Zoals jullie weten, ben ik dol op sloffentaarten. Met Pasen in aantocht besloot ik een vrolijke slof in het thema Pasen te maken. Compleet met een paashaas, kuikentjes en natuurlijk heel veel paaseitjes. Ik merkte trouwens wel dat ik langzaam mijn verstand begin te verliezen door die quarantaine. Ik begon namelijk tijdens het maken van de decoraties dingen uit te kramen als “Hallo, wij zijn twee kuikentjes!” Maar goed, tijd voor de belangrijke dingen in het leven: het recept van deze vrolijke paasslof.
Ingrediënten paasslof
De hoeveelheden in dit recept zijn voor twee langwerpige sloffen of voor een ronde sloffentaart.
Voor de sloffenbodem
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 180 gram boter of margarine (in blokjes)
- 95 gram kristalsuiker
- 85 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 eidooier (het eiwit gebruik je ook in dit recept!)
- citroen voor de smaak: rasp van een halve citroen of een beetje citroensap
- een snufje zout
Voor de amandelspijs
- 150 gram amandelspijs (eventueel zelf te maken van 75 gram amandelmeel, 75 gram kristalsuiker en een ei)
- 1 eiwit om de spijs los te maken
Voor de topping & decoraties
- abrikozenjam (ongeveer een halve tot driekwart pot)
- 100 gram boter
- banketbakkersroom van de volgende ingrediënten
- 40 gram kristalsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 eidooiers
- 25 gram bloem
- 240 ml melk
- groene kleurstof
- paaseitjes in verschillende smaken
- fondant (wit, bruin, zwart, geel en oranje) – of koop wat paasfiguurtjes
- een spuitzak en een spuitmondje met meerdere openingen (lees hier meer tips & tricks over spuitzakken en spuitmondjes)
Voorbereidingen
Wil je de amandelspijs zelf maken? Doe dat dan gerust al een aantal dagen van tevoren. Wordt-ie alleen maar lekkerder van.
Ook de banketbakkersroom kun je het beste de dag van tevoren maken. Klop hiervoor twee eidooiers goed los in een hittebestendige kom. Voeg hier de kristalsuiker en de vanillesuiker aan toe en meng dit goed. Tot slot voeg je ook de bloem toe en roer je tot die helemaal is opgenomen. Je krijgt dan een soort dik papje.
Daarna verhit je de melk in een steelpannetje. Als je belletjes aan de rand ziet ontstaan, zet je het vuur uit. Voeg wat melk toe aan je ei-suiker-bloem-papje en roer dit goed door tot de melk helemaal is opgenomen. Dit doe je ook steeds met de rest van de melk. Uiteindelijk krijg je een egaal, dun mengsel.
Vervolgens schenk je het mengsel weer terug in de pan en breng je dit opnieuw aan de kook. Blijf goed roeren! Er ontstaat vrij snel een dikke vla; dat betekent dat je banketbakkersroom klaar is. Giet hem in een schone, lage schaal en doe hier wat huishoudfolie overheen. Druk goed aan, laat even afkoelen op het aanrecht en zet het daarna in de koelkast.
Sloffenbodem maken
Doe alle ingrediënten voor de sloffenbodem bij elkaar en meng dit tot een egaal deeg. Laat het ongeveer een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm daarna de oven voor. Mijn eerdere sloffen bakte ik 25 minuten op 180 graden, maar nu besloot ik de tip van Robèrt van Beckhoven eens ter harte te nemen: kort en heet bakken (10-12 minuten op 210 graden (boven- en onderwarmte)). Dat leverde een heel brosse, koekachtige sloffenbodem op. Mijn testpanel en ik vonden dat eigenlijk beide sloffenbodems heel geslaagd zijn, maar allebei op een andere manier. Het hangt maar net van je smaak en de topping die je gebruikt af wat de ideale optie is.
Vet de sloffenring (of de rand van een springvorm) licht in, rol het deeg uit en snij met de ring de vorm uit. Verwijder het omliggende deeg en laat de rand eromheen. Maak de amandelspijs los met een half ei en verdeel ‘m over de sloffenbodems. Laat hierbij ongeveer een centimeter van de rand vrij. Bak vervolgens de sloffenbodems af. Zodra je ze uit de oven haalt, kun je de sloffenring eraf halen en laat je ze verder afkoelen.
Toppings en decoraties
Verdeel met een lepel wat abrikozenjam over de afgekoelde bodems. Net als bij de amandelspijs laat je hier een centimeter vrij.
Dan ga je verder met de botercrème. Zorg ervoor dat je boter en banketbakkersroom op kamertemperatuur zijn. Klop eerst de boter luchtig. Eventueel kun je wat poedersuiker toevoegen, maar dat is niet per se nodig, want de banketbakkersroom bevat al suiker. Zodra de boter los geklopt is, voeg je de banketbakkersroom toe. Dit mix je weer even door tot het mooi egaal is. Voeg dan wat groene kleurstof toe. Voeg steeds een beetje toe om te ontdekken of je al de juiste graskleur hebt bereikt.
Maak dan je spuitzak met je multi-opening-tip klaar. Doe de groene botercrème erin en pak er even een stukje bakpapier (of een bordje) bij om even te oefenen op de grassprietjes. De truc is om het spuitmondje goed laag te houden en de spuitzak op de juiste snelheid omhoog te bewegen. Als je er klaar voor bent, kun je op de sloffenbodems zelf gaan spuiten.
Paashaas van fondant
Daarna mag je gaan knutselen met fondant. Om de paashaas lichtbruine details te geven, meng je wat bruine fondant met een beetje wit. Maak dan een bolletje voor het hoofd en twee heel kleine bolletjes voor de pootjes. Maak twee oren, waarvan je er eentje straks kan buigen. Met het lichtbruine fondant maak je de binnenkant van de oren en twee kleine bolletjes voor de snuit. Maak ook twee oogjes en eventueel ook twee tandjes. Daarvoor pakte ik een klein, dun plakje witte fondant dat ik insneed om er twee tandjes van te maken. Maak ook nog een klein zwart neusje. Bekijk het voorbeeld hierboven om te zien hoe ik het gezicht van de paashaas maakte.
Kuikentjes van fondant
De kuikentjes zijn gelukkig lekker makkelijk. Voor elk kuikentje maak je een groter en een wat kleiner geel bolletje. Maak kleine zwarte oogjes met fondant (je hebt echt maar heel weinig nodig!), prik gaatjes op de juiste plekken in het hoofdje en doe daar de oogjes in. Voor de snavels maak je kleine oranje ruitjes die je dubbelvouwt. Ook deze kun je het beste in een holte in de kopjes drukken. Plak de bolletjes op elkaar met wat water en je kuikentjes zijn klaar.
Zet alle fondantdecoraties in het gras en verdeel er wat paaseitjes tussen.
Weet jij al wat je met Pasen gaat maken? Komende zaterdag komt er nog een supermakkelijk gerecht voor het paasontbijt/de paasbrunch online.
7 april 2020 om 08:02
Deze is echt leuk! Lekker vrolijk én vast ook heel erg lekker smakend;).
7 april 2020 om 10:33
Oh, wat een beauty! Geweldig mooie taart is dit. En zo heerlijk kleurrijk!
7 april 2020 om 13:15
Ahh, dit is zo schattig! Lijkt me een hoop werk wel met dat gras ook, maar super gedaan!
7 april 2020 om 14:18
Dit ziet er mega schattig uit! Leuk recept!
7 april 2020 om 16:16
Ah wat een schatje! Goed dat je er ook foto’s van gemaakt hebt, want hij is zonde om op te eten. Dat gras is ook zo goed gelukt!!
7 april 2020 om 19:19
Het ziet er zo lief uit! En lekker ook.
8 april 2020 om 09:14
Wat mooi! Ik zocht nog een mooi recept om voor Pasen iets lekkers te maken en ik ga deze zeker namaken! Hoe tof ziet dit eruit?! Hij lijkt me ook echt heerlijk! Heel schattig ook met die diertjes en die eitjes!
8 april 2020 om 12:34
Hij zier er prachtig uit. En die kuikentjes zijn zó schattig. Logisch dat je daar tegen praat… Hier is bloem enzo nog steeds moeilijk verkrijgbaar. Jammer…
9 april 2020 om 09:26
Ah wat een leuke!
9 april 2020 om 13:07
Ohhh dit ziet er zo ontzettend lekker uit! Ook leuk versierd!!
9 april 2020 om 14:32
Ziet er mega vrolijk en mooi uit zeg, je hebt er een mooie creatie van gemaakt.
10 april 2020 om 09:15
Ik heb nog nooit een slof gebakken! Moet ik toch echt eens doen. Thanks voor het recept. 🙂
15 april 2020 om 09:45
ahhh wat schattig!! leuke blog xx