Het is weer tijd voor een bak-primeur op mijn blog. Dit keer geen brood-vuurdoop of uitdagingen met gelatine, maar een vrij simpel ingrediënt dat ik nog nooit eerder had gebruikt in een recept: peer! Ik heb peren namelijk altijd al heel vies gevonden. Vooral de structuur vormde een probleem, hoewel de smaak me ook nooit trok. Ik eet zelfs geen perenijsjes, moet je je indenken! Maar omdat Vriend O. de laatste tijd aan het experimenteren is met zelf jam maken, proefde ik peer nu in jamvorm en… vond ik het best lekker! Ik ging aan de slag met verse stoofpeertjes, amandelspijs, een lekker knapperig deegje en… stroopwafel! En zo ontstond mijn eerste perentaart.
Peren-stroopwafeltaart: de ingrediënten
Voor de bodem
- 120 gram boter/margarine
- 180 gram bloem
- 25 gram kristalsuiker
- 25 ml melk
Voor de vulling
- 1 stroopwafel
- (stoof)peren (ik gebruikte er 3), kaneel, 2 el citroensap, 1 el honing en water
- 300 gram amandelspijs (eventueel zelf te maken van 150 gram amandelmeel, 150 gram kristalsuiker en wat water en citroensap)
- 2 eieren
- wat abrikozenjam om de taart af te smeren.
Recept peren-stroopwafeltaart met amandelspijs
1. Deeg maken
Begin met het maken van het deeg, want voor het beste resultaat laat je dat een uurtje rusten in de koelkast. Hiervoor snijd je de boter in blokjes, voeg je de andere ingrediënten toe en kneed je dit tot een soepel deeg,
2. Peertjes stoven
Mocht je je afvragen waarom ik geen specifiek aantal peren noemde in de ingrediëntenlijst: dat hangt een beetje af van de grootte van je peren en de vorm die je gebruikt. Ik gebruikte een springvorm van 20 cm en 3 kleine gehalveerde stoofpeertjes. Ik heb vooraf even uitgeprobeerd hoe ze het beste in de vorm zouden passen. Een volgende keer zou ik er denk ik ook nog een (halve) in het midden leggen.
Schil de peren, haal het klokhuis er voorzichtig uit en halveer ze. Verwarm dan in een pannetje de kaneel (naar smaak), met het citroensap, de honing en wat water. Laat dit 10 minuten doorkoken.
3. Taartje opbouwen
Vet je taartvorm goed in en leg eventueel een velletje bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit en verdeel het over de bodem en randen van de vorm. Breek een stroopwafel in stukjes boven de bodem en zorg dat je de stukjes goed verdeelt.
Maak de amandelspijs los met een vork en prak er zo ook de 2 losgeklopte eieren doorheen. Verdeel dit over de vorm.
Als je peren klaar zijn, laat je ze heel even afkoelen om te voorkomen dat je vingers verbranden. Snijd ze vervolgens aan de bolle kant een beetje in (zie de foto’s). Druk ze dan in de amandelspijsvulling.
4. Perentaartje bakken en afmaken
Omdat de deegranden bij mij nog vrij hoog waren, duwde ik ze wat omlaag. Daarna is je taartje klaar om de voorverwarmde oven in te gaan. Bak het ongeveer 35 minuten op 180 graden.
Zodra de taart mooi goudbruin is, haal je hem uit de oven. Verdeel dan een beetje abrikozenjam over de peertjes of de hele bovenkant. Dit zorgt voor een mooie glans en een lekkere smaak. Doe dit het liefst als het taartje nog niet is afgekoeld. Dan krijg je het mooiste resultaat.
Het blijft leuk: honden die verbaasd/verwijtend/teleurgesteld toekijken als ik de vloer gebruik als fotostudio…
19 november 2020 om 08:54
Wauw, dat ziet er lekker uit! Ik ga deze opslaan om eens uit te proberen. Zo rond de feestdagen is dit wel echt een hele lekkere taart!
19 november 2020 om 15:39
Ik heb nog een hele berg peren liggen. Nu weet ik wat ik ermee ga doen!! Ziet er heerlijk uit.
19 november 2020 om 16:34
Wat ziet dat er goed uit! Ik houd ook niet heel erg van peren (wel van perenijsjes;)) en stoofperen lust ik echt niet, maar volgens mij moet dit beter smaken dan een simpele stoofpeer.
Naomi postte onlangs…Boekenpraat: Het kamertje (Jacques Vriens)
19 november 2020 om 20:40
Oh, ik heb precies hetzelfde met peer. Dus wie weet…
Die foto’s met de honden zijn geweldig!
20 november 2020 om 08:49
Op basis van de foto vind ik hem er prachtig uitzien. Het zijn de ingrediënten en vooral de spijs die me doen aarzelen.
20 november 2020 om 10:15
Laat ik nou net gisteren stoofperen gekocht hebben en nu dit heerlijke recept zien! 🙂
21 november 2020 om 16:09
Wat grappig dat je na die aversie voor peer toch zelf iets met peer durfde te maken! En natuurlijk mooi dat het zo goed uitpakte! De taart ziet er alleen al heel goed uit. De combinatie met stroopwafel klinkt ook geweldig, dus ik weet haast zeker dat dit ook wel een taartje voor mij zou zijn.
Pingback: November 2020 | een overzicht - Over Schrijven Gesproken
22 december 2020 om 13:04
Wauw, dat ziet er een lekkere taart uit. Ik krijg er spontaan zin in om mijn smaakpupillen te prikkelen met deze lekkernij.
Pingback: Februari 2021 | een overzicht - Over Schrijven Gesproken Blog Over Schrijven Gesproken