Recept: lemon bars (de ultieme citroenkoekjes met lemon curd)

| 10 reacties

Ik ben dol op citroen. Lemon curd is dan ook een grote favoriet hier in huis. Ik gebruik het vaak in baksels, maar ik had nog geen go to-recept voor koekjes met lemon curd. Nou, nu wel dus! Doordat je de lemon curd makkelijk eerder kan maken, is het ook nog eens een koekjesrecept dat je uiteindelijk heel snel kunt maken. Ook Vriend O. is groot fan van deze citroenkoekjes.

Recept citroenkoekjes, lemon bars

Lemon bars maken: de ingrediënten

  • 35 gram kristalsuiker
  • 90 gram margarine (of boter) – in blokjes op kamertemperatuur
  • 125 gram bloem
  • een snufje zout
  • 125 gram lemon curd – zie het recept hieronder

Het ultieme recept voor lemon curd

Ik deelde jaren geleden al eens een recept voor lemon curd uit de magnetron. Inmiddels vind ik de versie die je au bain marie maakt eigenlijk makkelijker en leuker om te maken. En het is nog lekkerder ook, vind ik, omdat je ‘m makkelijk wat steviger krijgt.

Dit recept levert veel meer lemon curd op dan je nodig hebt voor de lemon bars, maar geloof mij: daar ben je uiteindelijk alleen maar zielsgelukkig om.

De ingrediënten

  • 3 citroenen (rasp en sap!)
  • 150 gram kristalsuiker
  • 75 gram boter/margarine in blokjes
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers

Boen de citroenen goed schoon en rasp ze. De rasp en het sap doe je in een ruime hittebestendige kom, samen met de suiker, eieren en eidooiers. Klop dit alvast even goed door met een garde.

Doe dan een laagje kokend water in een steelpannetje en zet de kom erop. Zet dit op middelhoog vuur en blijf ongeveer 10 minuten steeds roeren/kloppen, totdat je merkt dat het mengsel goed begint in te dikken en richting een soort custard gaat. (Heel belangrijk: vergeet ook niet te genieten van de heerlijke citroengeur.)

Haal het mengsel van het vuur als het dik genoeg is en meng er dan de blokjes boter doorheen. Hierdoor wordt je lemon curd ook nog iets dikker.

Zet een paar kleine potjes klaar die je steriliseert door er kokend water in te gieten. Droog ze af terwijl ze nog heet zijn, doe er dan direct de lemon curd in en zet ze omgekeerd (met de deksel naar beneden) neer. Zo ontstaat er een vacuüm en kun je de potjes lemon curd ongeopend vrij lang bewaren. Na opening blijft de lemon curd ongeveer twee weken goed.

Recept citroenkoekjes, lemon bars

Recept: lemon bars/citroenkoekjes

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Meng alle ingrediënten voor het deeg met elkaar: de margarine, suiker, bloem en het snufje zout. Kneed dit tot een soepel, egaal deeg. Bekleed een kleine ovenschaal (ik gebruik er een van 20×20 cm) met bakpapier en verdeel hier het deeg over. Ja, je kunt het netjes uitrollen, maar ik duw het gewoon met mijn vingers plat, haha.

Bak de koekjes zo’n 10 tot 15 minuten (ze kleuren slechts heel licht een beetje goudkleurig, maar dat hoort zo!) en haal ze dan uit de oven. Pak de lemon curd erbij en verdeel ongeveer 125 gram lemon curd over de koekbodem. Zet de ovenschaal terug in de oven voor 10-15 minuten en laat de koekjes daarna goed afkoelen voor je ze in blokjes snijdt.
Recept citroenkoekjes, lemon bars

10 reacties

  1. De geur van citroen roept bij mij helaas nare herinneringen op. Zelf maken zou daarom geen optie zijn, maar ze zien er wel uit om mijn tanden in te zetten.
    Naomi postte onlangs…Lekker vaag, maar heel bewustMy Profile

  2. Ziet er lekker uit! Ik ben inderdaad ook gek op gebak met citroensmaak 🙂
    Blog by Linda postte onlangs…Zomervakantie deel 4 ❀ Strandwandeling, Pontevedra & laatste vakantiedagMy Profile

  3. Dit ziet er echt véél te lekker uit, haha. Ik ben helaas geen keukenprinses, zeker niet wanneer het op baksels aankomt, maar ik ga dit echt eens proberen samen met Jula.
    Anne postte onlangs…Dagboekje 35 • 2021My Profile

  4. Ik ken de smaak maar het is echt niks voor mij om zoiets te maken. Opeten wel…

  5. Ik weet wat ik binnenkort eens ga maken! Ik hou ook echt van citroen.
    Irene postte onlangs…365 Vragen – AugustusMy Profile

  6. Ik wil dit altijd nog eens maken. Ik had alleen gedacht dat ze veel geler zouden worden?

  7. Oeh! Eerst even potjes sparen!

  8. Ze lijken mij heel erg lekker. Ik heb wel een Lemon curd in een potje gekocht. Dat was inderdaad super lekker!

  9. Die wil ik!
    Op de ‘to bake’ lijst

  10. Die zien er heerlijk uit! Ik ben dol op cake, taart en koekjes met citroen erdoor, met lemon curd is vast ook heerlijk.
    Giovanna Jansen postte onlangs…Hoe vind je de juiste redacteur?My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge