Ken je dat, dat je van plan bent om iets te maken, en dat het dan iets compleet anders wordt? Dat gebeurde mij bij dit recept. Tot twee keer toe zelfs. Het oorspronkelijke plan? Dat waren karamelkoekjes met een laag vloeibare (gezouten) karamel ertussen. Een te kruimelig deeg, twee batches en een vergeten ingrediënt later had ik opeens iets héél anders: karamelkruimelgebakjes in twee varianten: gezouten karamel en ananas. Gezouten karamel omdat het altijd goed is, en ananas omdat dat ook werkelijk bril-jant combineert met ananas. En het is dus niet eens moeilijk om te maken ook. Dus: let’s bake!
Wat heb je nodig voor 12 gebakjes?
Voor het deeg
- 110 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 125 gram margarine
- 200 gram bloem
- een snufje zout
Voor de vulling
- 100 gram kristalsuiker
- 3-4 eetlepels water
- 100 ml slagroom
- grof zeezout óf 1-2 schijven ananas
En verder: een pannetje met dikke bodem voor de karamel, een oven en een silliconen muffinbakvorm (12 holtes)
En hoe maak je de gebakjes dan?
Je begint met het deeg. Daarvoor snij je de margarine in kleine blokjes en doe je ze samen met de suiker(s), bloem en het snufje zout in een mengkom. Kneed er met je handen een deeg van. Het eigenwijze deel dat geen stevig deeg wil worden, laat je lekker met rust: daar kun je straks de kruimelige bovenkant mee maken. Ongeveer 2/3 van het deeg verdeel je over de twaalf holtes een (licht ingevette) muffinvorm. Maak er bakjes van: een stevige bodem en niet al te dikke randen. Als je hiermee klaar bent, zet je de vorm in de koelkast.
Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de karamel. Daarvoor doe je de kristalsuiker met het water in een steelpannetje met een dikke bodem. Dit zet je op middelhoog vuur, en vervolgens doe je een hele tijd niets anders dan afwachten en staren. Hier leg ik meer uit over karamel maken en wanneer het goed is. Bij deze versie voeg je alleen wat meer slagroom toe als de karamel klaar is. Dit zorgt ervoor dat je een stevige, maar toch vloeibare karamellaag krijgt. Zodra je klaar bent, ga je het verdelen over de deegbakjes. Voor de versie met gezouten karamel is het daarna vrij simpel: strooi er flink wat grof zeezout op, en bedek je gebakjes dan met kruimels.
Voor de versie met ananas verdeel je eerst de helft van de karamel over de bakjes. Daarna voeg je de ananas, die je in heel dunne reepjes hebt gesneden, toe. Vervolgens mag de rest van de karamel eroverheen, en tot slot weer de kruimels. Dit was dus het deel waar ik (bij batch 2) het zeezout per ongeluk vergat, maar mijn moeder en ik testpanel kwam tot de eenduidige conclusie dat de versie met ananas geen zout nodig had. Deze variant is heerlijk zacht van smaak.
Je karamelgebakjes moeten nog even worden afgebakken. Ik kwam uit op exact 18 minuten in mijn heteluchtoven van 180 graden. Natuurlijk is het afhankelijk van je eigen oven hoe lang de baktijd precies is. Met 15-20 minuten bakken en een mooie goudbruine bovenkant zit je goed!
Extra pluspuntje: door het gebruik van plantaardige margarine in plaats van roomboter en vegan slagroom zijn deze gebakjes nog volledig veganistisch ook. Tja, dat zijn dingen die tegenwoordig ook in me opkomen sinds Maaike een heel toffe vegan foodblog is gestart. Dus als je een veganist op bezoek krijgt, dan kun je dit met een gerust hart bakken.
Welke versie lijkt jou het lekkerst?
8 juni 2016 om 21:34
Dit lijkt mij lekker zeg! Vooral de salted-caramelversie. Ik dacht bij je recept even “Huh, waar is de karamel?” Stom natuurlijk, want je karameliseert de suiker.
Astrid postte onlangs…Studeren met een psychische ziekte