Recept: mini-tartelettes met zomerfruit

| 7 reacties

Ja lieve lezers, het is weer gelukt. Ik heb een baksel weten te maken waar Vriend O. niet vanaf kon blijven. Nu lijkt dat misschien niet zo’n prestatie, maar hij is dus iemand die liever een peer eet dan een brownie. (Ja, ik vraag me ook af hoe dat kan. En waarom ik met zo iemand samen ben.) Dat maakt het een leuke uitdaging om dingen te maken die ook hem kunnen bekoren. Hoewel, ik was een tijdje geleden íéts minder enthousiast toen hij doodleuk het laatste stukje van deze citroen-frambozenslof had opgegeten (zonder het te vragen!). Als wraak at ik daarom de laatste van deze overheerlijke mini-tartelettes met zomerfruit op.
Recept mini-tartelettes met zomerfruit, mini-tartelettes maken met een cupcakevorm, tartelettes mini-cupcakevorm, tartelettes met banketbakkersroom en fruit

Mini-tartelettes maken met een cupcakevorm

Tartelettes stonden al een tijdje op mijn to bake-lijstje. Omdat ik zelf nog geen bakringen of kookringen heb (ze staan wel hoog op mijn lijstje!), besloot ik het te proberen met siliconen cupcakevormen. Ik heb een vorm voor normale cupcakes, maar ik heb er ook voor mini’s. Ik besloot met allebei te testen of het werkte om er tartelettes mee te maken. Spoiler: dat bleek geen enkel probleem!

Ingrediënten

Ik maakte een mix van normale en mini-tartelettes. Met deze ingrediënten kon ik er 12 van elke soort maken. Als je alleen normale tartelettes wil maken, zul je er met deze hoeveelheid 14 tot 20 kunnen maken. Voor alleen mini’s zul je al gauw op 30+ stuks uitkomen.

Voor de tartelettes

  • 170 gram bloem
  • 60 gram kristalsuiker (meestal wordt poedersuiker aangeraden, maar dit werkte prima!)
  • zakje (8 gram) vanillesuiker
  • 35 gram amandelmeel
  • 100 gram boter of margarine
  • een half losgeklopt ei
  • snufje zout

Voor de banketbakkersroom

  • 250 ml melk
  • 25 gram kristalsuiker
  • 25 gram custardpoeder
  • zakje (8 gram) vanillesuiker
  • eetlepel citroensap

Voor de garnering

  • Vers zomerfruit naar keuze! Ik koos voor blauwe bessen, frambozen en bramen.

Recept mini-tartelettes met zomerfruit, mini-tartelettes maken met een cupcakevorm, tartelettes mini-cupcakevorm, tartelettes met banketbakkersroom en fruit

Wat heel handig is aan dit recept, is dat je de losse onderdelen heel makkelijk kunt voorbereiden. Maak de tartelettes gerust al de dag (of enkele dagen) van tevoren, of vries ze in. Ook de banketbakkersroom kun je al een dag eerder maken. Het opbouwen doe je dan vlak voor het serveren. In tien minuten heb je dan lekker verse, knapperige tartelettes op tafel staan.

Tartelettes bakken in een cupcakevorm

Je begint met het maken van het deeg. Omdat ik geen zin had om poedersuiker te gebruiken (duur!), heb ik eerst de boter met de suiker even gemixt met een handmixer met gardes. Daarna heb ik de bloem, vanillesuiker, amandelmeel en een snufje zout toegevoegd en ben ik verder gaan kneden met de hand. Op het laatst mag het halve losgeklopte ei erbij en zul je zien dat je een soepel deeg krijgt. Het werd wel een tikje plakkerig – ik denk vanwege het amandelmeel. Mocht je dat niet in huis hebben, dan kun je dit ook vervangen door extra bloem. Iets minder lekker, maar het recept zal er zeker niet door mislukken.

Laat het deeg minimaal een uurtje rusten in de koelkast. Daarna rol je het vrij dun uit om een met bloem bestoven werkblad. Doe ook wat bloem op je deegroller – voorkom je een hoop frustratie mee. Gebruik een uitsteker die iets groter is dan de vorm die je gaat gebruiken, zodat je een mooi randje krijgt. Voor de mini-tartelettes had ik een mooi passende gekartelde uitsteker. Daarmee zien je tartelettes er extra mooi uit. Heb je helemaal geen uitstekers in huis? Gebruik dan een beker of (thee)glas.

Leg de uitgesneden rondjes in je cupcakevorm en prik er met een vork gaatjes in, zodat het deeg niet te veel omhoog komt. Bak de tartelettes in een voorverwarmde oven op 180 graden (hetelucht). Voor de mini’s kun je een baktijd van 8 tot 12 minuten aanhouden. De normale hebben iets langer nodig: 14 tot 18 minuten. Haal ze na het bakken direct uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Banketbakkersroom zonder ei maken

Omdat een van mijn neefjes niet tegen ei lijkt te kunnen, greep ik dit recept direct even aan om banketbakkersroom zonder ei uit te proberen. Dat ging prima! Meng de kristalsuiker, vanillesuiker en custardpoeder door elkaar met een lepel en maak er een papje van door er een scheutje van de melk aan toe te voegen. Klop dit goed door, zodat er geen klontjes in zitten.

De rest van de melk verwarm je samen met het citroensap in een steelpannetje. Dit voeg je daarna stukje bij beetje toe aan het papje, terwijl je goed blijft roeren.

Op het laatst moet je het hele mengsel nog even laten inkoken. Schenk het weer in het steelpannetje en blijf goed roeren met een garde, tot het ongeveer even dik is als vanillevla. Dat gaat best snel, dus blijf er goed bij.

Doe de banketbakkersroom daarna in een schone schaal. Dek dit af met huishoudfolie en druk dit goed aan om velvorming te voorkomen. Laat het nog even afkoelen, en zet de schaal daarna een nachtje in de koelkast om helemaal koud te worden.
Recept mini-tartelettes met zomerfruit, mini-tartelettes maken met een cupcakevorm, tartelettes mini-cupcakevorm, tartelettes met banketbakkersroom en fruit

Tartelettes met zomerfruit

Tijd om op te bouwen! Zet de tartelettes klaar en mix de banketbakkersroom nog even door. Vul dan een spuitzak met een mooi gekarteld spuitmondje en spuit in alle tartelettes een toef banketbakkersroom. In dit artikel vind je daar nog wat handige tips voor.

Daarna hoef je de tartelettes alleen nog maar te decoreren met zomerfruit. Voor de mini’s waren de frambozen en bramen die ik had gekocht veel te groot, dus daar legde ik steeds alleen een grote blauwe bes op.
Recept mini-tartelettes met zomerfruit, mini-tartelettes maken met een cupcakevorm, tartelettes mini-cupcakevorm, tartelettes met banketbakkersroom en fruit
Recept mini-tartelettes met zomerfruit, mini-tartelettes maken met een cupcakevorm, tartelettes mini-cupcakevorm, tartelettes met banketbakkersroom en fruit

Deze tartelettes zijn vers het allerlekkerst. De bodem wordt langzaam wat zachter, maar als je dat niet erg vindt, kun je ze prima een paar dagen in een goed afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

7 reacties

  1. Die kleintjes zien er echt lief uit! (Maar natuurlijk heb ik liever een groot exemplaar als het aankomt op proeven;))
    Ik krijg als ik dit zie spontaan zin in Tweede Kerstdag, want dan maakt mijn moeder vaak van dit soort gebakjes.

  2. Wat schattig! Ziet er weer uit als lieve en kleine kunstwerkjes hihi! Leuk om binnenkort een keertje te maken.

  3. Jammie, dit ziet er zo lekker uit! En dat is ook m’n favoriete soort taartje: koek, banketbakkersspul en fruit er op. Ik ga ze pinnen en dan ooit eens maken 😀

  4. Haha! Bewaren in een bakje… Grapjas!
    Die zijn zo op, hoor.

  5. ziet er zo lekker uit! Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om die te maken, dat is het type: kopen en opeten.

  6. Oh dit ziet er echt verrukkelijk uit! <3
    Bewaren in een bakje… Zelfde idee met chocolade die hersluitbaar is :')

  7. Wat super leuk! Ze zien er heerlijk én prachtig uit.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge