Zin om iets te bakken in kerstsfeer, maar ben je niet zo’n wonder in de keuken? Ik heb hét recept voor je! Simpele, maar heerlijke brownies, versierd met leuke kerstdecoraties. Ook erg leuk om met kinderen te maken in de kerstvakantie. Enne, voor de echte keukenprins(ess)en heb ik op de 24e nog een wat uitdagendere taart online staan. Als-ie lukt dan, want ik maak hem pas de dag ervoor. Maar nu eerst: kerstbrownies (die ik stiekem vorig jaar al bakte, haha).
Kerstbrownies: wat heb je nodig?
Ingrediënten voor de brownie
- 170 gram gesmolten boter of margarine
- 250 g suiker
- 3 eieren
- 75 g bloem
- 60 g cacaopoeder
- snufje zout
En verder…
- Witte chocoladepasta
- Rolfondant in diverse kleuren (je hebt in totaal niet veel nodig, dus een multipack van de HEMA oid is top)
- Een heleboel kerstige uitsteekvormpjes! Die vind je bijvoorbeeld op bol.com en in bak- en kookwinkels. Mijn megatoffe rendier kocht ik vorig jaar bij Dille & Kamille. Daar hebben ze een aantal heel leuke!
Stap 1: Brownies bakken
Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier. Doe de gesmolten boter in een kom en voeg de suiker, bloem, cacaopoeder, eieren en het snufje zout toe. Meng dit met een spatel tot het een glad beslag is. Let op: bij brownies moet je juist geen mixer gebruiken. Gewoon goed mengen is echt voldoende. Je wil tenslotte brownies maken, geen cake (en als je dat wel wil, moet je gewoon even een ander recept zoeken, haha).
Verdeel het beslag over het bakblik en bak de brownie voor 35-40 minuten. Om te kijken of je brownie goed is, kijk je naar de bovenkant. Als die er stevig uitziet, is de brownie klaar. Haal hem uit de oven, laat hem goed afkoelen en snij hem daarna alvast in blokjes. Ik koos zelf voor een variatie in grotere en kleinere stukken. Sommige stukken moesten groot genoeg zijn voor de grootste uitsteekvormpjes, andere stukjes hield ik klein, zodat ze onderdeel konden worden van een grand dessert.
Stap 2: kerstbrownies decoreren
Brownies klaar? Decoreren maar! Rol de fondant uit op bijvoorbeeld een stuk oud tafelzeil. Heb je dat niet, dan kun je het beste wat poedersuiker op de ondergrond strooien zodat je je fondant-decoraties nog los krijgt. Maak decoraties met behulp van uitsteekvormpjes (voor deze sneeuwvlokjes-plunger cutters is het handig om even te oefenen) en plak ze met behulp van wat witte chocoladepasta op de brownies. Vergeet de details zoals oogjes en kerstballen in de boom niet – fondant op fondant kun je vastplakken met water.
Wat ga jij koken of bakken de komende feestdagen? Of mag je aanschuiven zonder dat je zelf de keuken in moet?
16 december 2019 om 07:34
Brownies zijn altijd een goed idee toch? Dus ook met Kerst;). Ze zien er heerlijk uit!
16 december 2019 om 08:00
Het ziet er alleen al zo leuk uit. En dit moet zelfs mij wel lukken 😉
16 december 2019 om 09:11
Wauw, hoe leuk zoiets simpels kan zijn! Dat ziet er echt heel feestelijk uit. Echt een leuk idee! Brownies zijn altijd lekker!
16 december 2019 om 10:15
Wat een schattige brownies!
16 december 2019 om 16:43
De afwerking is reuze leuk…
17 december 2019 om 22:51
O het is lang geleden dat ik brownies gemaakt heb, hmm. Ze zien er prachtig uit, zo krijg je er wel zin in. Om te eten, maken niet.
19 december 2019 om 11:32
Die zien er leuk uit! Wij gaan eten bij mijn moeder. Mijn broer en aanhang komt ook. Wij regelen het diner. Misschien moet ik dochterlief dit recept mailen…
Nicky postte onlangs…Uncle Bob (les 2).
19 december 2019 om 19:05
Ooh, deze brownies zien er leuk en lekker uit! Ik heb een peperkoekhuisje gebakken.