Bij ons thuis stond er vroeger twee keer per jaar een mooie feeststol met amandelspijs op tafel: met Pasen en met Kerst. Zelf was ik er nooit per se heel dol op, maar omdat ik na deze overheerlijke kaneelbroodjes de smaak te pakken heb met brood(jes) bakken, wilde ik toch zelf eens stol gaan bakken. Ik besloot voor mini-stolletjes met extra veel amandelspijs te gaan. Want een sneetje brood met zoveel mogelijk spijs krijgen, dat was altijd het doel van mijn medegezinsleden. Meestal draaide het erop uit dat mijn moeder dan maar gewoon kontjes at, al is zij ook dol op amandelspijs.
Ik maakte deze mini-stolletjes al een paar maanden geleden, voor Kerst. Nu, met alle corona-gedoe, zijn ze eigenlijk extra toepasselijk, omdat je zo ook alleenstaanden kan laten genieten van een feestelijk stolletje. En verder is het natuurlijk extra hygiënisch om elk gezinslid zijn eigen stolletje te geven. Wel goed je handen wassen als bakker natuurlijk!
Ingrediënten voor 8 mini-stolletjes
Voor het brooddeeg
- 250 gram bloem
- 1 zakje instant gist (dat is 7 gram)
- 100 ml lauwwarme karnemelk (+ wat extra om te bestrijken)
- 30 gram suiker
- een snufje zout
- 50 gram boter/margarine (+ wat extra om te bestrijken)
Vulling en topping
- 150 gram krenten en/of rozijnen
- 300 gram amandelspijs (eventueel zelf te maken met 150 gram amandelmeel, 150 gram kristalsuiker en een eitje)
- poedersuiker
Recept kleine feeststolletjes
Wel de rozijnen/krenten alvast in lauwwarm water. Droog ze goed af voor je ze straks door het deeg doet!
Kneed voor het brooddeeg je bloem, gist, karnemelk, suiker, zout en ei voor 5 tot 10 minuten. Zelf gebruik ik hiervoor een keukenmachine, maar met de hand kneden kan natuurlijk ook. Is alleen wat harder werken! Op het laatst voeg je de boter toe. Doe dit steeds in kleine blokjes, één voor één.
Als je deeg mooi egaal is en je er kleine vliesjes van kan trekken zonder dat het scheurt, is het klaar voor de eerste rijs. Hiervoor dek je de kom af met een schone theedoek die je iets vochtig kan maken. Zet dit op een warme plek (bijvoorbeeld bij de verwarming) en laat het een uur rijzen.
Tegen het einde van de reistijd kun je de amandelspijs alvast doorkneden. Maak er alvast acht gelijke rolletjes van.
Na de eerste rijs kneed je het deeg nog even door en duw je de lucht er als het ware uit. Kneed de krenten en rozijnen erdoorheen en verdeel het deeg dan in acht gelijke delen. Zelf weeg ik het deeg altijd even af.
Druk elk stukje deeg uit tot een platte ovaalvorm en leg overal een spijsrolletje in. Vouw het deeg eromheen en druk dit goed aan, ook bij de uiteindes.
Leg alle broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek weer af met de theedoek en laat de stolletjes nog ongeveer 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en bestrijk de stolletjes net voor ze de oven ingaan met een beetje karnemelk.
Daarna bak je de stolletjes gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten. Leg ze daarna op een rooster, laat ze ongeveer 10 minuten afkoelen en bestrijk ze dan met een beetje gesmolten boter. Tot slot strooi je er poedersuiker overheen.
Je zult merken dat de poedersuiker tussendoor een beetje oplost. Het lekkerst is om direct voor het serveren nog wat verse poedersuiker over je stolletjes te strooien.
Ga jij deze mini-stolletjes ook maken?
3 april 2020 om 07:31
Leuk zeg! Ik heb ze nog nooit in mini-vorm gezien, maar dan heb je in ieder geval geen oorlog over wie welk stukje mag. Zal in veel gezinnen een ruzie minder opleveren;).
3 april 2020 om 08:59
Je arme moeder : ) Wat een lieverd is dat denk ik, dat zij de kontjes op at….
3 april 2020 om 11:03
Wat leuk om ze zelf te maken! Ik sla het recept gelijk even op.
3 april 2020 om 11:35
Wat ziet dit er heerlijk uit zeg, ik wil deze ook een keer gaan maken
3 april 2020 om 14:47
Echt wel! Goed idee voor komend weekend. En dan maandag uitdelen op mijn werk. Oh, nee. Dat dan weer niet. Goed inpakken en opsturen dan maar. 😉
3 april 2020 om 16:10
Oei, die zien er wel heel erg goed uit! Mijn vader sneed altijd net zo lang stukjes van de stol af totdat hij bij het spijs kwam – en dat is wat ik nu tegenwoordig ook doe, haha!
3 april 2020 om 19:09
Dat ziet er lekker uit! Ik heb in mijn oneindige vooruitkijken al een grote stol gepakt, wetende dat Vriendjelief er dol op is. Ik hou niet zo van krenten en rozijnen.
4 april 2020 om 14:59
O, dit is echt zo’n typisch paasgerecht, heerlijk! Ik heb ze nog nooit zelf gemaakt, maar ben een redelijke keukenprinses, dus ik wil dit wel uit gaan proberen!
6 april 2020 om 10:23
Wat een tof receptje Audrey, die wil ik zeker eens proberen! Ik houd echt van stol met amandelspijs, alleen mijn vriend niet.. dus een eenpersoonsportie komt goed uit 🙂
6 april 2020 om 15:00
Wat een leuk recept! Ik heb wel eens vaker ministolletjes gegeten, maar nog nooit zo mini. Ook nog nooit gemaakt trouwens. Het recept ziet er leuk uit. Misschien waag ik me er wel aan.