Recept: ovengroenten met feta en gekruide aardappelpartjes (vegetarisch)

| 9 reacties

Eigenlijk is het best gek dat dit recept nu pas op mijn blog verschijnt. Het is namelijk een van de lievelingsgerechten van zowel Vriend O. als ik! Het is gebaseerd op een gerecht dat we ooit aten bij een vriendin: heel veel lekkere groenten uit de oven met feta erbij. Superlekker! Het enige punt was dat er geen koolhydraten bij zaten… In onze eigen versie van dit gerecht voegde ik die wel toe in de vorm van gekruide aardappelpartjes – uiteraard zelf gemarineerd. Inmiddels heb ik dit gerecht weten te perfectioneren en verdient het dus absoluut een plekje online.
Recept ovengroenten met feta en gekruide aardappelpartjes, wedges

Ingrediënten voor twee personen

  • 600 gram kleine aardappeltjes (of grote krieltjes)
  • 1 zoete aardappel
  • 1 courgette
  • 1 paprika (in een kleur naar keuze)
  • 100 gram feta
  • 2 lente-uitjes
  • zonnebloemolie
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • kerriepoeder
  • paprikapoeder
  • tijm

Recept ovengroenten met feta en gekruide aardappelpartjes, wedges

Recept: ovengroenten met feta en gekruide aardappelpartjes

Heb je alle ingrediënten klaar liggen? Dan is het tijd om alle groenten en de aardappels goed te wassen. Let op: het is niet nodig om de aardappeltjes of de zoete aardappels te schillen. Sterker nog: dat maakt dit gerecht juist extra lekker, zeker de aardappeltjes. Gewoon heel goed wassen en eventuele uitlopers goed verwijderen. Bij de zoete aardappels snijd ik de twee kantjes er ook altijd even af.

Maak dan de marinade voor de aardappels: een eetlepel zonnebloemolie, die je vermengt met een beetje gemalen zwarte peper, flink wat kerriepoeder, flink wat paprikapoeder en een beetje. De aardappeltjes mag je vervolgens in de lengte in kwarten snijden en even 5-10 minuten laten marineren. Dit is ook een handig moment om de oven alvast voor te verwarmen op 200 graden.

Ga verder met de zoete aardappel: die heeft van de groenten de langste gaartijd. Snijd ‘m in niet al te grote stukken. Ook de courgette (ongeveer even grote stukken) en de paprika (kleinere stukjes) kun je alvast snijden. Hou ze allemaal apart van elkaar, want ze hebben allemaal een andere gaartijd.

Als de oven op temperatuur is, verdeel je de aardappelpartjes over een bakplaat met bakpapier erop. Zorg ervoor dat ze niet op of tegen elkaar aan liggen – dat helpt om ze zo knapperig mogelijk te krijgen. Zet je aardappelpartjes in de oven – en de kookwekker mag op 10 minuten.

De stukken zoete aardappel doe je in een ovenschaal met ongeveer een eetlepel olijfolie. Hussel dit goed en zet ook deze ovenschaal in de oven. Het komt niet zo héél nauw, maar meestal zet ik de zoete aardappels een paar minuten na de aardappels in de oven.

Na de eerste tien minuten mogen de stukjes paprika bij de zoete aardappel. Meng dit goed met elkaar. Ook de aardappelpartjes kun je even omscheppen.

Na nog eens tien minuten doe je de courgette bij de rest van de groenten. Je voelt ‘m al aankomen: ook nu mag je weer goed husselen.

Snijd nu de feta in kleine blokjes en de lente-uitjes in dunne ringetjes. Zet ze alvast klaar op tafel.

Ondertussen hou je de oven goed in de gaten. Na vijf tot tien minuten is namelijk alles klaar. Kwestie van tussendoor even proeven. Geen straf, toch?
Recept ovengroenten met feta en gekruide aardappelpartjes, wedges

Verdeel de feta en lente-ui naar smaak over de groenten. Serveer met een toefje Zaanse mayonaise om je aardappeltjes in te dippen en smullen maar!

9 reacties

  1. Wat ziet dat er heerlijk uit, ik krijg er spontaan zin in!

  2. Ik krijg er trek in…

  3. Ik moet er iets teveel aan weglaten dus maken zal ik het niet maar mmmm dat ziet er top uit.
    Liesbethblogt postte onlangs…Grappigheden in ’t Wild 30My Profile

  4. Hm lijkt me keilekker! Ik zou wel alles schillen want ik heb dat niet graag :p
    Irene postte onlangs…5 Random dingen over mij • 2My Profile

  5. Dit wil ik zeker wel een keer gaan maken. Het klinkt lekker en bovendien makkelijk.

  6. Mmm, dat zijn echt al mijn favoriete groentjes bij elkaar. Ik maak iets soortgelijk ook vaak met nog wat gehakt erbij. Ik vind het ook altijd raar als ik lekkere recepten vind voor ovenschotels en daar zit dan geen pasta/aardappelen in. Er moet toch … iets … bij je groenten??? Haha.
    Lesley postte onlangs…Het EK voetbal door mijn ogenMy Profile

  7. Klinkt goed. Er passen alleen geen twee schalen in mijn oven. Maar zonder zoete aardappel is het vast ook lekker. Gooi ik er gewoon iets anders bij.

  8. Ohh, dit ziet er echt heerlijk uit! Ga ik zeker onthouden om een keer te maken 🙂
    Charlotte postte onlangs…Mijn vakantie in een boshuisje voor vijf nachtjesMy Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge