Recept: kaneelswirl-koekjes

| Geen reacties

Ik HOU van kaneel. Toen ik bij The Great British Bake-Off arlettes voorbij zag komen als technische opdracht, trok de kaneelswirl in deze koekjes dan ook meteen mijn aandacht. Die arlettes zelf bleken wel erg ingewikkeld – bij Culy deden ze er vijf(!) uur over om ze te maken. Nu hou ik best wel van een bakuitdaging, maar dat vond ik toch een beetje overdreven. Ik besloot te gaan voor een veel simpeler koekje, maar dan wel met een kaneelswirl erin. Mijn eerste batch was al meteen een groot succes: snel te maken, met maar vijf ingrediënten die je altijd in huis hebt én ontzettend lekker.

Kaneelkoekjes, kaneel swirl koekjes, recept, koekjes bakken

Ingrediënten kaneel-swirl-koekjes

Voor het koekjesdeeg

  • 200 gram bloem
  • 150 gram boter
  • 100 gram suiker
  • snufje zout

Voor de kaneelsuiker

  • 50 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel

Snij de boter in kleine blokjes, doe er de suiker, bloem en het zout bij en maak er een egaal deeg van. Als je een deegbal hebt gemaakt, zet je deze even in de koelkast terwijl je met de kaneelsuiker aan de slag gaat. Die is natuurlijk heel simpel om te maken, maar zorg er wel voor dat je echt even heel goed mengt.

Bestuif je werkblad met bloem. Daarna rol je het deeg hierop uit tot een rechthoekige lap. Hoe langer (en hoe dunner het deeg), hoe meer rondjes je krijgt. Wel vergroot je daarmee het risico op scheurend deeg, met alle gevolgen van dien. Kijk dus zelf even wat je aandurft. Verdeel de kaneelsuiker over de deeglap en rol ‘m daarna voorzichtig, maar vooral snel op. Wikkel je deegrol in folie en zet hem minimaal een half uur in de koelkast.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 175 graden. Snij daarna plakken van ongeveer een halve centimeter van je deegrol. Leg ze op je met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit in een snelle beweging, zodat er zo min mogelijk kaneelsuiker uit kan vallen. Druk de koekjes daarna nog even wat platter voor extra stevigheid. Laat ook voldoende ruimte vrij tussen de koekjes, want ze lopen redelijk uit. Bak ze vervolgens in 10-15 minuten goudbruin.

Kaneelkoekjes, kaneel swirl koekjes, recept, koekjes bakken

Laat de koekjes – of zeg maar gerust ‘koeken’ – goed afkoelen en doe ze daarna in een trommel. Naast dat ze er heel tof uitzien met de kaneelswirl, doet dit leuke effect de smaak ook echt goed. Het voorste en achterste koekje van mijn rol vielen een beetje uit elkaar, waarop ik besloot die maar te kneden tot gewone kaneelkoekjes. Die smaakten best prima, maar juist de afwisseling van een gewone koeksmaak en de happen met veel kaneel maakt deze koekjes heel erg lekker. Ik ga ze zeker vaker maken!

Kaneelkoekjes, kaneel swirl koekjes, recept, koekjes bakken

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge