Recept: ijskwarktaart met lemon curd

| 1 reactie

Dit is niet zomaar een taart. Het is een taart met een verhaal. Toen ik in deze blogpost schreef dat ik droomde van een formule die ervoor kon zorgen dat mijn baksels nooit meer finaal zouden mislukken, doelde ik namelijk op een specifiek project.

Ik had namelijk bedacht dat ik een kwarktaart zonder gelatine of agar-agar én zonder pakje ging maken. Al googelend vond ik daar niet echt een beproefd succesrecept voor, maar tóch waagde ik het erop met een zelfbedacht recept. Na 24 uur opstijven zag mijn taart er behoorlijk veelbelovend uit. Tot ik ‘m ging aansnijden…

Gelukkig kwam er toch nog een happy end (het was ook een beetje raar geweest om jullie alleen te vertellen over mijn mislukte bakproject), want als ijskwarktaart was-ie wél erg lekker. Ideaal als dessert of gewone traktatie in de zomer! Lees gauw verder voor het recept.
Recept ijskwarktaart met lemon curd

Wat heb je nodig?

 • 70 gram boter
 • 200 gram jodenkoeken
 • 200 gram slagroom
 • 75 gram roomkaas
 • 325 gram magere kwark
 • 175 gram kristalsuiker
 • 3 zakjes vanillesuiker
 • lemon curd (uit een potje kan ook)
 • een springvorm (ik gebruikte er een van 18 cm doorsnede)
 • een vriezer
 • bakpapier en overige bakshizzle als mengkommen, een mixer, lepels e.d.

En hoe maak ik er dan die bijna-mislukking van die uiteindelijk toch slaagt?

(oei, zou deze kop nog vreemd zoekmachine-verkeer opleveren?)

Preparation is key!

Als voorbereiding zet je je springvorm alvast klaar (en maak je er ruimte voor in de koelkast). Bekleed ‘m met bakpapier. Het handigst is als je eerst een stuk bakpapier op de bodem legt en dan de rand erop vast klemt. Vervolgens knip je het bakpapier bij en gebruik je het overgebleven papier om 2 stroken te maken die je op de rand doet. Die kun je vastplakken aan de vorm met wat boter.

Koekbodem maken

Dan ga je aan de slag met de bodem. Daarvoor sla je 200 gram jodenkoeken kapot, of je gebruikt een keukenmachine (gaat een stuk sneller, kan ik je vertellen). Vervolgens smelt je de boter in een pannetje, meng je de kruimels erdoorheen en doe je het mengsel in je springvorm. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Dit zet je even in de koelkast terwijl je verder gaat met de vulling.

Mixen maar!

Voor de vulling klop je eerst de slagroom in een hoge kom lobbig. In een andere kom meng je vervolgens de roomkaas, kwark, kristalsuiker en vanillesuiker. Dit klop je even los. Daarna mag de slagroom erbij en mix je het nog even door tot het een egale massa zonder klontjes is.

Daarna kun je de vulling op de bodem doen. Verdeel het goed en probeer de bovenkant zo glad mogelijk te maken. Zet de boel voor 24 uur in de koelkast.

24 uur later…

Verwijder de rand van de springvorm en haal het bakpapier van de zijkant van de taart. Zet de taart (minimaal 2 à 3 uur) in de diepvries. Als je de taart wil gaan serveren, kun je hem ongeveer een kwartier van tevoren uit de vriezer halen. Snij hem dan met een scherp mes in stukjes (je haalt er ongeveer 8 taartpunten uit). Als je niet de hele taart in één keer op wil eten, zet je de andere stukjes gewoon weer in de vriezer – altijd handig voor onverwacht bezoek! De taartpunten die je wel gaat serveren, decoreer je met een laagje lemon curd. Mocht je net zo eigenwijs zijn als ik: echt doen, want het friszure van de lemon curd maakt de taart juist zo lekker (anders mis je echt een zuurtje. Nu komen de smaken – al zeg ik het zelf – heel goed bij elkaar. <Masterchef-modus uit>)

Recept ijskwarktaart met lemon curd

Afhankelijk van hoe koud je de taart wil eten, kun je hem vervolgens zo lang als je wil nog even verder laten ontdooien op het bordje, maar met 15 à 20 minuten ontdooitijd is hij sowieso eet-klaar. Enjoy!

Eén reactie

 1. ohhh die wil ik ook! ga het receptje even opslaan
  Tessa | 52druppels.nl postte onlangs…Krik je ego op!My Profile

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.


CommentLuv badge