillon toe. Ook de Italiaanse kruiden mogen er nu bij, net als wat zwarte peper naar smaak.
- Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven. Zorg ervoor dat je de tomaatjes ergens in die tijd halveert.
- Haal de schaal uit de oven en meng de crème fraîche goed door de risotto. Verdeel daarna de gehalveerde tomaatjes over de bovenkant. Druk ze een beetje aan zodat ze in de risotto zitten. Zet de ovenschaal dan nog vijf minuutjes terug in de oven.
- Tot slot: verdeel de risotto over de borden en doe er naar smaak nog wat peper en geraspte kaas overheen.
Het voordeel aan ovengerechten is dat het tijd bespaart. Het nadeel is dat je vervolgens wél een ovenschaal moet schoonmaken. Gelukkig hebben wij daar een hulpje voor dat maar al te graag het ergste schrobwerk van ons overneemt… Ik vond het zo komisch om te zien hoe ze haar poot erin zette! Je kunt wel zien: deze risotto is door ons hele gezin goedgekeurd.
11 juni 2020 om 09:20
Ovenschotels vind ik echt zó fijn. Geen gedoe vlak voor het eten, maar eventueel ’s morgens of een dag van tevoren al maken. Die afwashulp zou ik ook wel kunnen gebruiken trouwens;).
11 juni 2020 om 13:33
Oeh ik ga deze eens maken. Risotto is zoooo lekker!
12 juni 2020 om 23:21
Ik heb dus nog nooit risotto gemaakt. Ik was altijd van snel snel koken. En toen ik begon te koken dacht ik dat mijn verkering dat niet lust. Maar hij lust het wel, hoor ik nu (na 15 jaar!) dus… Binnenkort maar eens maken!
15 juni 2020 om 08:10
Ik ben ook echt gek op risotto.. een van mijn favoriete gerechten jammie!
Een tijdje geleden maakte ik een variant met tomaat, mascarpone, pijnboompitten en nog wat heerlijke ingrediënten. Dit recept staat ook op mijn blog, misschien ook wat voor jou?
17 juni 2020 om 11:14
Dit lijkt me wel wat! Ik houd van ovengerechten: je hebt er eerst even wat werk mee, maar daarna is het net alsof iemand anders voor je heeft gekookt.