Mango’s behoren tot mijn favoriete soorten fruit. Toch had ik er nog niet vaak mee gebakken. Tot zich in mijn hoofd het idee nestelde van een vlaai met mangobavarois, plus natuurlijk zo’n lekker (en mooi) mango-laagje bovenop. Het resultaat? Een ultiem zomerse vlaai, die na een aantal dagen nog lekkerder is dan in het begin. Ideaal dus als je gebak al even van tevoren wil maken.
Mango-bavarois-vlaai: ingrediënten
Voor de bodem
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 180 gram boter of margarine (in blokjes en op kamertemperatuur)
- 90 gram kristalsuiker
- 80 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1 theelepel citroenrasp (of een beetje citroensap)
- een snufje zout
Voor de mango-bavarois
- 250 gram mangoblokjes (ik gebruikte diepvriesfruit – laat het dan wel goed ontdooien)
- 250 ml slagroom
- 6 gram gelatinepoeder (dat zijn 2 theelepels) + 30 ml water voor het oplossen
Voor de jelly mango-laag
- 120 gram mangoblokjes
- 50 ml water
- 3 gram gelatinepoeder (1 theelepel) + 20 ml water voor het oplossen
- eventueel 30 gram mango in kleine stukjes gesneden
Vlaaibodem bakken
Kneed alle ingrediënten voor de vlaaibodem door elkaar tot je een soepel deeg hebt. Laat het deeg een uurtje (of langer) rusten in de koelkast, vet alvast een vlaaivorm (of een quichevorm, als je die niet hebt) in en verwarm op het eind de oven voor op 210 graden.
Verdeel het deeg over de vorm en bak de vlaaibodem in ongeveer 20 minuten gaar. Laat de bodem even afkoelen in de vorm, en haal hem er dan voorzichtig uit.
Mangobavarois maken
Voor de mangobavarois pureer je eerst 250 gram mangostukjes. Laat de gelatinepoeder alvast wellen in 30 ml (koud) water. Klop daarna de slagroom goed lobbig. Verwarm vervolgens de mangopuree even in een klein steelpannetje. Het moet niet gaan koken, want dan verliest de gelatine (die er daarna doorheen gaat) zijn werking.
Haal het pannetje van het vuur en meng de gelatine er goed door. Daarna kun je de opgeklopte slagroom en de mangopuree rustig door elkaar spatelen tot je een egale massa hebt. Verdeel je bavarois dan over de afgekoelde vlaaibodem en laat dit minimaal twee uur opstijven in de koelkast.
Mangolaag maken
En dan is het alweer tijd voor de finishing touch! Ook nu pureer je weer de mangostukjes en laat je de gelatine even wellen. Daarna verwarm je de mangopuree met wat water en op het laatst los je de gelatine hierin op. Als je – net als ik – wat mango in je toplaag wil, dan kun je een aantal blokjes heel fijn snijden. Verdeel deze over de vlaai, en doe er daarna het mango-gelatinemengsel overheen.
Laat de vlaai nog ongeveer twee uur opstijven, en dan kun je gaan proeven! Ik vond deze vlaai na twee dagen eigenlijk het allerlekkerst smaken, omdat de bodem dan iets zachter is geworden. Probeer hem dus vooral niet al te snel te verorberen!
25 juni 2020 om 08:30
Wat een goed idee! Mango geeft me altijd zo’n zomergevoel. Prima taartje voor deze dagen dus;).
25 juni 2020 om 11:46
Oehhhhh dit lijkt me heerlijk! Ik ben dol op taart en ik ben dol op mango. Een perfecte combi!!
25 juni 2020 om 12:58
Wat een heerlijke taart! Ik ben dol op mango!
25 juni 2020 om 20:43
Jammie! Ziet er super lekker uit!
25 juni 2020 om 20:52
Oké! Ik ga me proberen! Technische vraag: waarom gebruik je gelatinepoeder? Daar heb ik zelfs nog nooit van gehoord. Ik gebruik altijd blaadjes (die laatst voor het eerst van mijn leven gingen klonteren omdat de boel te snel afkoelde, grom)
26 juni 2020 om 07:53
Ik vind blaadjes eng en gedoe, haha. Dus toen ik bij de bakwinkel gelatinepoeder zag, dacht ik: dat gaan we doen. Je kunt gewoon gelatineblaadjes gebruiken. Ik geloof dat je 3 gram poeder moet vervangen door 2 blaadjes.
26 juni 2020 om 08:44
Ik houd van geel, dat oogt zo zonnig. Deze taart vind ik dan ook echt een schoonheid!
26 juni 2020 om 15:22
Oh dit moet ik echt maken! Mango is echt mijn favoriet!!
28 juni 2020 om 19:25
Ziet der best heerlijk uit.
30 juni 2020 om 10:15
Ohh ik hou van mango! Ik eet zelf geen gelatine, maar misschien dat ik het wel kan vervangen met agar agar. Ziet er in ieder geval lekker uit! 🙂